Komentarze do wiadomości: „Większość ludzi nie lubi swojej pracy”. CEO Perplexity uważa utratę stanowiska przez AI za szansę na rozwój dla ludzi

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
30.03.2026 13:03
2
16
odpowiedz
Kadrion
51
Pretorianin

Jak to zwykle bywa - CEO odklejony od rzeczywistości. Pewnie, ludzie zarabiający minimalną, czy średnią krajową się pozwalniają / będą cieszyć się ze zwolnienia i realizować siebie. Rachunki, kredyty i codzienne życie sfinansują sobie magią przyjaźni i dobrego myślenia, a wzruszony Aravinda Srinivasa będzie klaskał z zachwytu i przecierał łzy pięciodolarówkami.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-03-30 13:05:30
30.03.2026 12:58
prawdziwy
1
9
odpowiedz
prawdziwy
38
Konsul

Zwalniam was wszystkich  z pracy! 

Ale czemu? 

I tak nie lubiliście swojej pracy, więc AI was zastąpi.

Coraz ciekawsze wymówki wymyślają, aby zwalniać pracowników. Myślę, że większość w IT jako tako pracuje na stanowiskach, do jakich się uczyła, albo z małymi zmianami, ale dalej są raczej szczęśliwi, że mogą w tej dziedzinie pracować.

30.03.2026 13:48
Kwiliniosz
5
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwiliniosz
83
Generał

Ciekawe kiedy ci ceo zaczną się dusić, bo nikt nornalny nie wytrzymałby tyle czasu w takich oparach absurdu.

30.03.2026 12:58
prawdziwy
1
9
odpowiedz
prawdziwy
38
Konsul

Zwalniam was wszystkich  z pracy! 

Ale czemu? 

I tak nie lubiliście swojej pracy, więc AI was zastąpi.

Coraz ciekawsze wymówki wymyślają, aby zwalniać pracowników. Myślę, że większość w IT jako tako pracuje na stanowiskach, do jakich się uczyła, albo z małymi zmianami, ale dalej są raczej szczęśliwi, że mogą w tej dziedzinie pracować.

30.03.2026 13:03
2
16
odpowiedz
Kadrion
51
Pretorianin

Jak to zwykle bywa - CEO odklejony od rzeczywistości. Pewnie, ludzie zarabiający minimalną, czy średnią krajową się pozwalniają / będą cieszyć się ze zwolnienia i realizować siebie. Rachunki, kredyty i codzienne życie sfinansują sobie magią przyjaźni i dobrego myślenia, a wzruszony Aravinda Srinivasa będzie klaskał z zachwytu i przecierał łzy pięciodolarówkami.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-03-30 13:05:30
30.03.2026 13:10
3
4
odpowiedz
MadTrigger
6
Centurion

Zabieram ci dom, narzekałeś na ciasnotę. Daję ci szansę na wybudowanie sobie nowego i większego domu. Nie wiedziałem zbyt wiele o Perplexity, ale teraz już wiem. Oni tylko niosą pomoc. Aravind Srinivas jest jak Sokrates. Pracownicy są jak ospały koń, a on jak giez, który próbuje ich ożywić.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-03-30 13:17:33
30.03.2026 13:11
4
3
odpowiedz
toyminator
98
Senator

Może i nie lubią swojej pracy, ale lubią pieniądze które za nią dostają...
Po za tym rozwój rozwojem, ale na jedno stanowisko z lepszej pracy, są tysiące chętnych. Więc nawet jeśli będzie więcej rozwiniętych ludzi, to nic to nie da, bo konkurencja będzie olbrzymia. I nie ważne czy to jakiś inżynier, czy hydraulik(uwierzcie mi, za dużo naprawdę dobrych speców, to na rynku fajnie dla klienta, ale dla samych pracujących już nie, bo dużo mnie jzleceń, i praktycznie nikt nie zarabia za dużo)
A w dalszym ciągu, jest masa pracy, której wielu nie chce robić, bo jest w uj ciężka, niebezpieczna, i po prostu nie każdy nadaje się np do pracy w szpitalu. Ale wciąż ktoś to musi robić. A naprawdę ciężkie i potrzebne prace, są ujowo opłacane. I będzie tak, że sporo osób będzie robiło z siebie idiotę w sieci(albo będą tysiące kanałów o tym samym) a brudne ciężkie prace, nie będzi erobił nikt...co doprowadzi do syfu. A wszystkiego roboty czy ai nie zrobi. Ale hej, gdybym miał hajs, to pewnie też bym miał to gdzieś, i bym chrzanił takie głupoty ;D

30.03.2026 13:48
Kwiliniosz
5
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwiliniosz
83
Generał

Ciekawe kiedy ci ceo zaczną się dusić, bo nikt nornalny nie wytrzymałby tyle czasu w takich oparach absurdu.

30.03.2026 18:16
5.1
Terefere85
65
Konsul

Kwiliniosz Nie zaczną - oni w tych oparach tworzą sobie alternatywną rzeczywistość i coraz bardziej się w niej zadomawiają... do momentu aż firma spadnie z rowerka i sobie buzię strzaska... wtedy idą do innej firmy na podobne stanowisko.

30.03.2026 14:26
6
3
odpowiedz
Szumnyj
15
Chorąży

Ale odklejka...

30.03.2026 15:06
7
odpowiedz
nnaimadd
13
Legionista

Nie moge sie doczekać az któryś mądry pracodawca użyje takiego argumentu w trakcie zwolnień i dostanie za to zbiorowy pozew XD

30.03.2026 15:54
Asasyn363
8
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Asasyn363
180
Senator

Ja to się zawsze zastanawiam, co będzie jak pozwalniają ludzi aby zrobić miejsce dla AI, a aktualny boom na AI minie, bo się okaże, że człowiek jest znowu potrzebny, gdyż AI brakuje tego "ludzkiego czegoś". Albo za X lat koszt wprowadzenia i utrzymania AI będzie zbyt duży.

30.03.2026 17:02
8.1
1
rastablasta
105
Konsul

Każdy normalna osoba powie, że AI jest narzędziem które powinno pomóc człowiekowi usprawnić jego pracę, a nie go zastępować. Niestety niektóre firmy zbyt pochopnie podejmują decyzję, co może okazać się bolesne w skutkach.

30.03.2026 18:20
8.2
Terefere85
65
Konsul

Asasyn363 Ja myślę, że spora część tych najbardziej zachłyśniętych AI firm po prostu padnie, a w ich miejsce wejdzie albo konkurencja, która wdrożyła to AI z rozsądkiem (nie zwalniając ludzi, tylko ucząc ich korzystać z nowych narzędzi), albo byli pracownicy, którzy wiedzą co i jak robić i zrobią to tak jak należy. 
Tak czy siak, szykują się nieciekawe czasy, bo sporo osób straci robotę - część się ogarnie i wyjdzie na swoje, ale sporo z nich wpadnie w mocne kłopoty finansowe i nie wróci na poziom na którym są aktualnie.

30.03.2026 16:06
Bociek69
9
2
odpowiedz
Bociek69
62
Byle do Wiosny

Jeszcze powinismy dziekowac ze nas zwolnil :D

30.03.2026 16:41
Cziczaki
10
odpowiedz
11 odpowiedzi
Cziczaki
208
Renifer

Pewnie nikt mu nie powiedział że najbardziej niezadowoleni to Ci którzy pracują fizycznie i AI nie może ich zastąpić.

30.03.2026 17:37
hopkins
10.1
hopkins
236
Zaczarowany

Pewnie nikt mu nie powiedział że najbardziej niezadowoleni to Ci którzy pracują fizycznie
Skąd to wziąłeś? Wymyśliłeś? :)

30.03.2026 18:20
Cziczaki
10.2
Cziczaki
208
Renifer

Nie chciałbym robić jak maszyna przez 8 godzin, być trybem albo numerem na liście pracowników. Wygodnie mi za biurkiem.
Podejrzewam że jak ktoś robi fizycznie i się męczy to nie może być zadowolony z tego co robi.

30.03.2026 19:02
hokquu
10.3
hokquu
5
Legionista

Cziczaki Chyba nie czaisz, że praca fizyczna to nie tylko wkręcanie śrubek w fabryce XD Słyszałeś, może o serwisantach, mechanikach, pracownikach platform wiertniczych, monterach np. rurociągów? Uwierz mi, że to są zawody z na prawdę wysokim poziomem wejścia i wymagające nie tylko sprawności ale i odpowiedniej wiedzy, oraz sprytu. Poza tym męczy się? Są regulacje i przepisy, do tego maszyny różnego rodzaju, które te prace ułatwiają. Powiedz, że masz dwie lewe łapy i braki testosteronu, nie mówiąc tego

30.03.2026 19:36
hopkins
10.4
hopkins
236
Zaczarowany

Nie chciałbym robić jak maszyna przez 8 godzin, być trybem albo numerem na liście pracowników. Wygodnie mi za biurkiem.
Podejrzewam że jak ktoś robi fizycznie i się męczy to nie może być zadowolony z tego co robi.

Bo za tym biurkiem, to nie jestes trybikiem i numerkiem na liscie pracownikow. Jest zmeczenie i jest zmeczenie. Czlowiek moze czuc satysfakcje po dobrze wykonanej robocie.

30.03.2026 22:07
10.5
szybkibill
2
Legionista

hokquu pracuje za biurkiem, ale z zazdrością patrzę na ludzi którzy wykonują konstruktywną, fizyczną robotę.

30.03.2026 22:29
Cziczaki
10.6
Cziczaki
208
Renifer

hokquu
Czaję że praca fizyczna to noszenie cegieł i siedzenie przed maszyną CNC która pracuje za pracownika, ot nie doprecyzowałem.
Regulacje i przepisy są tylko na papierze, szczególnie w branży spożywczej takimi rzeczami się nie przejmują, a najwięcej sobie firmy pozwalają jak zatrudniają imigrantów z filipin, wtedy nawet zaczyna się traktowanie pracowników jak ludzi drugiej kategorii.
Niewolnictwo po polsku z niedzieli na polsat news, gdzie są te regulacje i przepisy o których wspominasz? Nawet państwowy Orlen w 2024 roku miał niewolników.

30.03.2026 22:38
hopkins
10.7
hopkins
236
Zaczarowany

Cziczaki o czym Ty znowu bajdurzysz? :)

31.03.2026 10:52
Cziczaki
10.8
Cziczaki
208
Renifer

hopkins
O tym że nie masz bladego pojęcia w jakim kraju żyjemy.

31.03.2026 19:50
hokquu
10.9
hokquu
5
Legionista

Cziczaki Odkleiło Cię kolego, cieszę się, że se siedzisz za tym biurkiem i popijasz kawusie, bo jakbym miał z takim osobnikiem robić to bym białej gorączki dostał od tego wąskiego światopoglądu. Ci fizole nie raz pracują na sprzęcie za grube bańki, lub zajmują się materiałami wartymi roczną pensje, dałbym Ci przykłady z życia, ale nie mam takiej potrzeby udowadniać swoją wartość w internecie jak niektórzy XD Dodam, że większość moich fizycznych kolegów zarabia tyle, że wakacje co roku to luzik, a i mieszkania dzieciom pokupowali, nie mierz wszystkich swoją miarą. Aczkolwiek zgodzę się z tym, że istnieje bardzo wiele słabo płatnych fizycznych zawodów, ale to samo jak biurowych. Albo jesteś ambitny i wiesz jak sobie w życiu radzić, albo nie.

31.03.2026 20:29
hopkins
10.10
hopkins
236
Zaczarowany

hokquu ale on nigdzie nie napisal, ze fizyczni zarabiaja malo. Napisal, ze Ci ktorzy pracuja fizycznie sa niezadowolenie ze swojej pracy. Bo kazdy marzy o siedzeniu za biurkiem i klepaniu excela :)

01.04.2026 06:47
hokquu
10.11
hokquu
5
Legionista

hopkinsRacja, trochę mnie poniosło i wziąłem to za bardzo personalnie. Na co dzień użeram się z „excelowcami” i często muszę tłumaczyć, dlaczego czegoś się nie da zrobić tak, jak wygląda w tabelce, więc to już trochę odruch obronny wobec mojej ekipy. natomiast, to nie jest tak zero-jedynkowe, fizyczni i biurowi mogą być zarówno zadowoleni, jak i nie, dużo zależy od człowieka, warunków i też po prostu od zarobków.

Najbardziej mnie po prostu triggerują takie uogólnienia i teksty w stylu „nie masz pojęcia, w jakim kraju żyjemy”. Trochę już widziałem, od roboty za prawie minimalną, gdzie siada psychika i jest mobbing, po naprawdę specjalistyczne zlecenia, gdzie lecisz np. do Włoch na serwis statku, robisz robotę w godzinę, masz opłacony travel, szamiesz pizze i wracasz.

Dlatego nie kupuję wrzucania wszystkich do jednego worka, ani fizycznych, ani biurowych.

30.03.2026 17:06
11
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
cukr0k
1
Junior

Skąd oni tych odklejonych hindusów biorą? Produkują ich taśmowo?

30.03.2026 17:21
11.1
szybkibill
2
Legionista

cukr0k w myśl zasady: "Każdego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą hindusów" :P

30.03.2026 18:24
11.2
1
Terefere85
65
Konsul

cukr0k Ot socjopaci i psycho narcystyczne osobowości - tyle. Oni na ogół dopychają się na takie stanowiska na plecach i po trupach innych ludzi. Brak empatii, moralności i normalnych zachowań społecznych, totalnie inne myślenie niż 99% społeczeństwa. Jeżeli mówisz o kimś "sprzedałby matkę za..." to jest to taki właśnie typ - i on sprzedałby tą matkę, jeszcze chwaląc się przed innymi podobnymi sobie, jaki to on nie jest przedsiębiorczy. 
Później wygadują takie farmazony, czy rozpętują wojny - bo realnie są to po prostu chorzy ludzie, którym łatwiej piąć się po szczeblach kariery, gdyż nie liczą się z krzywdą innych, po których się wspięli.

30.03.2026 19:29
Trevor
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Trevor
68
Centurion

Nie będziesz miał niczego nawet pracy i będziesz szczęśliwy.

30.03.2026 19:58
Widzący
😜
12.1
2
Widzący
260
Legend

Ja nie mam pracy i jestem szczęśliwy.
Ale nie jestem ofiarą AI, jestem zwykłą ofiarą.

30.03.2026 22:19
WolfDale
13
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Kolejny hindus, ale nic dziwnego że ich to jara skoro wyzysk to na porządku dziennym tam jest.

30.03.2026 22:50
Iselor
14
odpowiedz
1 odpowiedź
Iselor
48
Senator

A skąd on wie czy ja lubię swoją pracę ?

01.04.2026 11:56
😉
14.1
dienicy
91
Generał

Zapytal Perplexity.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl