Już od paru lat mam wyciszone połączenia od nieznajomych, ale mendy się nie poddają. Od lat nie odebrałem żadnego telefonu, a ci uparcie codziennie próbują się dodzwonić. Choć nikt się nie przebija, nadal dostaję smsy o próbach połączenia. Czy naprawdę tylko ja uważam, że działalność firm telemarketingowych powinna zostać zakazana i karana jako natarczywe nękanie?
W Androidzie wbudowany filtr antyspamowy blokuje od razu jakieś 99 % połączeń i SMSów.
Całe te cyrki z danymi osobowymi i telefonami powinny zostac w końcu ukrócone. Wystarczy prosta zmiana prawa:
- zakazać domniemania przekazania danych osobowych przy akceptacji regulaminu/zaznaczenia jakiegoś checkboxa - powierzenie danych osobowych w celach marketingowych tylko na zasadzie odrębnej umowy cywilno-prawnej; w celu realizacji usługi - pozostawić tak jak jest;
- zakaz handlu danymi osobowymi przez firmy trzecie; prawo do zawarcia umowy powierzenia danych może mieć tylko właściciel tych danych; kary od 1 000 000 EUR wzwyż od każdego przypadku;
- odpowiedzialność karna zarządu/właściciela firmy za połączenie lub próbę połączenia bez zgody i wsześniejszego powierzenia danych osobowych bezpośrednio przez właściciela, patrz punkt wyżej;
Problem w tym, że teraz dane osobowe wyciekają przez ataki hakerskie, przeprowadzane masowo na różnego rodzaju sklepy online. Przestępcy potem sprzedają takie bazy danych w sieci. W zeszłym roku otrzymałem chyba ze 3 powiadomienia o atakach na ich bazy od sklepów, w których dokonywałem zakupów. Dlatego przede wszystkim powinno się wprowadzić przepisy nakazujące firmom, profesjonalne zabezpieczanie danych swoich klientów, bo wiele tę kwestię olewa.