Komentarze do wiadomości: „To była jedna z naszych błędnych decyzji”. Civilization 7 otrzyma ogromną aktualizację, bo Firaxis chce, aby krytykowana strategia przeszła „próbę czasu”

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
02.02.2026 22:32
1
5
odpowiedz
grzegorz2010
43
Pretorianin

A może w końcu dodadzą do gry nowe ery? Widać, że całość była ustawiona tylko i wyłącznie pod DLC ale popularność Civki jest tak niska, że twórcy doszli do wniosku, iż nie warto ich produkować. Teraz kombinują jak tu uratować całą sytuację ale przypadkiem nie zrobić za dużo i dlatego wprowadzają takie pół środki- możesz grać cały czas jedną frakcją, zmieńmy warunki zwycięstwa- wszystko aby tylko zachować miejsce dla DLC. Larian pokazało jak można zarabiać masę kasy na grach, nawet bez DLC.

03.02.2026 06:16
1.1
3
Begum
24
Chorąży

grzegorz2010 Dokładnie tak. Najpierw wycięli z gry 60% zawartości żeby sprzedać w DLC a teraz dodadzą 5% tego co wycięli za friko i problem rozwiązany. Marna sprzedaż to i nie ma za co robić DLC bo to też kosztuje. Bez dwóch DLC z krwi i kości (nowe ery i inne mechaniki) nikt nie spojrzy na tego gniota. To już rok od premiery a gra szoruje dno. Sami jesteście sobie winni!

03.02.2026 07:34
Edziek
1.2
Edziek
12
Pretorianin

grzegorz2010 i jeszcze typek wpadł na "genialny pomysł" żeby nie próbować wdrażać nowości tylko kopiować sprawdzone schematy z V i VI... "Genialne" i jakże leniwe podejście...
Gnidy mają takie doświadczenie w tym gatunku a wykładają się na oczywistych problemach, a, wszystko to przez chciwość.

03.02.2026 13:30
1.1
1
tomash79
17
Legionista

Edziek nie zapominajmy o kopiowaniu elementów z gry Humankind, kopiowanie z poprzednich Civek jakoś bym przebolał...

03.02.2026 07:21
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ryokosha
98
Legend

Problem jest to że gra powinna wyjść dopiero teraz po roku testów albo EA i zaimplementowaniu zmian. Gdyby to nie była Civka tylko gra wydana pod innym tytułem to miałaby przeciętne oceny na steam i ileś tam osób by się nawet dobrze bawiło. Problem w tym że twórcy zapomnieli że wydają kolejną odsłonę kultowej gry, więc wymagania graczy są inne.

03.02.2026 18:07
2.1
Begum
24
Chorąży

Ryokosha Tej grze to już chyba nic nie pomoże. Umarł w butach.

03.02.2026 20:23
2.2
Ryokosha
98
Legend

Nie przesadzaj to jest średnia gra a nie crap. Widziałem gorsze. Na dziś jej stan jest podobny do humankind w dniu premiery. Uważam że po prostu jak to teraz jest normą zarząd domagał się premiery i sukcesu żeby jak najszybciej zarobić. Na nieszczęście to dziś norma czego świadectwem była parę lat temu premiera Cyberpunka, który pomimo opóźnienia i tak na początku miał wiele problemów.
To po prostu znak czasów że zamiast dopieszczać gry i wypuszczać takie które odniosą na pewno sukces to wypuszcza się je szybko żeby zdyskontować zyski. Zresztą dotyczy to wielu innych dziedzin nie tylko gier ale i elektroniki, samochodów czy nawet leków.

post wyedytowany przez Ryokosha 2026-02-03 20:27:26
03.02.2026 07:44
3
odpowiedz
Promko
23
Legionista

No kto wie, MOŻE nawet to kiedyś kupię...

03.02.2026 09:46
Graczysko
👎
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Graczysko
3
Chorąży

Civke IV miałem pudełkową i nie wiem dokładnie ile w niej spędziłem, ale pewnie kilkaset godzin. W Civ V mam wg Steam 1200 godzin, w VI 80 godzin, a w VII - zero godzin.
Quo vadis Civko, bo coś nasze drogi się rozeszły?

03.02.2026 13:29
4.1
1
tomash79
17
Legionista

Graczysko sam bym lepiej tego nie ujął... ;-)

03.02.2026 11:13
5
odpowiedz
szymonh
8
Legionista

Nie da sie tej części naprawić ona została spieprzona w samym rdzeniu mówimy tutaj o zmianie mechani Ancheat  na singlu który jest tak agresywny ze gdy nawet wykryje  że cos dziala w tle wywali gre  i tak obciążony silniku a mówimy tu grze turowej która nie wyglada jak  Indiana jhones rt

03.02.2026 12:06
6
odpowiedz
Iduakil
1
Junior

FAFO, let it burn. Nie wiem co mieć trzeba w głowie albo jakim być narcyzem, żeby modyfikować core element całej serii. Może w Total War wywalimy bitwy z 1 osoby, z Europy Universalis dyplomację albo z Hearts od Iron produkcję sprzętu wojskowego.... Nosz jak k**** jak..

03.02.2026 17:13
MarkV
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
MarkV
2
Junior

A co z hot seat? Dodadzą w końcu czy nie ma co na to czekać?

03.02.2026 17:58
PersonifikacjaCienia
👍
7.1
PersonifikacjaCienia
37
Brat

Słuszna uwaga! Te zapowiedziane zmiany, czy raczej względny powrót do normalności, brzmią nieźle, ale ostatecznie bez "hot seat" to dalej ułomny twór, który traci jeden z kluczowych atutów poprzedniczek.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl