Komentarze do recenzji: Recenzja Life is Strange: Reunion. Ta gra może i nie była potrzebna, ale ogromnie cieszę się, że powstała

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
30.03.2026 15:54
RoyPremium
1
2
odpowiedz
RoyPremium
32
Konsul

To jak doją markę, która powinna się po pierwszej części skończyć, jest niesamowite.

30.03.2026 19:24
guitarzero
1.1
5
guitarzero
30
Konsul

RoyPremium Before the Storm było akurat bardzo dobre.

10.05.2026 18:46
1.2
jongover
28
Chorąży

guitarzero Dwójka też moim zdaniem

30.03.2026 17:43
ddawdad
2
4
odpowiedz
1 odpowiedź
ddawdad
81
Przegryw

To to już w ogóle wyszło? xD
Ta marka medialnie to chyba kompletnie umarła po pierwszej części. Niby kolejne części nadal wychodzą, ale praktycznie nikt o nich nie gada.

10.05.2026 18:46
2.1
jongover
28
Chorąży

ddawdad Każda część jakoś się przebija na chwilę, ale szybko emocje opadają, bo to jednak gry dość niszowe. Ogólnie seria ma różny poziom, jedynka była świetna, before the storm też. Dwójka odrzuciła wielu, ale mi bardzo siadła. Później grałem jeszcze w true colors, ale tam czegoś zabrakło.

30.03.2026 18:08
Grifter
3
odpowiedz
Grifter
55
Konsul

Nie grałem w żadną część, choć świetny OST z jedynki słuchałem po wielokroć. 
Kiedyś muszę skończyć jedynkę. Reszta serii faktycznie mnie nie interesuje.

30.03.2026 19:35
adam11$13
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
adam11$13
141
EDGElord

Kocham pierwsze Life Is Strange, ale sądząc po ogólnym line-upie gier Dontnod to mam wrażenie, że ta gra i jej wybitność to tak trochę chyba wyszły temu studiu przypadkowo bo ani razu nie udało mu się tej magii już powtórzyć przy kolejnych produkcjach.

30.03.2026 20:26
4.1
forzaroma
97
Konsul

adam11$13  Zgadzam się, tak jakby trochę przypadkiem im to wyszło...
Before The Storm jeszcze było w miarę dobre.

31.03.2026 07:10
RoyPremium
4.2
RoyPremium
32
Konsul

Ich gry akcji są o wiele lepsze niż LiS. No i Don'tnod już nie robi tej serii.

30.03.2026 20:29
5
odpowiedz
forzaroma
97
Konsul

Pomimo sentymentu do pierwszego Life od Strange, jak patrzę na te plastikowe twarze wyjęte sprzed dekady i ogólną nijakość to mnie odpycha.

30.03.2026 22:48
Marky
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
Marky
35
Generał

Właściwie to tak z tym "wskrzeszeniem" Chloe bym się nie rozpędzał. 
Wybór z zniszczeniem Arcadia Bay w pierwszej grze jest kanoniczny, bo w komiksie, którego akcja dzieje się po pierwszym Life is Strange Max i Chloe są razem.

31.03.2026 03:25
6.1
MH-Kage
26
Pretorianin

Marky Chyba oba są kanoniczne, ale jak dla mnie to fanfic. Te Double Exposure i Reunion także.
Właściwe zakończenie pierwszego Life is Strange jest tylko jedno i jest to poświecenie Chloe. I to one powinno być kanoniczne.
Tylko tak ta historia ma sens, jest logiczna, ma morał i bohaterka dojrzewa.
Wybranie Zniszczenie Arcadia Bay to jedne z najgłupszych decyzji jakie można podjąć, które stawia bohaterke w bardzo negatywnym świetle jako skrajną narcystyczną egoistkę, ktora nadal myśli jak rozwydrzony gówniarz.

Jak te gry kanonizują ten wybór to, ja nie chce takiej kontynuacji, nie chce takiej Max.
Ogólnie Life is Stange skończyło sie na Before the Storm, a dalej to odcinanie kuponów.

post wyedytowany przez MH-Kage 2026-03-31 03:25:47
31.03.2026 13:56
Draugnimir
6.2
Draugnimir
155
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Jak te gry kanonizują ten wybór to, ja nie chce takiej kontynuacji, nie chce takiej Max
Nie kanonizują żadnego wyboru - gracz sam ustala wersję wydarzeń zarówno w Double Exposure, jak i w Reunion.

31.03.2026 17:53
6.3
MH-Kage
26
Pretorianin

Draugnimir Czyli tak to rozwiązali - Alternatywne rzeczywistości...no dobra, ale nadal to naciągane.
Aż ciekaw jestem, jak to ugryzą w serialu Live Action Amazona. No tam muszą jakiś scenariusz wybrać i teraz pytanie który?

31.03.2026 08:02
baltazar1908
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
baltazar1908
47
Generał

Ma denuo tamper ale złamane bo jest na torrent podobnie jak crimson desert, mafia z sierpnia 2025 czy Doom the dark ages, ciekawe jakie teraz zabezpieczenie antycheat znajdziecie cwaniaczki.

31.03.2026 13:00
7.1
Czakoo
1
Junior

baltazar1908 Denuvo nie zostało złamane. To tylko obejście, które wymaga mocnej ingerencji w system operacyjny. Autor pełnoprawnych cracków do Denuvo już sam na własną rękę znalazł sposób jak to obejście naprawić. Jeśli on może to ludzie w Denuvo tym bardziej.

31.03.2026 14:22
7.2
Sanctus_Zelorum
2
Legionista

Czakoo nie widziałem. Dzięki!

31.03.2026 16:24
baltazar1908
7.3
baltazar1908
47
Generał
Image

Czakoo

złamane czy ominięte nie daleko jedno od drugiego, z tą ingerencją jest tak nijak
grok poniżej
Tak, obejście Denuvo Anti-Tamper (crack/bypass) może ingerować w system, ale stopień ingerencji mocno zależy od metody, którą cracker użył.
Oto aktualny (2026) podział:
1. Klasyczne cracki / bypassy (najczęstsze w przeszłości)
• Denuvo Anti-Tamper działa wyłącznie w userspace (ring 3) — nie instaluje kernel drivera.
• Większość starych cracków to patch exe lub emulacja tokenu/licencji (np. podmienianie hardware ID, ominięcie sprawdzania).
• Ingerencja w system: Mała lub żadna na poziomie kernel.?Ryzyko głównie z samego pliku cracka (może zawierać malware, trojana itp.).?Sam bypass zwykle nie rusza sterowników systemu, Secure Boot ani nie wyłącza zabezpieczeń Windows.
2. Nowoczesne Hypervisor Bypass (2025–2026 — dominująca metoda na nowe gry)
To właśnie ta metoda powoduje największe kontrowersje teraz.
• Działa na poziomie hypervisora (ring -1) — poniżej normalnego Windows (ring 0/kernel).
• Aby to zrobić, crack często wymaga:
• Wyłączenia Secure Boot (lub obejścia podpisu sterowników),
• Wyłączenia Driver Signature Enforcement (test signing mode lub specjalny skrypt + reboot),
• Czasem innych zmian w kernelu (hooking instrukcji CPUID, SYSCALL itp.).
• Denuvo nadal działa w tle — bypass tylko „udaje”, że sprzęt/licencja jest oryginalna. Ochrona nie jest usuwana, więc nadal może obciążać CPU.
Jak bardzo ingeruje?
• Musisz tymczasowo osłabić bezpieczeństwo Windows (wyłączyć weryfikację podpisów sterowników).
• To otwiera drzwi dla potencjalnych rootkitów/bootkitów na poziomie kernel/firmware.
• Społeczność piracka sama przyznaje, że jest to ryzykowne — porównywalne do „trzymania drzwi otwartych” dla malware.
• Po uruchomieniu gry hypervisor ma bardzo głęboki dostęp do systemu (może wpływać na wiele procesów).
Wielu graczy na Reddit i forach odradza hypervisor cracks właśnie ze względu na bezpieczeństwo. Nawet jeśli sam bypass jest „czysty”, to osłabienie systemu na czas gry zostawia cię bardziej narażonym.
Podsumowanie – czy warto się bać? patrz zdjecie

Krótki wniosek (2026)
• Klasyczny crack › ingerencja w system jest mała, ryzyko głównie „czy plik jest czysty”.
• Hypervisor Bypass › mocno ingeruje w system (wyłączasz ważne zabezpieczenia), bo działa poniżej poziomu jądra. Społeczność piracka sama często odradza go na głównym PC, ze względu na ryzyko stabilności i bezpieczeństwa.
Jeśli chcesz, mogę to jeszcze przerobić np. na wersję „plusy/minusy” dla każdej metody albo skupić się tylko na ryzyku bezpieczeństwa. Daj znać, jak wolisz!

Dodatkowe uwagi:
• Nawet w cracku Denuvo może powodować spadki wydajności (stuttering, dłuższe ładowanie), bo nie jest całkowicie usunięte.
• Legalna wersja gry z Denuvo Anti-Tamper nie ma kernel drivera (to tylko Anti-Cheat go ma).
• Największe ryzyko przy crackach to nie sam Denuvo, tylko źródło pliku (FitGirl, dodatek z hypervisorem itd.) — zawsze istnieje szansa na malware.
Jeśli grasz legalnie i masz problemy z wydajnością — po cracku gry wydawcy często usuwają Denuvo (bo ochrona przestaje mieć sens).
Chcesz konkretną radę co do danej gry lub metody? Podaj tytuł, to sprawdzę, jakim bypassem aktualnie chodzi.

Tu odpowedź groka jeżeli nie wali w Kernel systtemu jest ok ale sam jeszcze nie testowałem w praktyce.

31.03.2026 09:29
PanDaneX
8
odpowiedz
PanDaneX
20
Konsul

Pierwsza część była na swój sposób hitem bo idealnie wbiła się klimatem do serc graczy. A czemu? Moim zdaniem dzięki temu że postacie, które tam występują to milenialsi stojący już na granicy generacji Z. Dzięki temu łatwo było nam się utożsamić ze światem przedstawionym w tytule. Na tym samym działał serial 13 Powodów. Ciężko będzie im zagrać na tych samych emocjach teraz, nawet jeśli bohaterki dojrzały razem z nami (dorosłe życie troszkę nas rozmyło XD)
Fun Fact: Chloe jest moją rówieśniczką i tej grze ma 30 lat :D

31.03.2026 13:10
claudespeed18
9
odpowiedz
claudespeed18
226
Call me Snake

Graficznie to wygląda jakby już DLSS 5 nałożono na jedynkę. Wolę klasyczną grafikę.

Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl