Kropka będzie informowała o nagrywaniu nie przez swojaków. Telefon już dawno stał się szpiegiem. Jakakolwiek informacja, która się tam znajdzie nie powinna być traktowana jako poufna i prywatna. Dawno temu powinni wprowadzić obowiązek fizycznego przycisku odłączającego kamery i mikrofony. Droższe by było w produkcji? Mam to w pompce. Kropka informująca to tylko OBIETNICA bez pokrycia.
No już nie popadajmy w przesadę. Masz cały kod AOSP, przejrzyj sobie kod i sprawdź, kto i co podsłuchuje i podgląda. A jak nie potrafisz, zawsze możessz zapłacić komuś, kto potrafi. Możesz sobie zainstalować dowolny zdegooglowany system o niego oparty (zwykle też z dostępnym do wglądu kodem) i korzystać. Polecam GrapheneOS.
O prywatność trudno i robi się coraz trudniej, ale to wciąż jeszcze nie jest moment, w którym musimy wołać, że nie ma prywatności i nic się nie da zrobić.
Chociaż fizyczny przycisk odcinający kamerę i mikrofon powinien być standardem. Swoją drogą któryś telefon miał coś takiego oferować. Nie Fairphone czasem?
W Pixelach to od dawna standard. Myślałem że w reszcie androidowych słuchawek też.
Ja też się zdziwiłem, że to niby nowość, bo na GrapheneOS już od jakiegoś czasu jest.