Komentarze do wiadomości: Wkrótce na ekranie Twojego telefonu z systemem Android pojawi się niebieska kropka - oto, co ona oznacza

Forum Android
Dodaj komentarz
05.06.2026 16:05
1
odpowiedz
MadTrigger
6
Centurion

Kropka będzie informowała o nagrywaniu nie przez swojaków. Telefon już dawno stał się szpiegiem. Jakakolwiek informacja, która się tam znajdzie nie powinna być traktowana jako poufna i prywatna. Dawno temu powinni wprowadzić obowiązek fizycznego przycisku odłączającego kamery i mikrofony. Droższe by było w produkcji? Mam to w pompce. Kropka informująca to tylko OBIETNICA bez pokrycia.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-06-05 16:05:48
05.06.2026 17:08
😐
1.1
odpowiedz
Jerry_D
82
Senator

No już nie popadajmy w przesadę. Masz cały kod AOSP, przejrzyj sobie kod i sprawdź, kto i co podsłuchuje i podgląda. A jak nie potrafisz, zawsze możessz zapłacić komuś, kto potrafi. Możesz sobie zainstalować dowolny zdegooglowany system o niego oparty (zwykle też z dostępnym do wglądu kodem) i korzystać. Polecam GrapheneOS.

O prywatność trudno i robi się coraz trudniej, ale to wciąż jeszcze nie jest moment, w którym musimy wołać, że nie ma prywatności i nic się nie da zrobić.

Chociaż fizyczny przycisk odcinający kamerę i mikrofon powinien być standardem. Swoją drogą któryś telefon miał coś takiego oferować. Nie Fairphone czasem?

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-06-05 17:20:17
05.06.2026 17:20
2
odpowiedz
1 odpowiedź
user52465423db
3
Junior

W Pixelach to od dawna standard. Myślałem że w reszcie androidowych słuchawek też.

05.06.2026 17:21
2.1
odpowiedz
Jerry_D
82
Senator

Ja też się zdziwiłem, że to niby nowość, bo na GrapheneOS już od jakiegoś czasu jest.

Forum Forum Android
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl