Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: SGF 2026 zamknęła wielka zapowiedź Final Fantasy VII Revelation. Zwieńczenie trylogii remake'ów zapowiada się epicko i wyjdzie jednocześnie na wszystkich platformach

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
06.06.2026 01:05
1
5
odpowiedz
Kiepski gracz
38
Centurion

AAA tak blisko :)) to bedzie moja gierka 2027 jezeli tylko wyjdzie jak Rebirth

06.06.2026 01:05
1
5
odpowiedz
Kiepski gracz
38
Centurion

AAA tak blisko :)) to bedzie moja gierka 2027 jezeli tylko wyjdzie jak Rebirth

06.06.2026 01:10
benVrzeka
2
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
benVrzeka
37
Chorąży

Zzz... Niedawno w końcu zacząłem swoją przygodę z Finalem Rimejkiem i już ją zakończyłem. Szczerze mówiąc, kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tą grą. Grafika jest bardzo ładna, choć same lokacje i otoczenie często wypadają dość przeciętnie. System walki jest całkiem niezły, ale fabuła i dialogi? Ja pierdzielę... Wszystko wydaje się strasznie wymuszone, miałkie i zwyczajnie nudne. Postacie bez końca rozwlekają najprostsze sceny, a emocje sprawiają wrażenie sztucznie pompowanych. Nie mogłem powstrzymać przewracania oczami podczas sceny w kanałach, kiedy bohaterowie przechodzili nad przepaścią. Ktoś niemal spadł, ale oczywiście w ostatniej chwili został uratowany. Chwilę później dostajemy praktycznie tę samą scenę jeszcze raz. Po co? Jaki był sens tworzenia takiego sztucznego zagrożenia? Zamiast budować napięcie, wyglądało to jak tani sposób na wymuszenie emocji u gracza. No i jeszcze ten nieszczęsny dubbing z niekończącymi się westchnięciami, chrząknięciami i przeciąganymi pomrukami. Rozumiem, że to element japońskiej stylistyki, ale tutaj momentami było tego po prostu za dużo.

06.06.2026 01:12
2.1
6
odpowiedz
Kiepski gracz
38
Centurion

benVrzeka Rebirth jest o nieebo lepszy od remake jak juz przemeczyłes sie z jedynka to polecam dac szanse dwójce jest super roznorodna i baardzo duzą gra :))

06.06.2026 03:01
benVrzeka
2.2
1
odpowiedz
benVrzeka
37
Chorąży

Kiepski gracz ta "bardzo duża" mnie odstrasza, zwłaszcza, że mam w zwyczaju czyścić gry, ale może kiedyś spróbuję, ale chyba prędzej już XVI.

06.06.2026 03:10
2.3
1
odpowiedz
Kiepski gracz
38
Centurion

benVrzeka Zawsze mozesz robic tylko misje glówne co znaczaco skroci twoje doswiadczenie,nie musisz robic tych pobocznych
Ja osobiscie tak sie wciagnalem ze to jedna z lepszych gier w jakie gralem a remake (1 czesc) rowniez mi sie az tak nie podobal

post wyedytowany przez Kiepski gracz 2026-06-06 03:10:31
06.06.2026 09:19
2.4
2
odpowiedz
Puchy111
1
Legionista

benVrzeka "Postacie bez końca rozwlekają najprostsze sceny, a emocje sprawiają wrażenie sztucznie pompowanych" Witamy w jRPG... i anime.

post wyedytowany przez Puchy111 2026-06-06 09:19:58
06.06.2026 01:34
3
odpowiedz
tadere
45
Pretorianin

Trzeba kiedyś ograć tego FF7, oryginał i remake. Ciekawi mnie jak duże są zmiany między obiema wersjami, raczej wątpię by byli w stanie rozciągnąć pojedynczą grę z PS1 na całą trylogię, ale mogę też nie doceniać chciwości korporacji.

06.06.2026 04:09
BFHDVBfd
4
odpowiedz
13 odpowiedzi
BFHDVBfd
181
Requiescat in Pace

Wreszcie. Remake było znakomite, a Rebirth to moja druga ulubiona gra wszech czasów. Piękna, niesamowita przygoda.

Kłaniam się Square że miało jaja żeby zrobić z tego wielką trylogię. W dzisiejszym świecie się już czegoś takiego nie spotyka. Ostatnim razem kiedy powstawała trylogia gier gdzie trzeba było znać poprzednie części to chyba Mass Effect. Revelation zapowiada się niesamowicie

06.06.2026 11:21
Ergo
4.1
1
odpowiedz
Ergo
106
Senator

BFHDVBfd Ale to nie jest żadna trylogia, a remake starej gry która pocięli na trzy części.

06.06.2026 11:27
4.2
1
odpowiedz
NekoRei
5
Pretorianin

Ergo To nie jest wgl remake tylko nowa gra w zasadzie. Mniej jest starych rzeczy niż nowych. Gry Jak Spider man 2, gow ragnarok, horizon forbidden west są bardziej podobne do swoich pierwszych części niż ten final 7 do oryginału. Nie wiem po co komentujesz jak nie jesteś zainteresowany nawet tą produkcją i czepiasz się nazewnictwa gry a nie tego czym faktycznie jest. Oryginalna gra jest na 40h i to tak max gdzie sam rebirth zajął mi 130h. A gdzie reszta. Jak można mówić że tu coś pocieli jak jest tyle nowości i zmian.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-06-06 11:28:30
06.06.2026 11:37
Ergo
4.3
1
odpowiedz
Ergo
106
Senator

NekoRei Chłopie weź się naucz czytać...
Odniosłem się do tej trylogii o której kolega wyżej wspomniał. To jest remake starego FF7, a nie trylogia nowej gry.
Co innego jest zrobić trzy gry z jednej starej gierki, a co innego stworzyć pełnoprawną trylogię w którą musisz grać od pierwsze do ostatniej części aby wiedzieć o co chodzi.

Nie wiem po co komentujesz jak nie jesteś zainteresowany nawet tą produkcją i czepiasz się nazewnictwa gry a nie tego czym faktycznie jest.

Oho, pan expert i jasnowidz. No muszę cie zmartwić bo pierwszą część przeszedłem, a co do rebirth to jestem w trakcie przechodzenia. Tak że zmień kulę bo ta ci się spier....

06.06.2026 16:34
4.4
1
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Ergo Ale chłopcze się kompromitujesz a niby grasz w te gry. Remake jest tylko z nazwy remake’iem. Większość wydarzeń jest nowych a świat i postacie oraz zamysł fabularny jest kontynuowany tylko na podstawie starej gry. Jak coś to można już to bardziej nazwać kontynuacją (nawet fabularnie w pierwszej części tak się dzieje i jest to wytłumaczone pod koniec drugiej). Zrobienie 3 gier na ponad 200 godzin z jednej starej na około 30 godzin to już jakiś wyczyn i można nazywać te gry bardziej nowymi grami niż tylko jako zwykłe remake. No i aby wiedzieć o co chodzi trzeba grać po kolei każda część, więc gra spełnia warunki trylogii, o których pisałeś.

07.06.2026 00:13
Ergo
4.5
1
odpowiedz
Ergo
106
Senator

Lovato Po umiejętności czytania i rozumienia tekstu śmiem twierdzić, że to alter konto NekoRei. 😂

Zrobienie 3 gier na ponad 200 godzin z jednej starej na około 30 godzin to już jakiś wyczyn i można nazywać te gry bardziej nowymi grami niż tylko jako zwykłe remake.

Co ty pitolisz to nie mam pytań. Sama fabuła remake to jakieś 30h, w tym 15h przerywników filmowych i dialogów + bieganie z punktu A do punktu B, albo chodzenie bo gra lubi jak gracz traci czas.
Rebirth to 40h fabuły, reszta to zapychacze jak w grze ubisoftu. Tak że nie wiem skądś ty wytrzasnął 200 godzin...
I tak, te gry zostały rozbudowane bo... bo są urwa na bazie 30 letniej gry!!! 🤦

A teraz przeczytaj uważnie. Robienie trzech gier z jednej gry która była kultowa, jest zupełnie czymś innym niż zrobienie trylogii w takim samym stylu co FF7, ale z nowego ip. Dotarło? Czy mam napisać dużymi literami?

07.06.2026 00:52
4.6
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Ergo 40 godzin gry na fabułę główną i poboczne w pierwszym remaku, 90 godzin w drugim no i trzeci będzie podobno jeszcze większy niż drugi, czyli wychodzi ponad 200 (ostatecznie zależy jak kto gra). Jak mamy wyliczać co liczy się do właściwej gry czyli bieganie od punktu A do B, zbieranie i klikanie w eq, przerywniki filmowe to doszlibyśmy do jakiegoś absurdu, gdzie każdy właściwie mógłby zakwestionować każdą czynność wykonywaną w grze. Robienie gry to robienie gry, nieważne czy inspiracją są inne gry, innej części tego samego ip czy jakaś stara wersja. FF7 remake jest na tyle inny od oryginalnego FF7, że można jak najbardziej nazywać go trylogią a nie tylko kopią starszej wersji, bo nawet fabuła została zmieniona i starzy fani nie wiedzą jakiego zakończenia się spodziewać

07.06.2026 01:14
Ergo
4.7
odpowiedz
Ergo
106
Senator

Lovato Typie, zrozum, że te 30h FF7 remake głównie wynika z tego, że gra ma dużo przerywników filmowych, co jest spoko, ale ma też tragiczny projekt gdzie jesteś zmuszony chodzić powoli po mieście czy jakiejś innej lokacji jak np schodzenie po dachu z Aerith. Tak zaprojektowanych rzeczy jest od uja w tej grze które niepotrzebnie wydłużają czas.
A aktywności poboczne to dramat...

08.06.2026 00:44
4.8
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Ergo Czyli przerywniki filmowe nie liczą się do właściwej gry? FF7 ma większość tych scenek wygenerowanych na silniku gry, w pełni animowanych i zdubbingowanych, to dużo więcej treści niż miał oryginał, przez co świat, lore i same postacie też wiele zyskały. Jak schodzisz po dachu z Aerith to jest to celowe spowolnienie akcji i wydłużenie drogi aby postacie mogły ze sobą rozmawiać a gracz był świadkiem nawiązywania pomiędzy nimi relacji. Chodzenie po mieście jest w prawie każdej grze, szczególnie takiej z otwartym światem, nic nowego nie odkrywasz. Zresztą chodzenie po mieście czy po mapie świata też było w oryginalnym FF7 i do tego miało się losowe walki, w remaku przynajmniej tego nie ma.

08.06.2026 05:11
Ergo
4.9
odpowiedz
Ergo
106
Senator

Lovato Chodzi o to, że w tej grze jest od cholery spowalniaczy jak to z Aerith, tak się projektowało gry lata temu. Jeszcze żeby to było tak świetnie wyreżyserowane jak w Cyberpunku.... ale nie jest. Ty piszesz tak jakby każda cut scenka i każdy dialog w tej grze był jakiś wybitny, sory, ale większość to lanie wody i nuda.

Przerywniki filmowe były zawsze wizytówka gier z serii FF, ale fakty są takie, że one dość sporo wydłużają grę, więc obiektywnie na to patrząc, ta gra nie jest nawet na 30h. Choć dla mnie te cut scenki były jak zbawienie, bo gra jest tak cholernie liniowa, że aż męcząca.
W połowie to już zmieniłem z hard na najniższy poziom żeby to szybciej przejść, a gdyby wydali jakiś film to bym nawet tej gry nie ruszył.
Rebirth jest o niebo lepszy pod tym względem, no i daje graczowi większą swobodę.

08.06.2026 13:09
4.10
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Ergo Wszystko zależy od subiektywnej opinii, dla mnie w Cyberpunku właśnie były słabo wyreżyserowane, bo postacie tylko siedziały lub chodziły i gadały, natomiast scenariusz był świetny i wszystko nadrabiały dialogi. W FF7 scenariusz jest czasem infantylny ale to taki już urok anime, reżyseria scen za to jest świetna, w Rebirth jeszcze lepsza. Nie wiem może skipowałeś te cutscenki lub grałeś mając w drugiej ręce telefon ale obejrzyj sobie jeszcze raz te scenki. Albo też fabuła ci nie siadła i olewałeś już wszystko dalej. No ogólnie lepiej mieć cutscenki niż ściany tekstu lub statycznych dialogów do odsłuchania, to i to się wlicza w ogólny czas gry ale cutscenki wymagają najwięcej pracy i są najbardziej efektowne i przyjemne dla odbioru, wiec nie wiem na co narzekasz.

08.06.2026 13:22
Ergo
4.11
odpowiedz
Ergo
106
Senator

Lovato Cut scenki mi się podobały i wszystkie oglądałem, bardzie mnie męczył gameplay tymi spowolnieniami postaci i nudnymi dialogami. Mówię, gdyby wyszedł film to nawet bym tej części nie ruszył.

No i tak jak pisałem wyżej, cut scenki to jakieś 10h więc te 30h jest naciągane. Jeszcze gdyby to było coś na zasadzie tekstu w grach rpg gdzie czytasz i podejmujesz decyzję, ale tu tylko oglądasz.

08.06.2026 16:15
4.12
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Ergo No to w takim razie wynika, że to tylko kwestia gustu. Natomiast obiektywnie jest to pełnoprawna trylogia, może nie oryginalna ale taka trylogia filmowa Władcy Pierścieni, również była stworzona na podstawie pierwowzoru. Parafrazując twoje słowa można powiedzieć, że tylko wzięli wszystko z książek, dorobili scenki z aktorami i tyle, nic nowego. Bardzo dobrze, że powstają takie remake jak FF7, bo nie dość, że jest to jeden z najlepiej wykonanych remejków to jeszcze pokazuje, że można tchnąć drugie życie w starą historię i ciekawie rozbudować znanych już bohaterów, nie niszcząc tym samym dorobku oryginalnego dzieła.

08.06.2026 16:28
Ergo
4.13
odpowiedz
Ergo
106
Senator

Lovato

Tylko, że ja nigdzie nie napisałem, że te gry nie wprowadzają nic nowego. Ja się odniosłem do zdania kolegi z pierwszego komentarza, który napisał, że dzisiaj się już nie robi takich trylogii gdzie trzeba znać każda poprzednią części.
Tylko ta trylogia jest na bazie starej i kultowej gry, którą pocięto i rozbudowano. To jest zupełnie coś innego niż stworzenie nowego ip w takiej samej formie.

06.06.2026 05:39
CyberTron
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
CyberTron
112
Imperator Wersalka

Cała trylogia w 7 lat. 3 gry w 7 lat. Tak to się powinno robić. Brawo!

06.06.2026 09:49
Gandohar
5.1
1
odpowiedz
Gandohar
37
Pretorianin

CyberTron Chyba chciałeś napisać 1 gra w 7 lat, a w sumie to nawet 0, bo to jest po prostu remake, tylko że powpychali nowej zawartości żeby uzasadnić rozbicie tego na 3 części i wydoić graczy

06.06.2026 16:37
5.2
2
odpowiedz
Lovato
3
Legionista

Gandohar No tak zrobienie 200 h rozgrywki w 3 grach zajęło im 0 lat, tylko skopiowali wszystko z gry na PS1 i AI im pozmieniało na 3D. Czemu więcej korporacji tak nie robi?

06.06.2026 21:08
Brucevsky
5.3
2
odpowiedz
Brucevsky
152
Playing with writing

GRYOnline.plTeam

Gandohar Sam sobie zaprzeczasz w jednym zdaniu - "po prostu remake", "nawet 0" i zaraz obok "powpychali nowej zawartości". I jeszcze od razu założenie, że gracze to są krowy, które się doi, jakby nikogo taka decyzja twórców nie uradowała i nie było za tym żadnego uzasadnienia poza bezczelnym skokiem na kasę. Skąd w ogóle ta niechęć do trylogii i twórców?

post wyedytowany przez Brucevsky 2026-06-06 21:08:42
06.06.2026 10:11
Amadeoosh
6
3
odpowiedz
Amadeoosh
23
Generał

Cóż, chyba końcówka SGF 2021 (jak wyskoczono ze zwiastunem Elden Ring na sam koniec) trochę spaczyła moje oczekiwania.

Do FFVII nic nie mam (choć remake'i mnie w ogóle nie interesują) ale generalnie mało zaskakujący ten reveal, przecież powstawanie tej gry (i jej konwencja) to oczywista oczywistość.

Nie ukrywam że po cichu liczyłem że na scenę wyjdzie Gaben, albo że dostaniemy jakiś mały teaser od FROM (no bo oni chyba coś robią oprócz Duskbloods, cnie?).

06.06.2026 22:18
7
odpowiedz
Olilvun_NPC
2
Legionista

Świetna wiadomość. Jest to jedna z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie gier. To najlepsza gra jRPG!

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl