Wydaje mi się, że nie ma też za bardzo co przesadzać z "innością" od podobnych produkcji, bo świat wyjdzie mało wiarygodny (jeśli celuje się w sci-fi, lub hard sci-fi) Inteligentne i samoświadome zwierzęta to faktycznie coś nowego, ale zaprojektowanie różnego rodzaju kosmitów też nie powinno być trudne (wystarczy popatrzeć na np. Stargate itp.) jest naprawdę szerokie pole do popisu i stworzenie charakterystycznych "kreatur", a przy tym dość wiarygodnych, które mogłyby istnieć (od fizycznych "inteligentnych glutów" pokroju Venoma, po byty zbudowane z energii)
Exodus jest bardzo podobny do Mass Effecta, ponieważ styl graficzny, animacje, gameplay jest bardzo podobny do ME (co nie oznacza, że to minus, imo wręcz przeciwnie) Chyba nawet żeby się odciąć od ME to zrezygnowali z "koła dialogowego" (chociaż nie wiem, czy czasami właśnie Bioware nie ma na to patentu)
Jedynie co, to główny bohater wydaje mi się mało charakterystyczny i charyzmatyczny - taki jakiś rozmyty jest w przeciwieństwie do Sheparda, lub innych bohaterów jak np. Adam Jensen (Deus Ex), czy Cyberpunk (V)