Komentarze do wiadomości: Weteran Bethesdy nie ma wątpliwości: kultowe RPG Morrowind to nie jest „gra, w którą chcecie zagrać ponownie”, i nawet nostalgia tu nie pomoże

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
30.01.2026 20:43
1
2
odpowiedz
Alien89
6
Legionista

Bzdura, niedawno wróciłem do oryginału i ogrywam po raz kolejny. Z całej serii to jest zdecydowanie najlepsza część i zdecydowanie bije na głowę Obliviona i Skyrima razem wzięte.

30.01.2026 21:06
1.1
1
xan11pl
95
Generał

Alien89 A ja wczoraj właśnie wróciłem chyba po raz 4, z jakimś podstawowym modpackiem, jedynie delikatnie ingerującym w warstwę wizualną gry. I ta gra jest absolutnie nie grywalna, tak samo jak była dla mnie w dniu premiery. 
Poruszanie się bohaterem, a raczej tempo eksploracji świata, jest tragiczne, dodatkowo zważywszy na to, że przez 90% podróżowania przez te pustkowia nic się nie dzieje, nie ma żadnych wrogów, NPCów, nie ma nic. 
No i system dialogów jest również tragiczny, każdy NPC ma po 25 pozycji w rozmowie, i każdy z nich postarza to samo. I teraz szukaj który NPC akurat ma nową opcje, i da ci questa. 
No i walka oparta o rzuty kością, które są nie widzialne z poziomu mechaniki gry. My jako gracz, nie mamy zielonego pojęcia dlaczego nasz cios chybia pomimo tego, że wizualnie trafiamy przeciwnika.
Ta gra to totalny archaizm, i co gorsza była taka już w momencie premiery.

30.01.2026 20:50
2
1
odpowiedz
Banzo
37
Chorąży

Nawet jeśli byłaby to prawda, to wystarczy przecież dogadać się z twórcami openMW.

30.01.2026 20:59
3
odpowiedz
asasin24
44
Konsul

Niech wszystkie nieroby i nieudacznicy kreatywni idą kopać rowy, jeśli nie potrafią niczego wymyślić. Rzygam tymi obsranymi remasterami, reworkami, rebootami i innym gównem z przedrostkiem re. Chcę NOWYCH gier, w te stare już grałem.

30.01.2026 21:19
Fear87
4
1
odpowiedz
Fear87
99
Generał
Image

Pitu pitu... Do tej pory wracam, aktualnie na telefonie. Dla mnie Morrowind mimo rzekomej archaiczności jest najlepszą częścią z serii TES.

30.01.2026 22:12
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Bikson
4
Legionista
Image

Problemem w morrowindzie są te osobniki :

30.01.2026 22:18
5.1
Asmodeus
51
Senator

Via Tenor

bonjour

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl