Nie trzeba będzie wchodzić na strony z których wszystko ukradli aby AI znało odpowiedź na wszystkie pytania.
Moja teoria, że korporacje cały czas 24 godziny na dobę skanują też wszystkie forma w internecie gdzie są dyskusje, forum GOL-a też cały czas jest skanowane.
to świetna okazja zmienić wyszukiwarke jak te inwazyjne wprowadzanie AI wam przeszkadza. Alternatywy są już lepsze bo google to z roku na rok równia pochyła
Ale jakie to jest turbo wygodne. Mówię do telefonu jak wykonać trik w Rocket league i to mi po kolei w sekundę mówi co wcisnąć i jak. To jest niepojęte.
Jak wyszukiwarka zacznie tak działać, to ja będę ją prosił o linki do źródeł, którymi się posiłkuje.
Oni od dawna pogarszają jakość Google zapychając go reklamami i bezsensownymi wynikami. Wszystko, zeby użytkownik nie dowiedział się, jak płytkie odpowiedzi daje AI.
Ogólnie obecnie jako wyszukiwarkę polecam Brave Search. Daje o niebo lepsze wyniki od Google, ma zintegrowanego Chatbota AI przy okazji... I nie wyświetla miliona reklam, jak Google....
Produkty Google, poza Gemini, obecnie nadają się do kosza. Ciekawe kiedy Gemini przepełnią reklamami, żeby się hajs zgadzał.
Po części już tak jest, przecież gdy się o coś pyta AI to odpowiedzi zazwyczaj są z postów na reddicie czy innych stron. Już nie trzeba na nie nawet wchodzić. Zastanawia mnie jednak coś innego.
Kiedyś był paradoks odwołania do google, czyli użytkownik forum daje zapytanie, a jakiś mądrala odsyła go do wyszukiwarki. Druga osoba szuka odpowiedzi na to pytanie i znajduje odpowiedź "mądrali" by poszukać w googlu. Super.
Za parę lat czeka nas zapaść, bo o ile algorytm będzie w stanie odpowiedzieć na pytania o kwestie sprzed ery AI, tak nie odpowie na nic nowego, ponieważ cały ruch będzie zdominowany przez AI, które operuje na danych człowieka, a jak zabraknie tych danych to skąd znajdzie odpowiedź?
Aktualnie wyniki opierają się najbardziej na pozycjonowaniu. Czyli w skrócie google zmusza nas zazwyczaj do przeglądania treści firm, które najwięcej inwestują w SEO a nie te które są rzetelne albo przynajmniej zgodne z tym czego szukamy. Bronienie tego schematu jest głupie i mocno wspiera korporacje, które decydują jak mamy postrzegać rzeczywistość.
Duźo portali jest samo sobie winne... Nagłówki z których nic nie wynika, stosy wyskakujących okienek z reklamami i odpowiedź na końcu artukułu za "tonami" zbędnego tekstu. Sam używam już teraz Gemini zamiast wyszukiwarki
Chociaż te AI już w około 90% się sprawdza, ale nadal może popełniać błędy gdy nie ma wystarczającej ilości informacji publicznych co w tej sytuacji nie ostrzega pisząc np. "moim zdaniem" a jedynie np. "Nie/Tak, (i tu co AI myśli)"