Komentarze do wiadomości: Twórcy gier mogą odetchnąć z ulgą. Nowa technologia Google to źródło wszystkiego, czego „nie mógłbyś sobie wyobrazić bez AI”, a nie alternatywa dla deweloperów

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
11.03.2026 18:18
1
4
odpowiedz
sthoss
58
Centurion

Mam problem. Bo praktycznie wszystko sobie moge wyobrazic bez AI.
I na co mi ta ich technologia?

11.03.2026 18:34
1.1
3
tynwar
100
Senator

sthoss Za to świetnie skraca czas wyszukiwania konkretnych szczegółów w tych czasach zalewu bezużytecznych szczegółów i lania wodą w postaci wodospadu.

Ewentualnie mogłoby służyć jako pomoc w projektach. Np. choćby pomoc przy spolszczaniu, wyświetlaniu napisów na podstawie wymawianych słów w grach nie obsługujących napisów (np. prince of persia zapomniane piaski, potem znów dwa trony, mimo duszy wojownika z napisami, podobnież rayman 3. Ze względu na głęboki niedosłuch to było dla mnie duże rozczarowanie).

11.03.2026 19:44
1.2
PCMREpic
53
Generał

Bo praktycznie wszystko sobie moge wyobrazic bez AI.
To jest clou Twojej wypowiedzi - wyobrazić, a dzięki tej ich technologi będziesz mógł sobie te wyobrażenia zmaterializować ;)
Oczywiście za kilka lat, jak technologia i moce obliczeniowe się zwiększą.
AI coby nie mówić to przyszłość gejmingu i ona jako jedyna może dać grom coś nowego i przełomowego. Dlatego, że można przy jej pomocy stworzyć nowe mechaniki gempleju.
Obiektywnie patrząc, to wszystkie gatunki growe stoją w miejscu od nastu lat.

11.03.2026 23:37
1.3
pawel1812
78
Generał

tynwar 
Z tym się zgodzę. Obecne wyszukiwarki są beznadziejne. Łykają jak pelikany spam wyprodukowany za pomocą AI.... 
Przestałem używać wyszukiware głównie przez ten mankament... Miliony artykułów wyprodukowanych AI o niczym... Zero konkretów, bo liczy się temat... 
PCMREpic 
Problem w tym, że AI jest oparta głównie o statystykę, obecne modele nie bardzo potrafią robić cokolwiek nowatorskiego. A to ze względu na to oparcie o statystykę właśnie. AI szuka rozwiązania, które zostało najwięcej razy zastosowane, a nie czegoś kreatywnego... W wielu aspektach AI jest ciekawą alternatywą, ale w kreatywności jest słabe... Można spróbować halucynować, ale wtedy dostajemy totalnie losowy wynik. 
A co do Genie, to zdaje się że zużywa tak dużo energii w ramach kreacji świata, że na granie w taką grę nie byłoby nikogo stać...

12.03.2026 01:16
1.4
tynwar
100
Senator

pawel1812
nie, problem leży gdzie indziej. Wyszukiwarki swoje wyniki nie opierają na tym jakie strony bądź artykuły są od ai. Opierają się min. na SEO, które często na niektórych stronach jest tak potężne, że przyćmiewa resztę stron nawet jeśli treść niespecjalnie zgadza się z wyszukiwaną frazą, a także opłacanie właścicieli wyszukiwarek, by podbić priorytet dla wyszukiwarek.
Zresztą przed erą ai również ciężko było znaleźć coś konkretnego spośród innych zbędnych informacji z danego artykułu, bo wiesz jak to branża dziennikarska bywa, artykuły pisane tak, by woda lała się jak wodospad.

post wyedytowany przez tynwar 2026-03-12 01:18:06
12.03.2026 01:38
1.5
1
Felipesku
79
Konsul

sthoss A na to że na przykład rozmawiam  AI o tworzeniu mojej gry i mi podsuwa dodatkowe pytania których sam bym sobie nie zadał a jak sobie na nie odpowiadam to wpadam na kolejne pomysły dzięki temu, grunt żeby wiedzieć jak z tego korzystać.

12.03.2026 09:11
Edziek
1.6
Edziek
12
Pretorianin

tynwar dopóki AI jest tylko pomocniczym narzędziem to nie mam problemu. Prawda jest niestety taka że człowiek jest leniwy i chciałby żeby AI zrobiło za niego robotę. Wtedy wychodzą slopy.

11.03.2026 19:57
AUTO6
2
1
odpowiedz
AUTO6
104
Generał

Ja chciałbym więcej AI w grach, ale zupełnie gdzie indziej a mianowicie do kierowania zachowaniem NPCów. Odnoszę wrażenie, że od lat w większości gier NPCe zachowują się ciągle tak samo głupio, a reszta to tylko skrypty.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl