Komentarze do wiadomości: „Za każdym razem, gdy odrzucacie połączenie, jest ich coraz więcej” - co naprawdę chroni przed spamem telefonicznym

Mobile
Dodaj komentarz
19.01.2026 17:41
1
9
odpowiedz
Moooras
140
Generał

Już od paru lat mam wyciszone połączenia od nieznajomych, ale mendy się nie poddają. Od lat nie odebrałem żadnego telefonu, a ci uparcie codziennie próbują się dodzwonić. Choć nikt się nie przebija, nadal dostaję smsy o próbach połączenia. Czy naprawdę tylko ja uważam, że działalność firm telemarketingowych powinna zostać zakazana i karana jako natarczywe nękanie?

19.01.2026 20:00
Marky
1.1
3
Marky
33
Generał

Masz Iphone'a? Bo na Androidzie to naprawdę rzadko mi się cokolwiek tego rodzaju przebija.

19.01.2026 19:58
Marky
2
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Marky
33
Generał

W Androidzie wbudowany filtr antyspamowy blokuje od razu jakieś 99 % połączeń i SMSów.

19.01.2026 20:30
mirko81
👍
2.1
1
mirko81
86
amd platform

I to od najtańszych telefonów

post wyedytowany przez mirko81 2026-01-19 20:31:01
20.01.2026 09:14
FALKA1521
3
odpowiedz
FALKA1521
10
Legionista

Aplikacja orange telefon + blokada w ustawieniach telefon google i mam spokój.

20.01.2026 09:54
Kasrkin
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kasrkin
15
Generał

Całe te cyrki z danymi osobowymi i telefonami powinny zostac w końcu ukrócone. Wystarczy prosta zmiana prawa:
- zakazać domniemania przekazania danych osobowych przy akceptacji regulaminu/zaznaczenia jakiegoś checkboxa - powierzenie danych osobowych w celach marketingowych tylko na zasadzie odrębnej umowy cywilno-prawnej; w celu realizacji usługi - pozostawić tak jak jest;
- zakaz handlu danymi osobowymi przez firmy trzecie; prawo do zawarcia umowy powierzenia danych może mieć tylko właściciel tych danych; kary od 1 000 000 EUR wzwyż od każdego przypadku;
- odpowiedzialność karna zarządu/właściciela firmy za połączenie lub próbę połączenia bez zgody i wsześniejszego powierzenia danych osobowych bezpośrednio przez właściciela, patrz punkt wyżej;

20.01.2026 10:02
4.1
Beneksor
17
Generał

Problem w tym, że teraz dane osobowe wyciekają przez ataki hakerskie, przeprowadzane masowo na różnego rodzaju sklepy online. Przestępcy potem sprzedają takie bazy danych w sieci. W zeszłym roku otrzymałem chyba ze 3 powiadomienia o atakach na ich bazy od sklepów, w których dokonywałem zakupów. Dlatego przede wszystkim powinno się wprowadzić przepisy nakazujące firmom, profesjonalne zabezpieczanie danych swoich klientów, bo wiele tę kwestię olewa.

20.01.2026 19:29
Kasrkin
4.2
Kasrkin
15
Generał

Tak to też jest składowa problemu, ale obejście jest również dość proste i pokrywa się to z tym co pisałem wyżej, patrz pkt. 2. Do pierdla każdego, kto kupił dane osobowe od strony 3 a nie właściciela.

Forum Mobile
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl