A ja uwazam ze najlepiej jest obejrzec serie od nowa oryginalnych odcinkow, mozna zobaczyc jak animacja i style zmienialy sie na przestrzeni lat. Mozna poczuc ze starzejemy sie z bohaterami. Dlatego ten remake jest tak potrzebny jak dziura w moscie.
Poza tym, remasterowali starsze odcinki kilkukrotnie, wiec tez bez przesady ze trzeba ogladac stare odcinki zeby wejsc do tego swiata.
A ja uważam, że remake jest potrzebny o tyle, że od momentu debiutu serii anime minęło prawie 3 dekady. W tym czasie kilka kolejnych pokoleń zdążyło dorosnąć do pewnego wieku, w realiach zupełnie różnych od tych z przełomu lat 1999/2000. Wymaganie od małoletnich fanów by wrócili do serii z tamtych lat jest tym samym co prośba do pokolenia wychowanego na płytach CD by wróciło do magnetofonu szpulowego. No... nie, tak się nie stanie. Właśnie dlatego przyda się ten remake. O absurdalnej (i ciągle rosnącej) liczbie odcinków serialu nie wspominając. Fani śledzący losy "Załogi Słomkowego Kapelusza" od lat, są w dużym stopniu przyzwyczajeni, ale nowe pokolenie odbiorców na wieść o tym, że anime "ma tylko" 1160 odcinków i jest dużo starsze od nich, doznają opadu szczeny... Mam nadzieję, że w przypadku remake'u uda się wyciąć z serialu fillery wszelkiej maści, dzięki czemu całość sporo zyska na dynamice.