Komentarze do wiadomości: Scott Ryder z Mass Effect: Andromeda nie ma wątpliwości: kosmiczne RPG zostało „potraktowane nieuczciwie” przez Electronic Arts i wydane zbyt wcześnie

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
27.04.2026 19:18
Drusix2
4
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Drusix2
85
Pretorianin

Ah tak, to wszystko wina tych internetowych hejterów. Kolejny płatek śniegu, który nie radzi sobie z krytyką.
Jeśli ktoś się zastanawia skąd w UK i USA taki problem z dyskusją, radzeniem sobie z negatywnymi opiniami i z toskyczną pozytywnością, to polecam lekturę "The Anxious Generation".

27.04.2026 17:48
1
6
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Ma chłop rację, EA niepotrzebnie zmuszała wtedy swoich producentów do pchania się na Frostbite, przez to gra była niedopracowana.
Inna kwestia że był to przyjemny tytuł, a pomyśleć jaki byłby gdyby nie pomysły wydawcy.

27.04.2026 17:48
1
6
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Ma chłop rację, EA niepotrzebnie zmuszała wtedy swoich producentów do pchania się na Frostbite, przez to gra była niedopracowana.
Inna kwestia że był to przyjemny tytuł, a pomyśleć jaki byłby gdyby nie pomysły wydawcy.

27.04.2026 22:09
1.1
2
odpowiedz
stud3nciq
92
Pretorianin

katai-iwa 

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Andromeda bez problemów technicznych nadal byłaby grą co najwyżej przeciętną, a w porównaniu do oryginalnej trylogii ME - nieudanymi popłuczynami. Nie ma w niej nic co by angażowało i budziło prawdziwe emocje, fabuła jest po prostu słaba, napotykane postacie - płaskie i miałkie, a zadania powtarzalne do bólu. Gdy już przestałem zachwycać się grafiką (która wtedy naprawdę robiła wrażenie) nie zostało nic więcej. Dopiero pod koniec coś się zaczynało dziać - ale to stanowczo za mało.

28.04.2026 09:04
1.2
2
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Akurat Andromeda od strony fabularnej była idealna kontynuacja trylogii. Problemów technicznych poza początkowo mimiką twarzy niektórych postaci także nie było. Realizacja również na wysokim poziomie. Bardzo dobra gra. Jedyna wada były naprawdę brzydkie postacie.

28.04.2026 09:29
1.3
odpowiedz
SUPREME_M8
3
Junior

Halabarda Geralta Fabuła średnia bez polotu. Postacie płaskie, nudne. Zadania były powtarzalne, a terraformowanie na każdej planecie były takie same. Ta gra jest co najwyżej średniakiem a w porównaniu do trylogii jest dnem.

28.04.2026 10:26
1.4
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Co do misji terraformacyjnych zgadzam się faktycznie były do bólu powtarzalne. Mogli je lepiej / ciekawiej zaaranżować. Natomiast odnośnie fabuły mam zupełnie inne zdanie i dla mnie była ciekawa dobrze przygotowana i poprowadzona. W postaciach najbardziej przeszkadzała mi ich brzydota. Nawet Peebee wyglądała jak facet.

28.04.2026 14:05
1.5
odpowiedz
katai-iwa
68
Legend

Nie to co Mako w jedynce albo skanowanie planet w dwójce, zero powtarzalności wtedy było :P

28.04.2026 16:52
1.6
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Podzielam pogląd że Andromeda była dobrą grą. Natomiast misje główne dotyczące procesu przekształcania atmosfery i temperatury planet były bardzo ograniczone i praktycznie takie same. Mako i scan planet w me1,2,3 to aktywnosci dodatkowe natomiast terraforming i misje z nim związane to główny cel w Andromedzie (a raczej jeden z głównych). Za to fabuła pokazująca działalność Inicjatywy (pomysł wysłania ludzi do odległej galaktyki) i działalność Kettow była moim zdaniem bardzo ciekawa tym bardziej że nawiązuje do me1. Ketty to nikt inny jak potomkowie Protean którzy swego czasu musieli opuścić Drogę Mleczną w ucieczce przed Żniwiarzami. Naprawdę scenarzyści postarali się przygotować interesujący przebieg wydarzeń w Andromedzie. Mnie się bardzo podobały założenia fabularne i rozwój akcji.

