Wystarczy mi obejrzeć kilkuminutowy surowy gameplay i już wiem, czy gra mi się spodoba.
Akurat co do poradników, to korzystam jedynie wtedy, gdy wiem, że gra mnie nie zainteresuje albo używam w ostateczności (lub na koniec gry). Ewentualnie, gdy chcę jedynie znaleźć jakąś brakującą znajdźkę do zadania, mimo obszukiwania terenu na 100% i poświęcenia wielu godzin. Tak poza tym staram się jak najdłużej trzymać się z dala od poradników i grać po swojemu. Tak miałem chociażby z LotF (Lords of the Fallen z 2023 roku), gdzie bez żadnych poradników pokonywałem kolejnych bossów. Owszem, kilka serii zadań minąłem, ale to była moja gra bez zbędnego zaglądania w poradniki.
Niestety co do komentarzy pod trailerami, często mam wrażenie, że gracze często już z góry skazują grę na porażkę, nawet jej nie sprawdzając, czy tak rzeczywiście jest. Ja takie komentarze często olewam, a czasem nawet sprawdzam grę. Tak, znowu o Civie VII, gdzie ja, sprawdzając kilka różnych recenzji, dobrze wiedziałem, co kupuję (i to nie był kot w worku) i nadal mam przyjemność grać w tą grę (ponad 500 godzin i ciągle rośnie) bez czytania jakichś losowych komentarzy.
Co innego gry, co do których nie jestem pewien, ale gdy widzę czasami krzywdzące komentarze bez podania konkretnego powodu, to się załamuję nie nad grą, lecz nad komentarzami, bo gra, jeśli przymknie się na wady gry, może być na swój sposób dobra. Inna sprawa to gry, które można podejrzewać o scam jak to było w przypadku The Day Before lub gry zwyczajnie nudne lub słabe.