Dobrze, ze moja 4080 starczy mi jeszcze na wiele lat grania w 4K
Miałem składać nowy PC, ale jednak zaoszczędzę pieniądze ;) może kiedyś, za kilka lat, jak będziesz wszystko w "rozsądnej" cenie :)
Teraz jest to już przepalanie pieniędzy.
Dzisiaj takie czasy, że każdy jest ekspertem i taki ekspert przed czym ostrzega albo przed Trumpem, Putinem Wirusem, Końcem świata, Co jeść, a czego nie jeść itd. itp. Natomiast zazwyczaj trzeba patrzeć odwrotnie na to co mówi dany ekspert i wtedy wszystko się sprawdza co czas zawsze weryfikuje.
Taa, chłopski rozum najważniejszy (sarkazm jakby co).
Co ciekawe wcześniej karty walały się po magazynach, a producenci coraz to dawali niższe ceny/gry/bonusy, a teraz po kilku informacjach kryzysowych mamy walkę o każdą 50xx. Wspaniały marketing na zalegające stosy kart.
Rezygnacja z zakupu RTX5080 to moja najlepsza decyzja w ubiegłym roku. Przespałem się z tym kilka nocy. I w końcu stwierdziłem, ze ta karta nie jest mi do niczego potrzebna. Gram na monitorze 42" 4K 60Hz i leciwy RTX2070 bez problemu daję radę we wszystkim, w co chcę zagrać. Więcej jak 60 klatek i tak nie zobaczę. I nie potrzebuję elektrowni.
Uświadomiłem sobie, że zwyczajnie szkoda pieniędzy. Zresztą trzeba powiedzieć, że mając PC od 1995 roku, nigdy wcześniej nie miałem jednej karty grafiki tak długo jak obecnego RTX2070. Zawsze wydajność moich kart grafiki ze średniej półki kończyła się znacznie szybciej.
Jednakże polecam sprawdzić, spróbować, w razie możliwości zagrać na mocniejszym zestawie wraz z wyższymi ustawieniami graficznymi. Wiele rzeczy może wyglądać dużo lepiej a pola do zwiększenia immersji i jakości obrazu pozostało bardzo dużo.
Nie warto się zamykać tylko we własnej bańce.
Dodam że samemu kiedyś myślałem że 60FPS to jest maks co mogę zobaczyć. Jak wielkie było moje zdziwienie kiedy zaryzykowałem i przesiadłem się na ekran 120hz, potem 144 i 180hz. Polecam porównać sobie dwa telefony - jeden z ekranem 60hz i drugi 120hz (większość nowych telefonów taki posiada). Różnica jest diametralna.
Oczywiście posiadając RTX2070 do 4k nie ma co próbować wyciągać stabilnych 2x tyle klatek/s, ponieważ wiąże się to z wymianą GPU (i CPU dla stabilności) na mocniejszy i nowszy model.
Jeszcze tylko dodam że RTX5080 od samego początku nie był zbyt opłacalnym wyborem.
Złożyłem kompa 2,5 roku temu.
Gry w które gram? Jakieś 80% produkcji wydane przed rokiem 2012.
Kolejne 10%? Indyki które pójdą na sprzęcie o specyfikacji Steam Decka
Ostatnie 10% to gry nowości, których gdybym nie ograł, nie żałowałbym.
Pointa? Mogłem nie zmieniać komputera, i dalej siedzieć na maszynie z 2014 roku xD Ale plus jest taki, że jak nic mi w nowym nie padnie, to spokojnie doczłapie na na nim conajmniej do 2032