Komentarze do wiadomości: W Anno 117 gra się teraz na Steam rzadziej niż w poprzednią część, a fani twierdzą, że jest ku temu 5 powodów

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
15.01.2026 17:48
1
odpowiedz
MewsoNs
83
Generał

Przecież widać było po demo, że gra pożera fpsy i ma bardzo nierówną ( niedopracowaną ? ) grafikę, gdzie roślinność za bardzo zlewała się. Do tego jak już pisałem, 1800 to jest opus magnum serii i przeskoczyć ją to ogromne wyzwanie. Następnie dochodzi cena za oba produkty, bo 1800 z całym dlc można dorwać w cenie samego 117... To o czym tu w ogóle mówić ? Starożytność pomimo ciekawego okresu historycznego nie ma szans być równie ciekawa co czasy przemysłu z 1800, gdzie ilość towarów, budynków i różnorodność w rozgrywce jest w stanie dosłownie zgnieść tego nowego Anno. W pewnym sensie sukces 1800 to jednocześnie kat na nowe odsłony serii. Mnie może zainteresuje 117 jak rozbudują je mocno i będzie to jeszcze na tyle ciekawe + cena będzie znośna. Do 1800 dokupowałem sezony po kolei i jak policzę, to chyba mnie wyszła cała gra za 400 zł, ale zwyczajnie było warto.

15.01.2026 19:44
1.1
WindMorro
12
Centurion

1800 jest piękny ze wszystkimi DLC, jedyne czego mi brakuje to ciekawszego życia na ulicach, trochę więcej unikalnosci przechodniów, ale domyślam się że kosztowałoby to bardzo wiele pracy i zasobów. Natomiast sama gra cieszy oko i budzi uśmiech. Grałem wyłącznie dla relaksu i budowania ładnych miast

15.01.2026 22:26
1.2
Daroslaw
44
Pretorianin

Mi się też skok do starożytności średnio widział od początku. Szkoda że są zafiksowani na punkcie dziewiątki (suma cyfr z roku każdej ich gry daje 9), bo automatycznie odpadają wszystkie lata 19xx a to mogłyby być interesujące realia do osadzenia gry.

15.01.2026 19:03
Krypta76
2
odpowiedz
Krypta76
64
Generał

Usunęli już AVX2 ?

15.01.2026 20:30
3
odpowiedz
Daroslaw
44
Pretorianin

Nie trzeba ku temu 5 powodów, wystarczy 1 - gra jest wydmuszką w porównaniu do 1800, które miało tonę dodatków. Nie trzeba być specem gatunku, żeby po przejściu okrojonej perfidnie kampanii zobaczyć, że tam nie ma za dużo zawartości.

16.01.2026 05:05
4
odpowiedz
1 odpowiedź
user1184064643f
3
Junior

To jest właśnie klątwa naszych czasów:

"Gracze chętniej wracają do produkcji z akcją osadzoną w czasach rewolucji przemysłowej ze względu na masę dodatków oraz dostępność ciekawych modów."

"zainteresowanie Anno 117: Pax Romana spada, gra może otrzymać drugie życie po premierze oficjalnych dodatków urozmaicających zabawę, czego brakuje w tym momencie fanom"

Kiedyś wydawali gry oferujące zabawę odrazu. A teraz wydajesz półprodukt za grubą kasę i sprzedajesz resztę zawartości za drugie tyle.............

16.01.2026 06:08
Edziek
4.1
Edziek
11
Pretorianin

Ja tam wolę starożytność od rewolucji przemysłowej.
Moim zdaniem chodzi głównie o dodatki i więcej zawartości w 1800.
To się zmieni w przyszłości na korzyść Pax Romana.
Można się rozejść...

16.01.2026 07:42
5
odpowiedz
lis22
95
Generał

Kto gra na Steam w gry Ubisofru? Tylko Ubisoft Connect.
Nie zauważyłem, żeby nowe Anno było niedopracowane ale ta seria tak już ma,że po premierze dochodzi masa płatnych DLC i żeby mieć wszystko trzeba poczekać z rok lub z dwa.

16.01.2026 09:17
Shadoukira
6
odpowiedz
Shadoukira
116
Chill Slayer

Akurat sam pogrywam sobie w Anno 117, bo niedawno kupiłem na Ubisoft Connect na jakiejś promocji o jakieś 30% taniej i jak na razie gra mi się podoba. Osobiście o wiele bardziej wolę takie klimaty niż te z Anno 1800. Jeśli chodzi o same mechaniki rozgrywki to jest to takie samo Anno jak każde inne, rozgrywka bardzo mocno przypomina to co było już pokazane w Anno 1800, tylko w starożytności. Oczywiście jakieś zmiany w rozgrywce są, ale ogólnie nie odczuwa się jakichś większych różnic w stosunku do poprzednich gier.

Obecnie jestem gdzieś może po około 10 godzinach gry i ogrywam kampanię, która jest raczej średnia fabularnie, ale to nigdy nie był mocny punkt w Anno. Tak czy inaczej, uważam że gra jest dobra, ale faktycznie da się odczuć, że dojdzie jeszcze tutaj trochę DLC, zresztą tak samo było właśnie w przypadku Anno 1800.

Na chwilę obecną oceniam grę na 7,5/10, ale ta ocena nie jest ostateczna, bo tak naprawdę dopiero lekko ją liznąłem. Trzeba jednak zaznaczyć, że gra wciąga i ogólnie gra mi się w te Anno naprawdę dobrze. Jak ktoś lubi tę serię to spokojnie można kupować, ale raczej nie za pełną cenę. Ja kupiłem grę za jakieś 170 zł i myślę, że taka cena była ok.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-01-16 09:18:23
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl