Komentarze do wiadomości: Wkurzył fanów Morrowinda, Obliviona i Skyrima naraz. Rzadki wyczyn weterana Bethesdy zjednoczył graczy: „To najlepsze, co wypuściło to studio”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
03.02.2026 11:40
1
6
odpowiedz
WindMorro
13
Pretorianin

Klasyczny przykład prawa Kopernika-Greshama, kiedy zła moneta wypiera dobrą. Pan Beztalencie z Bethesdy będzie nam wmawiał, że przecież nowe, wykastrowane odsłony są lepsze, bo są dobre i miłe dla każdego, jak frytki z Maka. Natomiast mnie nie przekona, ponieważ nie ma żadnych poważnych argumentów na poparcie swoich słów - grałem w każdą część i nie dam sobie wcisnąć kitu.

03.02.2026 12:08
elathir
2
10
odpowiedz
2 odpowiedzi
elathir
119
Czymże jest nuda?

No bo jakby nie patrzeć Morrowind mimo swoich wad jest bez wątpienia najlepszym TESem jaki wyszedł.

03.02.2026 15:10
2.1
1
1Fuss
27
Centurion

elathir skyrim bezapelacyjnie change my mind

03.02.2026 19:56
Asasyn363
2.1
2
Asasyn363
178
Senator

1Fuss skyrim bezapelacyjnie change my mind

Póki co podam kilka przykładów, bo więcej jest ale już mi się nie chce przytaczać tego samego kolejny raz.

1. Atrybuty (bonusy, które dają ich wysokie wartości), swoboda w rozwoju postaci i sam jej rozwój. W Morrowindzie jest zdecydowanie lepiej i bardziej czuć "od zera do bohatera". 
2. System magii i czarów. Kolejne części to po prostu kastracja, a nie rozwój. 
3. Sam świat i opowiadanie nim historii. Ciekawostki, smaczki, zapiski, które można tam znaleźć to wyższy poziom, niż pokazują kontynuację.
4. Muzyka.
5. Muzyka.

03.02.2026 12:36
Kwiliniosz
3
1
odpowiedz
Kwiliniosz
81
Generał

Gdyby udało się zaimplementować do Morrowinda system walki ze Skyrima, to już nie byłoby na co narzekać. Daleko mu do ideału, ale jest lepszy od RNG. Inna sprawa, że przy okazji bethesda wycięłaby z gry większość broni, w tym włócznie, shurikeny itp.

03.02.2026 13:21
4
1
odpowiedz
Macieyon
40
Chorąży

Dziwne. Jestem fanem Morrowinda, Obliviona i Skyrima i w sumie nic mnie tu nie wkurzyło. Najwyżej zaniepokoiłoby mnie, gdyby powiedział, że najlepszym TESem jest Arena albo Daggerfall, których powtarzalność i losowość niemal wszystkiego na szczęście dla sagi zostały wyparte w Morrowindzie i równie na szczęście nie wróciły w późniejszych odsłonach. Poza tym czy naprawdę w czasach Morrowind Overhaul czy Skywind jest aż takie zapotrzebowanie na ew. Morrowind Remastered? Pewnie jakieś jest, ale nie aż takie.

03.02.2026 13:26
Aquma
5
1
odpowiedz
Aquma
72
Centurion

Też jestem w grupie, która uważa Morrowind za najlepszą część serii. W gruncie rzeczy to jedyna gra Bethesdy, którą mogę pochwalić za opowiedzianą w niej historię (w tym świenego antagonistę) oraz oryginalny świat. Patrząc z tej perspektywy, wszystko co wyszło spod rąk tego studia w późniejszym czasie było dla mnie rozczarowujące - nawet jeśli ogólnie uważam Skryima za naprawdę solidną grę, to mimo wszystko słabszą od TES III (a na ich Fallouty i Starfield to już w ogóle lepiej spuścić zasłonę milczenia). 

Natomiast faktycznie odświeżenie tego tytułu mogłoby być dość problematyczne. Pasowałoby nie tylko poprawić grafikę, ale też system walki i być może również system dialogowy, który dla wielu graczy dziś będzie potencjalnie trudny do przełknięcia. Niemniej myślę że remake zrobiony "na pełnej", z odpowiednim budżetem, mógłby zarobić krocie, bo Morrowind ma bardzo mocny szkielet - swoboda, klimat, opowieść, eksploracja działają świetnie po dziś dzień.

post wyedytowany przez Aquma 2026-02-03 13:27:57
03.02.2026 13:31
6
1
odpowiedz
grabeck666
98
Senator

bait

tak sprawdzają jaki jest odzew na morka i czy w ogóle mają się zabierać za robienie go

03.02.2026 13:50
vanBolko
7
odpowiedz
vanBolko
65
Konsul

Taki stary a taki głupi :) Nesmith ostatnio dużo gada, ale mnie znacznie bardziej irytuje Todd, który zawieszonym w niezrozumieniu fanom Elder Scrolls nie ma nic sensownego do powiedzenia.

03.02.2026 14:59
8
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
snierzyn
150
Konsul

Nie zmienia to faktu, że jest archaiczny. Dzieciaki 15-letnie uważają tą grę za przestarzałą i mają dużo racji.

03.02.2026 18:47
Anni1993
8.1
Anni1993
8
Chorąży

snierzyn Tylko że te same dzieciaki również powiedzą negatywnie o Baldurs Gate czy Planescape Torment które do dziś zjadają rynek
Duże jest też prawdopodobieństwo iż nextgenem będzie dla nich jakaś chińska śmieciogacha gierka
a o chociażby porządnym jrpg nawet nie słyszeli
Raczej dzieciaków coraz to nowszego pokolenia nie brał bym na serio
Zwłaszcza że są coraz to bardziej przebodźcowani przez socialmedia internecik telefoniki i współczesne czasy które to rodzice najchętniej wrzucili by im do kołyski
A to tylko kropla w oceanie otumanienia bo to już jest na tyle śmieszne że prędzej będą znać definicje słownictwa z angielskiego bynajmniej nie polskiego
A tak na marginesie
Który to The Elder Scrolls nie jest archaiczny? Przecież wszystkie są z czego samego skyrima ratują głównie mody i ewentualna reedycja dla lepszych możliwości moderskich XD
Pewnie zanim ludzkość ujrzy nową odsłonę to już będzie archaiczna jak na owe lata terminologii z definicji vanilli (zwłaszcza że poza sandboxem i klimatem i ewentualną imersją to ta marka nie jest czymś wybitnym wręcz że ubogim)
Nie zmienia to faktu że do dziś Morrowind jest najlepszym Scrollsem jeżeli nie uwzględnimy sceny moderskiej
Tylko co z tego? Ultima może też jest archaiczna ale zawartości wewnętrznej niejeden twór mógłby pozazdrościć
Might and Magic 6-8 do dziś jest najlepszym dungeon crawlerem na rynku a o turowej strategi części trzeciej już nawet nie wspominając
Powiem więcej dziesiąta odsłona o formacie dungeon crawler od Ubisoftu jest o wiele bardziej archaiczny niż części z -/+ 1999 roku od 3DO
Mógłbym tak bez końca
Statystycznie dzieciakowi zaimponuje priorytetowo grafika i tu możnaby postawić kropkę
Ponieważ nie zawartość wewnętrzna
Nie uwzględnią nawet nowego silnika który przełoży się na ewentualne możliwości moderskie
Ogólnie ocenianie książek po okładce to szczyt ignorancji a archaizm wypadałoby wpierw zdefiniować bo jeżeli masz na myśli jedynie animacje grafikę powierzchowne duperele które tyczą się pozostałych odsłon no to sorry aczkolwiek ryknę śmiechem
Gdybym tylko miał wybór to wybrałbym odświeżonego Morrowinda zamiast Obliviona który to już był jakimś żartem lata temu przy premierze tak więc domyśl się dlaczego
A najlepiej to nową odpicowaną pod każdym możliwym względem odsłonę która przebiła by chociaż starą klasykę która to nie celowała by w coraz to nowsze pokolenia byleby łatwiej zarobić ani w te stare ponieważ trochę wymiotuję tą plagą rebotów/remasterów/remakeów itp
Ogólnie brakuje mi eksperymentowania odwagi a nie trzymania się sprawdzonego schematu ewidentnie brakuje tej kreatywności na rynku która dawniej to tworzyła legendy czy to w grach/kinematografii/popkulturze chociażby japońskiej

post wyedytowany przez Anni1993 2026-02-03 20:19:15
03.02.2026 20:57
8.2
1
snierzyn
150
Konsul

Nie zawsze grafika. Zauważ, że GTA:V i CS:GO się cieszą takim wzięciem. Powiedziałbym, że mało ambitne gry w których mozna się popisywać są szalenie popularne. U nas w klubie szachowym jest 3 dorosłych i 11 nielatów. Któregoś dnia rozmawialiśmy o grach ogółem. Starszy kolega kocha Panzer Generala, koleżanka Heroes 3, ja uznałem za grę życia Demise: Rise of the Ku'tan. A nielaty wszystkie CS i GTA, jeden Cyberpunka :-D Może jeszcze etap kształtowania profilu gracza przed nimi?

post wyedytowany przez snierzyn 2026-02-03 20:57:58
03.02.2026 21:09
Aen
9
odpowiedz
Aen
255
Anesthetize

Przecież to byłby murowany hit. Wąski urzyna kurze złote jaja.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl