Tylko 4K jest z patch tracingiem, 1440p tylko zwykły ray tracing ;)
Zawsze mnie śmieszą te wymagania sprzętowe, tak jakby rozdzielczość blokowała inne ustawienia. RTX 4080 też ma 16GB VRAM, więc powinien uruchomić patch tracing, zwłaszcza, że w Cyberpunk czy w nowym 007 First Light, działa.
Przy obecnych technologiach ta tabelka by chyba musiała być na 24 różne konfiguracje, gdyby tam wszystkie opcje prezentować.
Wymagania wobec rozdzielczości się skalują, większym problemem jest podawanie wymagań z DLSS(szczególnie z framegen), bo w zasadzie nie wiadomo, w jakiej rzeczywiście jest to rozdzielczości i przy jakich klatkach...
Pathtracing zdaje się być opcją raczej eksperymentalną bardziej niż praktyczną, chyba że ktoś ma 5090. No chyba że na full HD. Ja u siebie spróbuje to uruchomić, ale obawiam się, ze ciężko bedzie o 60klatek. Włączanie FrameGena to głupota, bo on pogarsza sytuacje, zamiast ją poprawiać. Ludzkie oko nie rejestruje tak bardzo różnicy między 30 klatek a 60 klatek, jak między większym a mniejszym input lagiem. Jak nie trzymasz myszki, ciężej jest określić w jakich klatkach jest scena, szczególnie, jeśli nie ma spadków klatek. Przy trzymaniu myszki w ręce bez problemu rozpoznasz nawet spadek z 144Hz do 60Hz, choćbyś miał FrameGena na 1000FPSów...
Z tego co widziałem to dla mnie, gra lepiej wygląda tylko z patch tracingiem, więc będę próbował z generatorem klatek i DLSS na jakość, choć w wielu grach FG powoduje u mnie glicze graficzne, np. Assassin's Creed Shadows i Kingdom Come.
Troszkę ich poniosło z tymi wymaganiami, tak troszkę tylko xd
komu się chce grać w grę sprzed 11 lat? Dajcie spokój.
Co innego remake Wiedzmina 1, to był Wiedzmin z prawdziwego zdarzenia. Jak się patrzy, z mega klimatem, wiedzmińskim klimatem, mrocznym klimatem:)