Demo raczej krótkie, bo dostajemy 3 samochody do naprawy i na tym koniec, ale parę pozytywnych rzeczy już znalazłem.
1. Coś o co społeczność od dawna już prosiła: różne części do różnych samochodów - jedną z największych bolączek serii był fakt że w całej grze był np. tylko jeden rodzaj klocków hamulcowych, który w magiczny sposób pasował do wszystkich możliwych samochodów. To samo tyczyło się sporej części elementów zawieszenia, silników itp. W 2026 wygląda na to że poszli w dobrym kierunku, przy nazwie każdej części jest jeszcze w nawiasie kod, który jak zauważyłem różni się w zależności od samochodu, czy też wcześniej wspomniane klocki hamulcowe są inne z przodu i z tyłu.
2. Można teraz samodzielnie wjechać samochodem na stanowisko warsztatowe, czy na ścieżkę diagnostyczną, nie ma już tylko teleportów pomiędzy poszczególnymi miejscami.
3. Skoro już o teleportach mowa, wchodzenie czy wychodzenie z budynku warsztatu też już nie wygląda jak w grach Bethesdy, całość obszaru gry jest jedną lokacją.
4. To też się łączy z jazdą testową - w CMS 2021 chcąc taką odbyć, przenosiło nas na jakiś tor nie wiadomo jak i nie wiadomo gdzie, a teraz można po prostu zrobić rundkę wokół warsztatu
5. System dostaw części - po zakupie części nie pojawiają się od razu w ekwipunku, a trzeba poczekać na dostawę (lub odpalić parę groszy ekstra za dostawę natychmiastową). To może w dłuższej perspektywie zachęcić do śladowego planowania czynności, np. rozebrałem jeden samochód, czekam na części, w tym czasie zajmuję się drugim, a jak już przyjdzie dostawa do pierwszego, to zamawiam do drugiego i składam pierwszy w oczekiwaniu na kolejną przesyłkę.
6. System dnia i nocy - wpływa na to o czym pisałem w punkcie 4, zamawiając części późnym wieczorem czy w nocy, trzeba na dostawę czekać do 8 rano, więc znów trzeba gdzieś tam z wyprzedzeniem o tym pomyśleć zabierając się za naprawę
Oczywiście multum rzeczy jest w demie niedostępnych, więc nie wiadomo jak będzie wyglądać system handlu samochodami, złomowisko etc., jest też mowa o modularnych silnikach, ale jeżeli zajdą w nich zmiany QoL takie o jakich napisałem powyżej, to możemy dostać naprawdę dobrego następcę edycji 2021. Naturalnie nie ma co się nastawiać na nie wiadomo jakie zmiany w mechanikach, będzie to raczej ewolucja niż rewolucja, nie mniej na ten moment jestem pozytywnie nastawiony.