27.04.2026 17:58
Mówca Umarłych
2
2
odpowiedz
Mówca Umarłych
144
Pan Milczącego Królestwa

Nie śledziłem premiery z jakimś zapałem ale nie pamiętam aby pan Taylorson żalił się wtedy na to wszystko.

27.04.2026 18:07
tr00y
3
2
odpowiedz
tr00y
46
Pretorianin

Mi w Andromedę grało się bardzo przyjemnie, ale to już kilka lat po premierze - więc jeśli chodzi akurat o stan techniczny, to gra była w zdecydowanie lepszym stanie niż na premierę i krótko po niej.

Z mojej perspektywy najbardziej mógłbym się przyczepić do tego, że ta gra sprawiała wrażenie niedokończonej - bo też taka była... zakończenie to mnóstwo niedopowiedzeń... tam aż się prosiło o jakiś ciąg dalszy albo DLC. Andromeda była bardzo rozbudowana, te światy były spore do eksploracji i chyba za bardzo się skupiono właśnie na tym, zamiast na tym by historia była spójna i by te wątki nie były pourywane... a wyszło jak wyszło. Niemniej jednak dobrze się bawiłem przy tej grze.

27.04.2026 19:18
Drusix2
4
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Drusix2
85
Pretorianin

Ah tak, to wszystko wina tych internetowych hejterów. Kolejny płatek śniegu, który nie radzi sobie z krytyką.
Jeśli ktoś się zastanawia skąd w UK i USA taki problem z dyskusją, radzeniem sobie z negatywnymi opiniami i z toskyczną pozytywnością, to polecam lekturę "The Anxious Generation".

27.04.2026 20:23
4.1
5
odpowiedz
Pan_Bondi
2
Legionista

Drusix2 Skrajności są zawsze głupie. Twierdzenie, że wszystkie głosy krytyczne są hejtem byłoby oczywiście nierozsądne (i Tylerson tak nie twierdzi, a przynajmniej tak nie wynika z jego wypowiedzi), tak samo jak udawanie, że nie istnieje zjawisko clickbiatów i griftu. Doskonałym przykładem jest tutaj Baldur's Gate 3 w okresie jego early accesu. Pisanie o radzeniu sobie z negatywnymi opiniami niesie w sobie jednak założenie, że każda negatywna opinia jest racjonalna.

27.04.2026 21:05
4.2
odpowiedz
Beitlosax
1
Junior

Pan_Bondi ludzie są dziś przewrażliwieni...

28.04.2026 08:48
4.3
2
odpowiedz
Samaritan
38
Generał

Drusix2 przecież najpierw wspomniał, że gra została wydana zbyt szybko i tworzono ją na silniku, którego ludzie nie znali. Owszem, że Andromeda bardzo dostała po dupie w internecie, zaprzeczysz? Można się spierać na ile zasłużenie, bo to nie była gra którą obiecywano, ale też nie była tak dramatycznie zła. Po latach zresztą zaczęto na nią patrzeć trochę przychylniej. Kiepski Mass Effect, ale gierka niezła. Mało ambitna, niedopracowana, ale nie niegrywalna.
Za polecajkę książki dziękuję, sprawdzę. Na razie przejrzałem tylko opis i mam dwie wątpliwości - czy to tylko kwestia USA i UK - rozlało się dużo mocniej; i czy dotyczy to "zetek" - bo wypaleni są też i czterdziestolatkowie. Internet i media społecznościowe psują ponadpokoleniowo, kwestia względnej długości ekspozycji przy braku przygotowania.

27.04.2026 20:01
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
48
Generał

Andromeda jest grą ok, ale nie jest to dzieło na 8/10 czy wyżej.

27.04.2026 20:27
6
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Pan_Bondi
2
Legionista

Gra nie była zła. Powiedziałbym nawet, że była całkiem ok, ale jej największym problemem było to, że była kontynuacją kultowej serii Mass Effect. Nie dorównała poziomowi poprzednich odsłon. Pytanie, czy w ogóle było możliwe by sprostać takim oczekiwaniom.

27.04.2026 21:09
Drusix2
6.1
2
odpowiedz
Drusix2
85
Pretorianin

Moim zdaniem Mass Effect: Andromeda to spory zawód, głównie przez fabułę i postacie.
Historia jest mega generyczna i w ogóle nie czuć tej epickiej stawki jak w starej trylogii.
Decyzje niby są, ale w praktyce to takie kliknięcie A albo B bez większego znaczenia.
Postacie brzmią, jakby wszyscy mieli ten sam „voice pack”, a dialogi momentami lecą w cringe i dziecinadę.
Ryder to totalny bland bohater, zero charyzmy i żadnego porównania do Sheparda.
Załoga też nie ratuje sytuacji, bo większość jest po prostu nijaka i bez wyraźnych konfliktów.
Nowa galaktyka mogła być kozacka, a wyszła dość biednie pod względem ras i przeciwników.
Finalnie mam wrażenie, że to taki spłycony spin-off, który zapomniał, co robiło Mass Effecta tak dobrym.

28.04.2026 06:52
6.2
odpowiedz
Buroki
17
Legionista

Pan_Bondi Zgadzam się Andromedę uśmierciło to i to na starcie że poprzednie części Mass Efect ponieśli bardzo wysoko poprzeczkę trudna do przeskoczenia. A szkoda

28.04.2026 07:20
6.3
3
odpowiedz
skorp_
70
Pretorianin

Drusix2  Bo to jest spin-off, a nie kontynuacja i problemem jest, że ludzie oceniają to przez pryzmat trylogii, a nie jako osobną serię.
 I nie galaktyka tylko jedna gromada gwiazd. W trylogii podróżowałeś po galaktyce dzięki przekaźnikom masy, a tych nie ma w Andromedzie, więc latasz między kilkoma układami, bo na tyle pozwala technologia. Ciężko byłoby, żebyś w jedną gromadę wrzucił 20 ras.
Zakładam, że historia miała się bardziej rozkręcić w kolejnej części, bo dużo wątków zostało niedomkniętych, ale przez kiepski odbiór raczej się już o tym nie dowiemy.

27.04.2026 21:26
tynwar
7
odpowiedz
tynwar
103
Legend

może i gra byłaby lepsza, ale czy byłaby grą tak świetną jak przystało na mass effect? Wątpię.

28.04.2026 04:51
8
1
odpowiedz
vango3997086108
9
Legionista

Nie była taka zła jak ja wszyscy opisują owszem zawsze mogłoby lepiej ma trochę niedopracowana fabułę lokacje i w ogóle ale dało się grać nie jak początki cyberpunka gdzie postać wylatywała w kosmos i to dosłownie

28.04.2026 06:49
9
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Buroki
17
Legionista

No to ja jestem pewnie w mniejszości ale mi tam Andromeda się podobała. Dodała świeżości nowa historia. Czasami sobie pykam w nią  jak i w trylogię 
PS. Liczyłem że będzie kontynuacja

28.04.2026 09:07
9.1
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Przecież kolejny ME to właśnie będzie kontynuacja Andromedy. Mnie także ta część się podobała. W szczególności gdy domyślimy się kim są Ketty. Idealny powrót do rasy poznanej z badań archeologicznych w pierwszej części.

28.04.2026 13:10
10
odpowiedz
Mitsuki
58
Generał

Andromeda miała jeszcze to szczęście wyjść przed wojną kulturową jaką grifterzy rozpoczęli. Nawet jeśli wyszła w stanie dość średnim w najlepszym razie.

28.04.2026 13:48
Polterghost
😐
11
odpowiedz
Polterghost
70
Pretorianin

My face is tired.

28.04.2026 13:55
kęsik
👍
12
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
kęsik
174
Legend

Oczywiście, że grze zaszkodziła toksyczna atmosfera i totalnie bezzasadna nagonka. Zresztą to samo widzieliśmy przy ostatnim Dragon Age'u. Dokładnie pamiętam premierę Andromedy, gra była hejtowana za jeden filmik na YT gdzie była kiepska mimika twarzy. Veilguard w sumie również był mieszany z błotem przez filmik z jedną scenką. Ich miłość do nienawiści przypieczętowała los gry idealnie to podsumowuje. Andromeda w rzeczywistości to bardzo solidna gra, z naprawdę fajną eksploracją kosmosu. Oczywiście, że gra jest gorsza niż trylogia Sheparda ale sama w sobie jest całkiem niezła. To, że była trochę inna niż trylogia, była luźniejsza i nie miała tego całego wojskowego żargonu to akurat było dobre. Bardzo miło wspominam czas spędzony z grą, a i wtedy to jeszcze był czas gdy gry AAA na premierę były dopracowane technicznie. Skończyłem grę jeszcze przed pierwszym patchem, poziom techniczny lepszy niż w wielu nowszych grach 2 lata po premierze.

post wyedytowany przez kęsik 2026-04-28 13:59:57
28.04.2026 17:03
12.1
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Tyle że początkowo mimika twarzy była naprawdę kiepska i nie oddawała w żaden sposób stanu emocjonalnego obserwowanej postaci przez co dochodziło do komicznych sytuacji. Jednak szybko to naprawili ale worek z fekaliami się wylał. Faktycznie zupełnie niezasłużenie. Co do DAV mam odmienne zdanie. Nie powinni wciskać do świata gry wątków społeczno-politycznych na siłę gdyż jak się okazało zaszkodziło to marce DA wybitnie. Skończyłem tę grę jedynie z urzędu i gdybym miał oceniać to jakieś 4/10 za gameplay. Reszta w tej grze (w tym design) były moim zdaniem beznadziejne.

29.04.2026 02:55
12.2
odpowiedz
Mitsuki
58
Generał

Halabarda Geralta Wątki polityczno-społeczne to były w Dragon Age od początku, jak nie we wszystkich grach Bio ware

29.04.2026 14:06
12.3
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Chodziło mi o wymuszony temat LGBT+ i usilne przemycanie treści z nim związanych. Innymi słowy scenarzysta będący wcześniej facetem a teraz kobieta zwalił tę grę. W poprzednich produkcjach BW nie było takiego syfu. Owszem były tematy związane z orientacją seksualną ale nie były one na siłę lansowaną propagandą.

post wyedytowany przez Halabarda Geralta 2026-04-29 14:09:32
29.04.2026 20:05
12.4
odpowiedz
Mitsuki
58
Generał

Halabarda Geralta Były, były, w DAO, DA2, Inkwizycji, ME. I płeć scenarzystki nie ma nic do tego. Po prostu grifterzy na szczęście jeszcze nie istnieli, a media społecznościowe nie miały takiej siły przebicia wtedy.

30.04.2026 11:53
12.5
odpowiedz
Halabarda Geralta
32
Konsul

Mitsuki

Pokaż mi w ME jednego transa z nietypowymi zaimkami wyglądającego jak hybryda kobiety i mężczyzny i pieprzącą o tym w dialogach jedna z głównych postaci. Może też mogłeś stworzyć Sheparda transa który nie jest ani kobieta ani mężczyzna tylko jakimś genderqueer ratującym galaktykę?

Co do serii DA do tej pory były w niej osoby homoseksualne ale nie wchodząc w ich wątki nawet o tym nie wiedziałeś. Inaczej jest w Veilguard. I owszem osoba ba odpowiedzialna za ten tytuł miała tutaj kluczowe znaczenie gdyż swoją chorą wizję starała się poprzez grę narzucić innym jako coś normalnego.

03.05.2026 15:47
12.6
odpowiedz
Mitsuki
58
Generał

Halabarda Geralta To w takim razie niezbyt grałeś, bo w poprzednich grach takie postacie były, Krem, Abrams, to, że informacje op nich były tylko mimochodem rzucone nie zmienia, bo za byciem tokenizacją, a w przypadku Tash mamy rozbudowany wątek który daje więcej osobowości i naświetla ten problem dokładnie, nie jest to "narzucanie wizjie" ale realne przedstawienie problemu z jakim takie osoby muszą się mierzyć, przefiltrowane przez świat fantasy ale wciąż. I nie rób sobie jaj z tym, że trzeba było się naklikać, w DA 2 to Anders zarywa do nas tak, że jak nie chcemy z nim być to trzeba go odrzucić, więc nie, nie były ukryte jak się wydaje, nie mówiąc, już że cała drużyna była Bi.

28.04.2026 17:01
cycu2003
13
odpowiedz
cycu2003
262
Legend

Mi akurat grało się całkiem przyjemnie ale fabuła została ucięta. Patrząc na to ile teraz mają czasu to jeśli wtedy też by go mieli, to mogłoby wyjść coś świetnego i dokończonego.

28.04.2026 20:43
deTorquemada
14
1
odpowiedz
deTorquemada
267
I Worship His Shadow

A ja żałuję. Bo wizualnie stworzyli bardzo fajny świat. Tylko był albo zbyt otwarty, albo zbyt banalny. Nie pamiętam które z tych ale czegoś w tej grze po prostu brakowało.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl