Komentarze do gry: Ukrainian Warfare: Gostomel Heroes

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
03.04.2026 17:52
1
1
odpowiedz
konradek_ladny_zadek
6
Legionista

Dobra gierka, otworzyła mi oczy na tą całą sytuacje

23.04.2026 21:03
1.1
1
Jarek PL
6
Legionista

konradek_ladny_zadek Co nie? A prawdy nie poznasz jaka jest, obie strony kłamią, aby zyskać przychylność rodaków i zagranicznych sprzymierzeńców. Obie strony walczą tylko dla dobra oligarchów, zaprogramowaniu hasłami typu "masz bronić kraju, patrioryzm, prawdziwy mężczyzna itd.).

Jak wojna wybuchła to niezależni hakerzy musieli atakować firmy z zachodu, bo te nie chciały zrywać kontraktów z Rosjanami xD Podobnie my wszyscy mamy dawać Ukrainie socjal, bo to bohaterowie broniący Europy, ale dezercja na poziomie 75%, ile to filmików od szarych ludzi na tiktokach i facebookach, jak Ukraińskie wojska wręcz porywają mężczyzn z ulic... ot wolność w XXI wieku, masz karabin i idź umieraj :) Na Facebooku masa grup typu "Sponsor,Accommodation & Job In UK for Ukrainian", gdzie jak w Polsce zapowiedzieli obcięcie socjalu (zdrowotne nie z automatu za bycie Ukraińcem nawet jak się nie pracuje) - to od razu fala ogłoszeń, że my biedni Ukraińcy szukamy domu w Anglii. Nie, nie uciekali ze strefy wojny, uciekali z kraju, w którym było bezpiecznie, ale obcięto im socjal.

Powiedz to wszystko na głos to będziesz nazwą Cię ruskim trollem. A nie, to nie 2022-2025, od 2026 ludzie zaczęli się budzić i widzieć jak to wygląda. Dziś już na nikim nie robi wrażenia bycie nazwanym zdrajcą narodu/sojuszników/europy czy ruskim trollem, tak samo, jak nie robi na nikim bycie nazwanym rasistą za mówienie prawdy o statystykach przestępstw imigrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu.

14.05.2026 00:08
bboy
1.2
2
bboy
85
Konsul

Jarek PL To dobrze Jarku, że nie wstydzisz się tego kim jesteś i się z tym nie kryjesz. Wiesz, jestem dość stary aby pamiętać jak na początku lat 2000 internet przestał być w Polsce wyłącznie domeną komputerowych nerdów i pojawili się na nim ludzie obwieszczający jak to właśnie Polacy zaczęli się "budzić" z jakiegoś tam powodu i tak im się budzili każdego kolejno roku aż do dzisiaj. To był zawsze dokładnie ten sam typ ludzi.

14.05.2026 09:59
1.3
Jarek PL
6
Legionista

bboy Ależ ja się nie wstydzę tego kim jestem - po prostu, jak ktoś mnie nazywa różowym słoniem, nie czyni mnie różowym słoniem :)

03.04.2026 19:31
Heisenberg95
2
4
odpowiedz
Heisenberg95
50
Pretorianin

ruska propaganda

06.04.2026 16:12
😉
3
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Inquerion
54
Generał

Propagandowy RTS opowiadający o bitwie o Hostomel pod Kijowem z 2022 roku z rosyjskiej perspektywy. W Ukrainian Warfare: Gostomel Heroes przejmujemy kontrolę nad siłami agresora, a gra usiłuje pokazać jeden z początkowych etapów zbrojnej napaści Rosjan (zakończony odwrotem najeźdźców) jako ich bohaterski wyczyn.
To Call of Duty i Battlefieldy to propagandowe FPSy opowiadające o bohaterskich Amerykanach "wyzwalających" Iraki i inne Wietnamy?

21.04.2026 22:55
Draugnimir
3.1
1
Draugnimir
155
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

W pewnej mierze tak, ale ich propaganda nie jest tak nachalna i prostolinijna jak w tej grze ;)

23.04.2026 20:57
3.2
Jarek PL
6
Legionista

Draugnimir Jest dosłownie nachalna, szczególnie gdy pokazuje się wojnę w Iraku. Po prostu jest akceptowalna, bo USA to sprzymierzeńcy, a Rosjanie/Islamiści to wrogowie ;)

29.04.2026 10:44
3.3
4
Sidzun
1
Junior

Inquerion CoD i BF to są gry opowiadające jakieś niestworzone historie i jeszcze dostajecie na starcie informację, że to jest fikcja. Co więcej, Black Ops jawnie pokazuje zamiłowanie CIA do ingerencji w masę wydarzeń na świecie, bym nawet powiedział, że stawia rząd USA w złym świetle. Mało masz dzieł kultury, które krytykują zachowania Amerykanów na Bliskim Wschodzie? Redacted, Generation Kill, Jarhead, Green Zone? Macie świadomość, że nigdy taka krytyka nie powstanie na terenie chanatu mongolskiego, zwanego potocznie rosją? Wejście w polemikę w przekazach kultury na temat 4-letnio-3-dniowej wajennejoperacji dla reżysera skończyłoby się wycieczką za okno. Z 10 piętra XD. A ten kacapski gniot to jest jawna tuba propagandowa do zakłamywania rzeczywistości i próba odwrócenia kota ogonem. Jeszcze dokładają tam DLCka "przybliżającego" Syrię, no tam lokalna ludność sporo dobrego do powiedzenia ma na temat "wyzwalania" również XD

23.04.2026 20:56
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Jarek PL
6
Legionista

Pisanie propagandowy, jakby obie strony nie stosowały propagandy :D Oh ci źli Rosjanie ;) 

Obie strony kłamią, byle przekonać swoich rodaków i sprzymierzeńców do wsparcia. 

Odnośnie samej gry - ZAJEFAJNA !!! 
Serio, Terminator Dark Fate w klimacie obecnych czasów i aktualnego konfliktu. Bardzo dobrze wykonana technicznie, czuje się przywiązanie do jednostek, które zdobywają doświadczenie i przechodzą między poziomami. Na łatwym poziomie trudności (1/4) często musiałem wczytywać grę, aby ich nie stracić, bo jest bardzo taktycznie. Nie chcę wiedzieć ilu żołnierzy zginęłoby jakbym ustawił realistyczny (4/4). No i ciekawe doświadczenie poznać propagandę z drugiej strony, zobaczyć jakie informacje dostają Rosjanie, podczas gdy my jesteśmy karmieni swoją propagandą.

23.04.2026 21:06
4.1
Jarek PL
6
Legionista

PS. Zobaczcie oceny - tutaj ocena 2.8/10, na Steam już niestronniczo 9.2/10 ;)

13.05.2026 23:48
bboy
5
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
bboy
85
Konsul

Nie, nie grałem w to ruskie ścierwo, nie muszę. Wystarczy, że grałem w ich poprzednią grę Syrian Warfare by poznać mindset tych deweloperów, więc mogę sobie wyobrazić jakiego mentalnego kociokwiku musieli dostać w obronie czci swojej Wielkiej Rassiji w przypadku tej wojny. Deweloperów, którzy jak sami napisali na swojej ruskiej stronie, że tamtą grę (SW) nie zrobili dla pieniędzy, ale jako "manifest", wbrew wszystkim plastusiom produkującym się w dyskusjach na Steam, że to tylko gra i nie wnikaj, a w ogóle w BF też propaganda. Przepraszam, ale jeśli ktoś uważa, że ich gry to taka sama propaganda jak w BF i CoD to ma defekt mózgu, albo jest elektoratem Grzesia Brauna, w sumie jedno nie wyklucza drugiego.

Gdyby ktoś chciał wiedzieć jak wygląda 'taka sama propaganda jak w BF' to podam skróconą listę z SW:
-Assad jest wspaniały
-Rosjanie są wspaniali
-ISIS zostało założone przez USA, a CIA dostarcza im broń
-Tylko Rosja i Assad walczą z ISIS oraz Al-Kaidą (w rzeczywistości Rosja walczyła w Syrii niemal wyłącznie z FSA i Kurdami, którzy swoją drogą w SW nie istnieją bo nie pasowali deweloperom do narracji)
-Białe Hełmy to zakamuflowani terroryści, współpracujący z CIA, wszystko co złe w tej grze współpracuje z CIA
-Konflikt pomiędzy alawitami i muzułmanami będący podłożem syryjskiej wojny domowej w SW nie istnieje, nie pasował do narracji

13.05.2026 23:53
bboy
5.1
1
bboy
85
Konsul

Pozdro dla Kondzia, który stwierdził w komentarzach, że 'ta gra otworzyła mu oczy'. Jak chcesz otworzyć je jeszcze szerzej polecam filmu z żółtymi napisami na YT.

14.05.2026 00:30
5.2
Darek1785
9
Generał

Zawsze wszystko co złe to tylko Rosja ewentualnie jeszcze USA natomiast nigdy nie wymienia się jeszcze dwóch innych graczy których zawsze brakuje czyli Izraela i Anglosasów.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-05-14 00:31:25
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl