Komentarze do wiadomości: Współtwórca Fallout New Vegas uważa, że Bethesda nie jest w stanie stworzyć remastera gry. „Nie sądzę, by mieli knowhow”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.04.2026 11:24
WeCreateWorlds
1
odpowiedz
WeCreateWorlds
14
Konsul

To ciekawe, ale pamiętajmy że Avellone też jest już poza Obsidianem, może nie wiedzieć wszystkiego, co tam się w środku dzieje.

A z kolei Obsidian po słabych wynikach sprzedaży Avowed i OW2 (abstrachuję od tego, czy moim zdaniem są to gry dobre) jest trochę na musiku. A remaster NV raczej miałby dobrą sprzedaż. Więc pytanie, czy Fergus jednak nie pójdzie na taki deal z Bethesdą... albo nie zostanie zmuszony przez MS.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-04-20 11:25:54
20.04.2026 11:44
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
Legalizex
94
Generał

Jeśli remaster New Vegas miałby wyglądać tak jak remaster Obliviona to bardzo dobrze, że nie powstanie. Unreal Engine 5 w połączeniu z kulawym silnikiem Bethesdy to coś okropnego. W Oblivionie Remastered nie ważne jaki masz sprzęt, czy trzymasz grę na najszybszym SSD, czy zainstalujesz te wszystkie engine fixy które plikiem .ini próbują naprawić grę to i tak się w to gra tragicznie. Kilkusekundowe loadingi przy wchodzeniu i wychodzeniu z budynków, a przy wychodzeniu na zewnątrz widzisz jak ładują się tekstury i obiekty zamieniają się z trójkątów w prawdziwe modele. No po prostu pełna immersja.
UE to największy rak obecnie.

20.04.2026 12:57
WeCreateWorlds
2.1
3
odpowiedz
WeCreateWorlds
14
Konsul

Nie zgadzam się. Odpalałem ostatnio FNV i Obliviona. Grafika źle się zestarzała. Z kolei remaster Obliviona bardzo mi się podoba, przyłożone screen do screena przy oryginale wygląda to już całkiem znośnie.

A w FNV jeszcze bardziej niż w oryginalnym Obku razi jak na dzisiejsze standardy bardzo uproszczona geometria i wyblakła paleta pustynnych barw.

20.04.2026 14:17
2.2
odpowiedz
Legalizex
94
Generał

WeCreateWorlds
To jak wygląda to bez znaczenia, każda gra na UE5 będzie wyglądać dobrze. Raczej zwróć uwagę na całą resztę. Mechanicznie to pod każdym względem stary oblivion. Te same animacje sprzed 20 lat. Tak samo ziemniaczane mordy postaci jak w starym Oblivionie dodatkowo często wyglądające jak upośledzone w dialogach, bo animacje twarzy do nich nie pasują. Ogólnie nie podjęto w żaden sposób jakiejkolwiek próby poprawienia tej gry, tylko chamsko przepuszczono ją przez nowy silnik graficzny wrzucając ultra realistyczną grafikę na drętwą starą grę.
Do tego tak jak napisałem, ta gra działa bardzo źle, jak zresztą każda gra na UE5, w którą ostatnio grałem. Bez DLSS i Frame Generation nie ma co podchodzić. Gra ma beznadziejny niestabilny frametime, który powoduje że wygląda niepłynnie. W grze co chwila przechodzisz przez jakieś drzwi albo wchodzisz do budynku i masz 5-10 sekundowy loading. Co jakiś czas widzisz doczytujące się tekstury, albo co gorsza modele otoczenia które wciąż są trójkątami.
UE5 sam w sobie jest zły, a w połączeniu z silnikiem Bethesdy to jest katastrofa.

20.04.2026 14:44
WeCreateWorlds
2.3
odpowiedz
WeCreateWorlds
14
Konsul

Legalizex - staram się widzieć różnice, a nie tylko zauwazac niedociagniecia.

I tak np. twarze akurat miały wyraźny rework w remaku Obka. Nadal nie są idealne, ale porównaj je ze starymi z Gamebryo. Niebo i ziemia.

Loadingi - nie są dłuższe niz to, co było w oryginale.

Roslinność, woda, tekstury, światło - wszystko to uległo znaczącej poprawie i mogę powiedzieć, że momentami Obek Remake wydaje mi sie bardzo ładny.

Oczywiście, są silniki, które pewnie ogarnęłyby to lepiej - np. taki silnik Capcomu robi to ladnie, plus skaluje sie do różnych sprzetów.. ale to pytanie czy lepiej mieć jakikolwiek remake New Vegas, czy nie mieć go w ogóle.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-04-20 14:45:21
20.04.2026 15:16
2.4
odpowiedz
Legalizex
94
Generał

WeCreateWorlds
"Loadingi - nie są dłuższe niz to, co było w oryginale."
Lol, chyba żartujesz. w starym Oblivionie i Falloucie 3/New Vegas na współczesnym sprzęcie loadingi są w zasadzie instant. Klikasz na drzwi i po ułamku sekundy jesteś w środku. W Skyrimie 64-bit też jest to mega szybkie.
Często gram w te gry wiem mam dobre porównanie. Oblivion Remastered jest po prostu taki ociężały.

A silnik Capcomu to jest silnik do korytarzowych gierek typu Resident Evil. Ładnie wygląda i fajnie działa w małych zamkniętych przestrzeniach. Open world to zupełnie inna sprawa.

post wyedytowany przez Legalizex 2026-04-20 15:21:58
20.04.2026 15:27
WeCreateWorlds
2.5
odpowiedz
WeCreateWorlds
14
Konsul

Legalizex - ale Monster Hunter i DD jakoś działają na tym korytarzowym silniku RE, więc wydaje mi się, że jednak on się potrafi skalować. Ale jest jeszcze silnik Decima od Horizonów i Death Stranding już nie mówiąc o dziełach Rockstara. Problem w tym, że to nie są silniki uniwersalne sprzedawane komu popadnie.
Faktycznie zgadzam się z jednym, że może wszystkim dobrze by zrobiło, gdyby Unrealowi wyrósł jakiś poważny konkurent do gier AAA z dużymi światami, bo jednak Unity to inna skala, a Cry Engine jakoś nie może znaleźć szerszego grona odbiorców...

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-04-20 15:28:38
20.04.2026 12:44
3
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Chris niech zrobi nowego Fallouta/Wasteland.

20.04.2026 19:00
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
48
Generał

Wszędzie już widziałem, czytałem, nawet nie jedno AI pytałem o remastera New Vegas i wszyscy są na tak. Todd Howard sam mówił o remasterze, więc nie ma szans, żeby to była taka zbiorowa mistyfikacja.

Poniżej znowu AI:

Co do meritum (remaster Fallout: New Vegas):
Sprawdziłem aktualny stan na kwiecień 2026 i nie jest to „zbiorowa mistyfikacja”, ale też nie ma oficjalnego potwierdzenia od Bethesdy.
• Todd Howard rzeczywiście mówił o tym temacie kilkukrotnie. Mówił rzeczy w stylu „pracujemy nad całą masą rzeczy” („we’re working on a whole bunch of stuff”), przyznał, że „zmiękł” wobec remasterów po sukcesie Oblivion Remastered i że rozumie, iż fani bardzo chcą Fallout 3 i New Vegas. Jednocześnie podkreśla, że jest raczej „anti-remake”, a woli remastery w stylu starego Oblivion (czyli ulepszona wersja, nie pełny remake). ?
• Są wiarygodne przecieki i doniesienia insiderów (m.in. Jez Corden z Windows Central), że Fallout 3 remaster jest w aktywnym rozwoju (prawdopodobnie pierwszy), a New Vegas też jest planowany, ale później (nie jest „imminent” – nie pojawi się lada moment). ?
• W 2023 w dokumentach sądowych z sprawy Microsoft-Activision pojawił się remaster Fallout 3 (wraz z Oblivion, który już wyszedł). New Vegas często jest dorzucany „przy okazji”, bo korzysta z wielu tych samych assetów.
• Były też fałszywe nadzieje (np. Iron Galaxy wrzuciło zdjęcie loading screena z New Vegas i szybko zaprzeczyli, że to nic nie znaczy).
• Dodatkowo Chris Avellone (były projektant z Obsidian) powiedział niedawno, że Bethesdzie może brakować pełnego source code’u do New Vegas, więc remaster może być trudniejszy technicznie niż w przypadku Fallout 3.
Podsumowując:
Prawie wszyscy (w tym ja po sprawdzeniu) uważają, że remaster New Vegas najprawdopodobniej kiedyś wyjdzie – zwłaszcza przy takiej popularności serii po serialu Amazon. Ale na razie to solidne plotki + ostrożne wypowiedzi Howarda, a nie potwierdzony projekt z datą premiery. Nie jest to 100% pewniak jak Oblivion Remastered, ale też daleko od czystej mistyfikacji.

20.04.2026 19:13
5
odpowiedz
Sandro_de_Vega
76
Pretorianin

Klasyczny remaster FNV ucieszyłby tylko garść zapalencow. Więcej osób chciałaby raczej remaku np poprawiającego gunplay. Ale zachowujący rozwój etc z klasyka. And guess what. Moderzy już to robią.
Bethesda wypuści remake nev Vegas w tym samym roku kiedy Moderzy ogłasza że są bliscy ukończenia ich prac.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl