A można podlinkować zdjęcie tych elementów o których piszecie, najlepiej z porównaniami?
Jakie problemy spotkałem w Anno w obecnej serii:
- bardzo małe wyspy w albionie (trzeba kombinować z szlakami dostaw dla głównej siedziby żeby z wszystkim się pomieścić.
- problem z handlem między miastem rzymskim a tym w albionie. Nie wiem dlaczego, ale mój statek nie pobiera zasobów z Lacjum tak żeby przetransportować je do Albionu (w drugą stronę działa) po dłuższym kombinowaniu okazało się, że jeśli w magazynie w Lacjum ustawiłeś limit towaru na np. 125 ( jeśli towarów jest więcej każdy kupiec może kupić tyle by nie przekroczyć tej wartości) i twój statek który powinien pobrać ilość ustalona w szlaku handlowym, po prostu jej nie bierze bo limit jest w magazynie. Więc trzeba zaprzestać handlu tym towarem. (Jakby luz, na pewnym etapie gry są o wiele lepsze formy zarobku ale to wciąż wydaje się być błąd)
- incydenty. Nie ma nic bardziej irytujące i bezużytecznego niż incydenty. W początkowej fazie budowy osady w lacjum przeważnie trafisz na dwa rodzaje. Zniszczenie dwóch statków piratów którzy porwali jego ziomków oraz szalony kucharz (ten drugi jest akurat spoko).
I kwestia jest tego pierwszego. Otóż twoj statek flagowy nie ma absolutnie żadnych szans z tym statkiem pirata. Można próbować manewrować i unikać ciosów, ale rzadko się udaje.
- brak możliwości kreowania własnego portu w początkowej fazie rozgrywki (ten element jest przesunięty dużo dalej). Tęsknię za tym co było w Anno 1404 Wenecja. Tam port mogłeś tak elegancko obudować, że aż się chciało grać. Tutaj, jeśli rozgrywka ci się nie znudzi to może uda ci się zrobić fajny port :/
- achievementy, galeria sław i tak dalej... Taka bieda, że aż piszczy. W Anno 1404 miałeś setki achievementow które pozwalaly ci urozmaicić grę. Mogłeś robić sobie challenge i to faktycznie działało. A tu jest bieda.
Jak dla mnie to anno ma tylko 3 wady: -Bardzo małe wyspy w Albionie - Brak możliwości przeniesienia pracowników miedzy wyspami. -Nawet jak ustawisz najwyższy poziom trudności to po wyeliminowaniu przeciwników ten poziom spada a powinien zostać dalej najwyższy