Komentarze do wiadomości: RPG Władca Pierścieni od twórców Kingdom Come: Deliverance postawi na „żywy świat” i „głęboką immersję”. Najważniejsza w grze będzie fabuła

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
27.05.2026 17:27
TheSkrilex
1
2
odpowiedz
TheSkrilex
119
Generał

Ciekawi mnie w jakim okresie będzie osadzona gra. Nie powiem, moim mokrym snem byłaby pierwsza Era, ale wiem, że jest na to bardzo mała szansa.

27.05.2026 17:57
Mówca Umarłych
1.1
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

TheSkrilex Chyba byłby to najbezpieczniejszy wybór i dający najwięcej przestrzeni. Można by było wprowadzić własną postać, której przygoda rozgrywałaby się równocześnie do historii znanych z powieści, z oczywistym zahaczeniem o nie częściowo lub, w wariancie nieco bardziej "hard", mocno osadzając ją w nich.
Jestem fanem twórczości Tolkiena ale otwartym na umieszczanie w tym świcie nowych postaci lub opowieści, przy równoczesnym zachowaniu cech pierwowzoru.
Najgorzej byłoby zadowolić fanatyków Tolkiena (najlepiej zignorować) - prowadziłem kiedyś z takim dyskusję na temat jednego z dodatków do gry planszowej "Podróże przez Śródziemie", w którym dodana zostaje postać wojowniczki Gondoru = oburzenie na poziomie kosmicznym z klasycznym "Nie, bo nie. Tolkien nigdy o takiej nie napisał. Kobity w Śródziemiu nie walczą, a Éowina to już i tak za dużo".

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-05-27 18:08:05
27.05.2026 18:07
1.2
1
odpowiedz
MadTrigger
6
Centurion

Mówca Umarłych Nie mają prawa wyjechać poza WP. Chyba zdajesz sobie sprawę, że Tolkien sprzedał prawa do Hobbita i WP i nic więcej. Prawa do książki opisującej Pierwszą Erę ma Tolkien Estate i nie zamierza ich sprzedawać. Sam Tolkien sprzedał tak te prawa, ze pewnie jest teraz w piekle i musi patrzeć jak mu randomy piszą historie podpisujac to WP i tworząc z jednej historii całe "uniwersum". To co zobaczysz to nie będzie Uniwersum WP tylko coś co ktoś sobie wymyśli, doklei etykietkę WP i ci sprzeda jako coś historii spisanych przez Tolkiena.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-05-27 18:15:37
27.05.2026 18:11
Mówca Umarłych
1.3
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

MadTrigger Właśnie doczytałem, że licencja obejmuje tylko te dwa dzieła. Szkoda, bo ileż można wałkować ciągle ten sam okres, nawet jeśli jest on pojemny na dodanie nowych opowieści czy postaci (jeśli ktoś zrobi to oczywiście z głową na karku). Jest tyle świetnych historii stworzonych całkowicie przez samego J.R.R. jak i dokończonych później przez jego syna Christophera.

No cóż, nadal można by było rozwiązać to w sposób opisany przeze mnie wcześniej. Wolałbym jednak spotykać te znane postacie, prowadząc własną przygodę, niż grać nimi.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-05-27 18:25:37
27.05.2026 18:14
2
odpowiedz
Lukas1983
51
Centurion

Gra w uniwersum Władcy Pierścieni to zawsze dobry pomysł. Ale deweloper, który chce odnieść sukces w tego typu grze raczej nie będzie ryzykował mniej znanych historii z tego świata.
Dlatego Frodo, Bilbo, Gandalf i Aragorn znowu ożyją.
Trzymam kciuki za ten tytuł.

post wyedytowany przez Lukas1983 2026-05-27 18:14:47
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl