Zaraz jakiś "ekspert" i analityk tzn. korporacyjny słup pierdnie, że grę już zakupiło w przedsprzedaży 40 milionów graczy i zrobicie na podstawie tego pierdnięcia nową wiadomość.
Uważam, że na dzień dzisiejszy czyli 5 lipca liczba sprzedanych kopii w przedsprzedaży to totalna tragedia które nawet nikt się nie spodziewał w Take-Two i Rockstar i nawet nie chodzi o tą płytę ale po prostu potencjalni nabywcy już się wykruszyli i przerzucili na inne rozrywki niż granie w gry.
W ogóle ktoś jeszcze pamięta, że ta gra wystartowała z zamówieniami przedpremierowymi? Tak dynamiczny jest dzisiaj rynek.
Gra wyjdzie ekstremalnie szybko na wszystko co będzie tylko możliwe w tym na PC-ty i być może na Switch 2.
Jestem spokojny o ten zakup, rockstar rzadko kiedy zawodzi przy swoich głównych markach a czekałem na ten tytuł za długo :D
Oczywiście nie wiemy jak faktycznie GTA VI się sprzedało przed premierą, ale raczej jest to duża liczba.
Jak Rockstar pokaże w końcu gameplay, to internet zapewne zwariuje, a sprzedaż pójdzie mocno w górę.
Boli też ta informacja że ludzie kupują wersję ultimate, bo to kolejne ciche przyzwolenie dla wydawcow do tego typu praktyk i wycinana zawartość z gier na premiere nawet w grach single player...
Cena jest wygórowana do granic możliwości,
na pc ostro trzeszczy na ps jeszcze bardziej. Posiadacze pc pomimo że to dopiero przyszły marzec wiedzą że denuvo złamane więc bedą kombinować co jest zrozumiałe.
Wydaje mi się że sami autorzy tej ankiety nie potrafią wyciągnąć z niej poprawnych wniosków.
Przyjmijmy dla łatwej kalkulacji że baza posiadaczy konsol to 100 milionów.
17 milionów graczy już kupiło grę.
45 milionów graczy zrobi to później.
Daje nam to sumarycznie 62 miliony sprzedanych kopii jeszcze przed premierą gry.
Tylko 1/4 ankietowanych nie jest w ogóle zainteresowana grą.
Oczywiście tworzenie tego typu ankiet na stronie zajmującej się grami nie daje obiektywnego obrazu sytuacji, ale jeśli już uznajemy ją za źródło prawdy, a z ankiety wynika że minimum 60 - 75 % osób kupi grę, to pisanie że wyniki są rozczarowujące to bzdura.
Poza tym trochę smutne jest ze zdecydowana większość jednak zdecydowała się na edycję Ultimate. To znaczy że Rockstarowi jednak udało się przepchnąć grę w cenie 100 dolarów.