Komentarze do wiadomości: Twórcy Crimson Desert znowu to zrobili: reagują na prośby graczy w najlepszy możliwy sposób, ale jednocześnie zachodzą za skórę części z nich

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
10.04.2026 10:09
1
8
odpowiedz
krzysztofk260267
6
Chorąży

Tragedia. Kiedyś się czekało aż gra wyjdzie z wczesnego dostępu żeby kupić ostateczny produkt teraz gra przeobraża się w nieskończoność….kiedy kupować?

10.04.2026 10:09
1
8
odpowiedz
krzysztofk260267
6
Chorąży

Tragedia. Kiedyś się czekało aż gra wyjdzie z wczesnego dostępu żeby kupić ostateczny produkt teraz gra przeobraża się w nieskończoność….kiedy kupować?

10.04.2026 10:35
barto528
1.1
8
odpowiedz
barto528
67
Green Bastard

krzysztofk260267 sądząc po twoim podejściu, to lepiej nie kupuj wcale, bo jeszcze by ci się spodobała i co wtedy? No tragedia by była

10.04.2026 11:21
1.2
3
odpowiedz
PawloxXx
71
Pretorianin

krzysztofk260267 Dokładnie, po co kupować niedokończoną grę. Ja rozumiem, że są ludzie bez życia prywatnego (barto528?), ale normalna osoba chce kupić grę, dobrze się przy niej bawić, przejść fabułę i iść dalej, a nie grać przez 1000 godzin przechodząc 10 razy po każdej większej aktualizacji :P

10.04.2026 11:38
Bukary
1.3
3
odpowiedz
Bukary
247
Legend

przechodząc 10 razy po każdej większej aktualizacji

Aktualizacje nie działają w ten sposób, że trzeba rozpoczynać grę od początku. :)

10.04.2026 12:14
Flat.earth.truth
1.4
2
odpowiedz
Flat.earth.truth
19
Centurion

krzysztofk260267 Powinieneś już dawno kupić, gra jest tego warta! Jak dla mnie pokona GTA6 w wyścigu o grę roku :)

10.04.2026 12:20
1.5
1
odpowiedz
Probitas
13
Chorąży

krzysztofk260267 Gra już dawno jest skończona, ale dzieci narzekają, bo ich nie prowadzi za rączkę i muszą ja ułatwiać dla bejbików. Jeśli też się na takiego uważasz, to musisz jeszcze poczekać.

10.04.2026 12:26
Gandohar
1.6
4
odpowiedz
Gandohar
35
Pretorianin
10.04.2026 14:26
zielele
1.7
4
odpowiedz
zielele
167
Legend

Gra już dawno jest skończona, ale dzieci narzekają, bo ich nie prowadzi za rączkę i muszą ją ułatwiać dla bejbików.

gra dosłownie prowadzi za rączkę w każdym zadaniu. ba, często prowadzi za rączkę, bo nie ma nawet żadnego kontekstu, z którego można wnioskować co zrobić dalej - i to widać już w pierwszym queście, kiedy kolejno rzuca nas od celu do celu, bez żadnego kleju pomiędzy krokami.

idź do tawerny,
siłuj się na rękę,
porozmawiaj z żebrakiem,
uratuj kota, etc.

pomiędzy tym nie ma żadnego wytłumaczenia, to nie ma zadnego sensu. po prostu gra podaje ci kolejne kroki bez słowa wyjaśnienia. no i oczywiście, elementy otoczenia też są pomalowane żółtą farbą, a walki są BANALNIE PROSTE, dosłownie wystarczy trzymać RB, a innych ciosów używasz tylko dlatego, że ładnie wyglądają.

to że gra jest nieczytelna w innych aspektach =/ "nie prowadzi za rączkę".

ogólnie gra mi się podoba, ale dyskusja wokół niej zrobiła się nieznośna. każda jej wada jest przedstawiana jak zaleta, a ludzie udają, że ta gra jest czymś czym w ogóle nie jest. to jest po prostu single-player MMO, nic więcej.

i nie, nie jest skończona. fajnie, że patchują, ale dużo tych elementów powinny być w grze od premiery, bo inaczej znowu będziemy mieli sytuację jak kiedyś z Dying Light 2/Cyberpunkiem - gracze okołopremierowi ukończyli dużo gorszą wersję gry niż ci, którzy zagrają za rok. takie coś jest wybaczalne w MMO albo grze usłudze, nie grze single player.

post wyedytowany przez zielele 2026-04-10 14:27:38
10.04.2026 17:33
1.8
1
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

zielele Ten mit, że gra nie prowadzi za rękę, wziął się z tego, że już na samym starcie mamy dostęp do całej gamy mechanik, które gra tłumaczy po czasie. 
Przykład z hazardem - można grać w te karty od razu, ale misja z nimi związana, która mniej więcej tłumaczy co i jak jest wile godzin po starcie gry. To samo z barwnikami, czy choćby ujeżdżaniem konia, gdzie misja z tym związana jest  też naście  godzin po rozpoczęciu.

10.04.2026 18:59
Sebo1020
1.9
odpowiedz
Sebo1020
195
Senator

Bukary nie jeśli chodzi i błędy w misiach, tu już tak wesoło nie ma, nie raz trzeba zaczynać grę od nowa, aby tego typu poprawki zadziałały

10.04.2026 19:55
Ergo
1.10
odpowiedz
Ergo
104
Generał

zielele Święte słowa. I podobnie jest z eksploracją, sporo lokacji jest zablokowanych za fabuła i questami. Niby taki ogromny świat, ale jednak gra trzyma gracza w klatce, można eksplorować, ale jak nie popchniemy fabuły dalej to w poszczególnych lokacjach nić nie można zrobić. No slabe to straszniei zmarnowany potencjał jeśli chodzi o eksplorację.

11.04.2026 00:37
zielele
1.11
odpowiedz
zielele
167
Legend

Ergo

dokładnie, o tym też miałem pisać.

do tej pory kilka razy trafiłem na blokady z dwóch kategorii.

pierwsza kategoria to sytuacja, w której gra wprost powiedziała mi, że tu jest zagadka, ale mam wrócić później, bo na razie nie mam umiejętności i jeżeli dobrze pamiętam to nawet podali rozdział. nie jest to bardzo uciążliwe, bo dostajesz jasny komunikat, ale według mnie to po prostu zły design w przypadku, w którym jednocześnie od poczatku dajesz w pełni otwarty świat - a przynajmniej jego iluzję.

druga sytuacja, zdecydowanie gorsza, to kilka momentów, w których wiedziałem, że w danym miejscu musi być coś więcej, ale przez dłuższy czas nie mogłem wykombinować co i jak się tam dostać, a gra też nic nie sugerowała. myślałem, że jestem głupim "bejbikiem" uzależnionym od żółtej farby, ale nie, po prostu nie mogłem w tamtym momencie otworzyć tego przejścia, bo tę umiejętność zdobywa się trzy chaptery później. to jest BARDZO zły design, z którym można by było sobie poradzić na kilka sposobów:

a) rozwiązanie z niektórych metroidvanii, w których masz jasno zaznaczone, że konkretnego przejścia nie jesteś w stanie jeszcze otworzyć,
b) rozwiązanie z Breath of the Wild, w którym otrzymujesz wszystkie umiejętności potrzebne do rozwiązywania zagadek od początku gry,
c) rozwiązanie immersive simowe, z braku lepszego określenia, czyli na rozwiązanie zagadki jest kilka różnych sposobów.

ponownie, zły design =/ nietrzymanie za rękę. w takich momentach jako gracz NIE MASZ PRAWA wiedzieć, że nie jesteś w stanie czegoś otworzyć, tylko marnujesz swój czas próbując.

post wyedytowany przez zielele 2026-04-11 00:40:16
11.04.2026 13:59
1.12
odpowiedz
Fawkulce
2
Chorąży

Ergo podobnie było w wiedźminie 3 czy ktoś narzekał?

11.04.2026 23:43
1.13
odpowiedz
Probitas
13
Chorąży

zielele brzmisz jakbyś grał 3  godziny i się wypowiadał xD

10.04.2026 12:23
2
2
odpowiedz
MH-Kage
26
Pretorianin

Część osób to docenia, ale inni fani mocno na to narzekają, uważając, że twórcy powinni brać przykład z Elden Ring i nie uginać się pod naciskiem osób, które nie dają sobie rady z zawartymi w grze wyzwaniami.

Chwilowo, to gra z łatki na łatke jest ułatwiana, więc dobrze że powstają poziomy trudności, przez co mamy zapewnione że poziom wyzwania nie zostanie już zmiejszony przez narzekanie niedzielnych graczy.

10.04.2026 12:28
Gandohar
3
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Gandohar
35
Pretorianin

Ciekawe czy przez ostatnie 2-3 tyg był jakikolwiek dzień bez newsa od Crimson Deset na golu... Niedługo wystarczy, że jeden z 1000 ludzi pracujących nad grą wrzuci zdjęcie pieska na insta, już będziecie newsa produkować...

10.04.2026 15:41
DontGoICantDoThisOnMyOwn
3.1
odpowiedz
DontGoICantDoThisOnMyOwn
5
Legionista

Gandohar 1. Niedawna premiera
2. Jedna z największych gier roku
3. Bardzo dobrze się klika, co widać po komentarzy ilości
Czy rozwadniają newsy przez to? Tak. Czy obowiązkowym jest czytanie ich? Nie. Czy ten news traktuje o istotnych zmianach, nowościach w grze? Tak.

10.04.2026 19:49
Ergo
3.2
odpowiedz
Ergo
104
Generał

Gandohar Przecież gra jest świeża, a zmiany o których wspomina autor były oficjalna informacją od deweloperów. Po co siedzisz w ogóle na serwisie o grach gdy nie chcesz czytać o grach? xD

11.04.2026 14:02
3.3
odpowiedz
Fawkulce
2
Chorąży

Gandohar a da się da... Będą szukać w świecie cd Pieska dla którego był wzorcem lol tak swoją drogą to cd jest popularny i zjawiskowy i na czasie nie pisząc o nim strzelaliby sobie w stope

10.04.2026 12:51
Haziii
😂
4
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Haziii
39
Centurion

Jak kuźwa ukończyli grę ? Ja mam 160h i dalej jestem w pierwszej lokalizacji

10.04.2026 18:53
4.1
2
odpowiedz
dobaczenko
66
Konsul

Haziii Ja mam 400 a wciąż jestem jeszcze na ekranie zakupu gry!!. A mój kolega ma już 700h, a jeszcze nawet kurier komputera nie przywiózł!

10.04.2026 14:18
5
4
odpowiedz
luq8912
50
Centurion

Fajna gra, a takich devów to ze świecą szukać

10.04.2026 14:36
wytrawny_troll
6
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
wytrawny_troll
97
Generał

Poziom trudności? Serio? No bez jaj ktoś tam jest. To co to samo się będzie przechodzić? To jak z Aragorna zrobić Rysia z Klanu. No bez jaj.

10.04.2026 14:41
zielele
6.1
2
odpowiedz
zielele
167
Legend

ale możesz też przecież włączyć wyższy, jak dla mnie to jest plus.

jedyne co mnie "martwi" to fakt, że teraz niektórzy bossowie są uciążliwi przez ilość HP i siłę ataku, za to zwykłe moby to trochę jak Dynasty Warriors - idziesz jak przecinak. jeżeli wysoki poziom trudności podbije trudność zwykłych walk to super, ale mam nadzieję, że bossowie nie staną się przez to ubermęczący.

10.04.2026 15:39
DontGoICantDoThisOnMyOwn
6.2
1
odpowiedz
DontGoICantDoThisOnMyOwn
5
Legionista

wytrawny_troll Przecież to bardzo dobra opcja - Ty grasz na wysokim, ja gram na wysokim, a niedzielny gracz zadowolony bo pogra na łatwym i przejdzie sobie grę.

10.04.2026 16:51
wytrawny_troll
6.3
odpowiedz
wytrawny_troll
97
Generał

DontGoICantDoThisOnMyOwn ale po co ma ją przychodzić sensie w tym żeby włożyć w nią trochę wysiłku i  przez to poczuć klimat.  To równie dobrze w Elden Ring też można wprowadzić poziomy tylko wtedy gra straci sens tak samo tutaj.  Zwłaszcza że z tymi bossami to przesada.  Czasami trzeba pogłówkować i oto chodzi. Żeby zwycięstwo nie było zbyt łatwe. Bo jakie to wtedy zwycięstwo? Żadne. A przechodzić niech sobie casuale przechodzą symulator chodzenia.

10.04.2026 17:29
6.4
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

wytrawny_troll Poziom trudności nie ma sensu w obecnym systemie regeneracji zdrowia. Mając jedzenie, które odnawia nam sporo PŻ jesteśmy niemal nieśmiertelni, bo po zjedzeniu od razu uzupełnia nam jedzenie o tyle PKT ile jest w jedzeniu. Dwa szybkie kliki i mamy pełne życie. Jedynie ataki, które są w 100% śmiertelne dla każdej klasy postaci są utrudnieniem, ale mało który boss w tej grze coś takiego ma.

10.04.2026 18:03
wytrawny_troll
6.5
odpowiedz
wytrawny_troll
97
Generał

PCMREpic no przecież o tym napisałem na co komu w CD poziom trudności.  Jeżeli komuś gra nie leży niech sobie znajdzie inną. Ta gra nie wymaga takich usprawnień na siłę.

10.04.2026 18:54
6.6
odpowiedz
dobaczenko
66
Konsul

wytrawny_troll No, w Eldenie są mody które ułatwiają, tą nudną w sumie, grę.

10.04.2026 19:42
Ergo
6.7
odpowiedz
Ergo
104
Generał

wytrawny_troll Przecież tu chodzi właśnie o tych graczy którzy chcą większego wyzwania. Również dodali niższe poziomy trudności dla tych co gra jest za trudna. Nie wiem z czym ty masz problem....

Wiadomo, że gra ma problemy z poziomem trudności już u podstaw, ale lepsze coś takiego niż zostawić grę taką jaka jest.

post wyedytowany przez Ergo 2026-04-10 19:44:57
11.04.2026 00:42
VoidCosmonaut
6.8
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

wytrawny_trollale po co ma ją przychodzić sensie w tym żeby włożyć w nią trochę wysiłku i przez to poczuć klimat...
Kolejny co będzie wmawiał innym jak mają grać i w ogóle czego szukać w grach... Masakra

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-04-11 00:43:10
10.04.2026 15:18
7
odpowiedz
wolf58
11
Legionista

A może mniej obietnic , mogliby naprawić błąd związany z ekwipunkiem przez który nie można pobierać różnych kart związanych ze zleceniami . Pojawia się komunikat o pełnym ekwipunku przy małej liczbie rzeczy. Nawet w głównym wątku mam zastój !

10.04.2026 17:21
KymJonEst
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
KymJonEst
12
Centurion

Zbytni mnie to nie interesowało ale jak czytam "Gra zyska opcję wyboru poziomu trudności" No normalnie łał no super duper hiper i nie wiem co jeszcze dodać. Może dziadostwo?

11.04.2026 00:39
VoidCosmonaut
8.1
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

KymJonEst Mówimy tu o grze, a nie twoim guście.

10.04.2026 19:21
baltazar1908
9
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Ten Pęknięty Róg to twardy zawodnik, cholera.

10.04.2026 19:40
Ergo
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Ergo
104
Generał

Ciekawe czy będą dodawać jakąś zawartość w następnych miesiącach czy oleja gierkę. Potencjał jest ogromny, spokojnie mogłaby to być grą usługa.

11.04.2026 14:00
10.1
odpowiedz
Fawkulce
2
Chorąży

Ergo hehe otarles się właśnie o where winds meet

11.04.2026 00:39
VoidCosmonaut
😁
11
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Kupiłem, pograłem 2h i zrobiłem refunda.

spoiler start

A teraz kupiłem znowu i gram sporo. Mega klimatyczna giera z zajefajną grafiką i stopniem sandboxu. Nie gram w nią non-stop bo gram też w .... tadam ... Star Citizena od kiedy mam na ultra w bazach 80 fps, a w przestrzeni nawet i 140. Również tutaj świenie się bawię.

spoiler stop

11.04.2026 01:39
ZeroNaruse
😂
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
ZeroNaruse
146
Murderer

Nigdy nie zrozumiem ludzi, którym przeszkadzają poziomy trudności w grze dla pojedynczego gracza, i czy ktoś będzie sobie grał na łatwym, a ktoś na trudnym. Co cię interesuje, co robi inna osoba w swojej rozgrywce?!

12.04.2026 00:06
12.1
odpowiedz
Malaga
157
ma laga

tu raczej problem leży gdzie indziej.

Jeśli masz gre, w której nie wybierasz poziomu trudności, to ten poziom jest niejako narzucony przez obszary/przeciwników/bossów.
Czyli pójdziesz gdzie nie powinieneś i dostaniesz bęcki. W przypadku gdy masz wybór poziomu trudności to właściwie gra się nie skaluje, bo wszystko jest easy/medium/hard.

I szczerze mówiąc też mam z tym problem, ale nie dlatego, że ktoś sobie ustawi grę na easy, bo co mnie to obchodzi. Problem w tym, że teraz nie wiadomo czy wszystko będzie ustawione pod dany poziom trudności i jak bardzo twórcy w ten sposób ułatwili/utrudnili grę.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl