Komentarze do wiadomości: Przeciwnicy w Forza Horizon 6 są zbyt szybcy? Twórcy reagują na wściekłość wirtualnych kierowców i mówią co dalej

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
24.05.2026 11:36
1
6
odpowiedz
tRikson
88
Konsul

Problemem są 2-3 minutowe wyścigi, startujesz zawsze z końca stawki i na wyższych poziomach trudności po prostu brakuje czasu na dogonienie wszystkich bez trybu kamikaze na zakrętach

24.05.2026 11:36
1
6
odpowiedz
tRikson
88
Konsul

Problemem są 2-3 minutowe wyścigi, startujesz zawsze z końca stawki i na wyższych poziomach trudności po prostu brakuje czasu na dogonienie wszystkich bez trybu kamikaze na zakrętach

28.05.2026 00:13
Link
1.1
odpowiedz
Link
37
Senator

tRikson To mi przypomina pewna gra wyścigowa na salonie gier...

Ledwo wrzuciłem 1 żeton do automatu, a już koniec gry po 2-3 minut...

24.05.2026 12:13
barikson1989
2
odpowiedz
barikson1989
49
Centurion

Bez cofania czasu to nie wygrasz za chu...

24.05.2026 12:31
3
odpowiedz
1 odpowiedź
shezz810883834a
11
Chorąży

To w sumie moja pierwsza forza i bawie sie świetnie a bawił bym lepiej gdyby zrobili cos ze sterowaniem. Auta na zakrętach sie ślizgają jak bym ciagle jechał po lodzie.

24.05.2026 13:10
3.1
odpowiedz
ProstyGamer
19
Legionista

shezz810883834a na start co mi pomoglo, to przesiadka na AWD i umiejętne dozowanie gazu przy skręcie, bo jest wtedy mniejsza przyczepność. Spróbuj w wyjściu z zakrętu w momencie dodawania gazu "tapować" gaz i obserwuj, czy idzie uślizg - jak nie to trzymasz, jak się ślizga - puszczasz i powtarzasz proces. Potem to samo przekładasz na RWD i z czasem wychodzi samo z siebie.

24.05.2026 12:41
prawdziwy
4
odpowiedz
1 odpowiedź
prawdziwy
39
Konsul

Masakra ta gra. Multi OK, ale jazda pudełkowa, gdzie ustawiasz pod odpowiednią drogę, a tu i tak się ślizgasz jak na lodzie.
Fizyka nie istnieje w ogóle, tak samo fizyka wody.
W dupie mam, czy ktoś na to zwraca uwagę, ale ja tak.
Widoki fajne, ale błędy wszelakie zabijają tę grę.
Żeby chociaż zniszczenia aut wyglądały jak w Burnoucie, a tu pudełko — yep i stop, mehh.
Spód aut jest bez detali, płaski jak blacha i nic więcej.

Multi ratują ta gre, ale nie na długo jak nie poprawia tego wszystkiego.

24.05.2026 13:51
GreedFire
4.1
2
odpowiedz
GreedFire
54
Pretorianin

prawdziwy huh, first time?

24.05.2026 16:41
Pizystrat
5
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Pizystrat
129
VictoriaConcordiaCrescit

Nie tylko karty AMD mają problemy. Ja mam RTX 5080 i mam duże problemy z wydajnością. Skopiuję swój komentarz z innego portalu w tym temacie.

RTX 5080 16 GB, AMD Ryzen 7 9800X3D, 32 GB RAM, Samsung SSD 990 PRO 2 TB - mój sprzęt.

Oto jak wygląda granie w Forzę Horizon 6 po premierze na tym sprzęcie, dodam że absolutnie wszystko jest na ustawieniach Ekstremalnych, rozdzielczość 4K, próbowałem opcji z DLAA, DLSS Jakość i Frame Gen x2-x3 oraz bez pomocy AI (testowałem różne opcje):

1. Asfalt i chodniki w Tokio i okolicach są rozmazane z teksturami rodem z NFS Porsche 2000. Przy poruszaniu kamerą wokół stojącego auta całe podłoże staje się wyblurowane przez sekundę, po czym zmienia się to na tą papkę/maź pikseli o której mówilem na początku. Poza Tokio, tzn dalej dalej poza Tokio, wygląda to normalnie.

2. Straszny ghosting. Wokół auta, przy krawędziach jego modelu - jest przeźroczysta poświata/kontury auta podczas jazdy. Pomyślałem sobie, że to skutek uboczny generowania klatek lub DLSS, które nie są wystarczająco dobrze zaimplementowane, ale wyłaczyłem te opcje dla testów i... nadal ten efekt był widoczny.

3. Cienie pod autami, szczególnie w miejscach gdzie jest rozpikselowany asfalt - glitchują się. Migają, jest, nie wiem jak to określić, cień cienia, który jest migający i również rozpiskelowany.

4. Odbicia w karoserii, w szybach - to straszna pikseloza.

5. Chyba najważniejszy i największy problem tej gry- straszliwe przecieki memory, gra nie widzi lub "gubi" i nie rozpoznaje VRAM posiadanego przez moją kartę graficzną. Wielokrotnie dostawałem komunikaty podczas rozgrywki, żebym zmniejszył detale, bo mam niewystarczającą ilość pamięci graficznej. Wchodzę w ustawienia i tam są te dane dotyczące zużycia VRAM - a tam uwaga: 13 500 MB VRAM używane które przekroczyło limit 13 100 MB.
Albo 14 400 MB przekroczyło limi 13 769 MB. Albo hit - 12 500 MB przekroczyło niby posiadane 12 400 MB. Zmienia się to za każdym razem, co ciekawe mimo iż faktycznie bawiłem się ustawieniami, to tylko AI - nic nie zmieniałem w kwestii ustawień samej grafiki, wszystko od początku jest na Ekstremalnych. A mimo to gra za każdym razem widzi inną ilość posiadanego VRAM i występuje inne zużycie wg niej.
Gdy gra ma momenty stabilności, to pokazuje mi, że zużywam np. 11 350 MB z posiadanych 13 234 MB Emotka MrGreen
Dla testów zrobiłem takiego psikusa grze i zmniejszyłem tekstury otoczenia z Ekstremalnych na najniższe - zużycie zmniejszyło się do 9200 MB VRAM, podczas gdy limit wskoczył na pułap 15 500 MB xD

Ma-sa-kra.

6. Przez memory leaks gra jest niestabilna, jej wydajność to totolotek. Tak naprawdę gdy uruchomisz grę, wszystko działa jak masło oprócz tego asfaltu przy Tokio i wymienionych wyżej glitchy, ale płynność jest super. Po około godzinie gry zaczynają się problemy. Gra zaczyna świrować z tym VRAM, zaczynają pojawiac się komunikaty o przekroczeniu pamięci VRAM, gra po prostu świruje i totalnie nie ogarnia co się dzieje i na jakim sprzęcie jest uruchomiona. Zużycie VRAM skacze jak opętane bez zmiany ustawień, limity VRAM skaczą i się zmieniają, gra traci FPS przez to, bo dostaje błędne sygnały i nie wykorzystuje nawet połowy potencjału posiadanej karty, dropy są gigantyczne, nawet do 40-50 FPS i to w miejscach z tyłka, bo np. w Tokio potrafi być w tym momencie płynnie, a np. pojadę na wioskę i dropy FPS pojawiają się cały czas. Ale nie jest to regułą, bo gdy gra wywali się z tym VRAM, to dropy mogą wystąpić wszędzie.

Tak więc tak.

24.05.2026 17:25
5.1
odpowiedz
mr. BROZ
29
Chorąży

Pizystrat Mam prawie identyczny sprzęt, tylko karta słabsza, bo 4070 i poza tym ghostingiem za samochodem nie uświadczyłem żadnego z tych problemów które opisałeś. Gram na najwyższych bez RT z DLAA. Co do tego blurowania to miałem podobnie kiedyś w RDR2 i pomogło wyłączenie w panelu sterowania Nvidii wygładzania FXAA. Spróbuj też przy pomocy DDU wyczyścić shader cache i zainstaluj stery na nowo

24.05.2026 21:25
Pizystrat
5.2
1
odpowiedz
Pizystrat
129
VictoriaConcordiaCrescit

mr. BROZ Ale ludzie mają i na 5090 te problemy z memory leaks. Na reddicie jest setki komentarzy z tymi problemami które ja mam, na kartach od NVIDII głównie. To z teksturami w Tokio i memory leaks powodującymi poważne spadki FPS to główne problemy. Gra nie widzi prawidłowo pamięci karty. Cały świat PC w pigułce, pierdyliard zmiennych. Możesz mieć niemal 1 do 1 ten sam zestaw, te same podzespoły, ale coś powoduje, że gra się wysypuje na jednym zestawie, a na drugim działa dobrze. Shadery czyściłem, nie pomogło. Gra po godzinie gry staje się mało grywalna, spadki FPS są niezależnie od ustawień. Zresztą, na memory leaki to raczej nie pomoże nic, tylko ewentualna łatka od Playground. Spróbuje jeszcze ze sterownikami, ale wątpię, by oprócz łatki tutaj coś pomogło :/

post wyedytowany przez Pizystrat 2026-05-24 21:30:13
25.05.2026 14:09
dafton.
5.3
odpowiedz
dafton.
34
Konsul

mr. BROZ ale to jest powszechny błąd i to, że ty go nie masz, nie oznacza, że ktoś sobie coś wymyśla.

U mnie jest identycznie na 5070. Wszystko na ekstremalnych z ray tracingiem odpalonym - jedynie DLAA sciągnąłem w dół. Z 70-90 fpsów po godzinie-półtorej leci w dół na 20-35. Nie, że stopniowo, tylko jedno ładowanie ekranu i nagle ciach 50 fpsów w dół. Pomaga na to reset gry, czasem zmiana ustawien, które mocno wpływają na wydajność, na niższe i potem z powrotem, na te co miałem. Mega frustrujące.

Co do ghostingu, myślałem, że to wina DLSS i olałem. A tu ogólny problem.

post wyedytowany przez dafton. 2026-05-25 14:17:03
25.05.2026 19:54
5.4
odpowiedz
mr. BROZ
29
Chorąży

dafton. Przecież nikomu nie sugeruję, że coś wymyśla. Wiem jakie są realia. Podsunąłem gościowi tylko możliwe rozwiązanie problemów na bazie swoich doświadczeń

24.05.2026 16:52
Ergo
6
2
odpowiedz
Ergo
105
Senator

No nad tym AI to muszą ostro popracować bo na tę chwilę nie ma żadnego sensu jeździć na wyższym poziomie trudności i się męczyć z oszukujacymi botami, a w zamian dostaniemy trochę więcej kasy której i tak jest od cholery w tej grze....

24.05.2026 17:27
7
odpowiedz
zmutow@ny-panc3rz
1
Junior

problem botów jest zbyt agresywna jazda, co z tego jak mogę ich przegonić z odrobiną zaangażowania jak co zakręt wjeżdżają ci w dupę żeby jechać tak jak im się podoba, jak ty jesteś z przodu bo go wyprzedziłeś o zderzak to on ma obowiązek dać ci pierwszeństwo w zakręcie a nie wjeżdżać ci w dupę.....

24.05.2026 17:56
HETRIX22
8
odpowiedz
HETRIX22
222
PLEBS

Z tego co zauważyłem to na wyższych poziomach trudności da sie wygrać każdy wyścig, ale nie za pierwszym podejście bo to nie gracz, tylko przeciwnik musi popełnić błąd. Z perspektywy gracza to troche słaby deal, ale daje namiastke grania jak na multiplayer.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-05-25 12:11:00
24.05.2026 18:51
Drackula
9
odpowiedz
6 odpowiedzi
Drackula
247
Bloody Rider

Ciekawe czy ci co placza ze boty za szybkie w ogole modyfikuja swoje fury ;)

24.05.2026 19:38
9.1
3
odpowiedz
Daroslaw
48
Pretorianin

Drackulatak, modyfikują. I to nie jest kwestia modyfikacji ani umiejętności, na wyższych poziomach trudności (od experta w górę) AI dostaje cheaty w postaci nierealnej przyczepności i prędkości wchodzenia w zakręty. To nie jest kwestia "płakania", to nie jest ani fajne ani przyjemne walczyć z czymś czego fizycznie nie jesteś w stanie zrobić niezależnie od umiejętności/tuningu.

24.05.2026 20:37
Ergo
9.2
2
odpowiedz
Ergo
105
Senator

Drackula Na jakim poziomie trudności jezdzisz? I z asystami czy bez?
Na expercie jeszcze da radę wygrac, choć to też zależy od wyścigu. Bo jedne to można wygrać i na pro, a w innych boty tak oszukują, że ciężko cokolwiek zrobić.

25.05.2026 13:48
Korposzczurek
9.3
odpowiedz
Korposzczurek
52
Konsul

Drackula nie robią tego. nie pomyślą że do danego wyścigu trzeba fury która ma 00 na końcu żeby nie odstawać osiągami i patrzeć na dany parametr np. wyścigi szosowe to przyśpieszenie i teren ma tylko znaczenie i może sterowność, inaczej jest na autostradach, osobiście na expert/pro gram i tylko mały problem jest na autostradach z 1 miejscem.

post wyedytowany przez Korposzczurek 2026-05-25 13:49:53
25.05.2026 14:12
dafton.
9.4
1
odpowiedz
dafton.
34
Konsul

Drackula ach no tak. Legendarny tuning. Gdzie w takim razie jest ten tuning, który pozwoli mi przy maksymalnej wydajności pojazdu danej klasy, dostroić auta tak, aby hamowało parę metrów dalej bez utraty przyczepności, tak jak boty w tym samym aucie?

25.05.2026 14:37
Ergo
9.5
1
odpowiedz
Ergo
105
Senator

dafton. Dokładnie, ale nawet pomijając kwestię tuningu, to wyścig powinien być oparty o umiejętność gracza i botów. Jeśli powiedzmy gracz będzie jechał słabszym autem, ale dobrze zna trasę, lepiej potrafi wchodzić w zakręty, to powinien i tak wygrać.
No, ale boty oszukują więc staranie się nie ma żadnego sensu, bo bot i tak zahamuje 10m przed ostrym zakręt, jadąc 200km/h+, i wejdzie w niego idealnie.

Jeśli wygrana = tuning to jest to jeszcze bardziej żałosne.

post wyedytowany przez Ergo 2026-05-25 14:40:34
25.05.2026 15:19
Drackula
9.6
odpowiedz
Drackula
247
Bloody Rider

Ale ja w gry takie jak Forza gram dla relaksu a nie po to aby sie wkurwiac. Nie mam kierownicy wiec gram na srednim i tyle.

Tez zaobserwowalem w pewnym stopniu to o czy piszecie ale ja prawie dla kazdego rajdu zmieniam ustawienia auta. Efekt jest taki ze kiedy potrzebuje moge pozniej chamowac, wejsc ostrzej w zakret lub miec wieksze przyspieszenie. Co nie znaczy ze nie mozna rajdow stokami wygrywac. Mozna tylko w moim przypadku musze sie wtedy trasy nauczyc i wyczuc zakrety. Poza tym mam kilka standardowych ustawien na szutry B600 i A700 na bazie Mitsubishi i A700 do miejskich wyscigow na bazie toyoty GT.

Przeciez nawet jasli ktos nie chce sier w to bawic samamu mozna sobie tezstowac gotowe tuningi innych graczy

24.05.2026 20:14
10
1
odpowiedz
Shars
110
Konsul

Dla mnie największy problem w tej grze to ghosting na który najwidoczniej niema sposobu. Sądziłem że to oczywiście sprawka upscalingu ale niema znaczenia czy gram na TAA, DLAA czy DLSS 4.0 albo 4.5. Frame gen też w ogóle na to nie wpływa. Strasznie dziwna sprawa i mam nadzieje że się za to wezmą.

25.05.2026 08:49
11
odpowiedz
sky0045
23
Konsul

W piątce było podobnie, boty na wysokich poziomach trudność w niektórych wyścigach za trudne, że nawet wielokrotne powtarzanie i tuning nie poprawia sytuacji a w innych za łatwe że nie da sie przegrać. Do tego AI pokonuje ostre zakręty w niemożliwym tempie by zaraz potem w serii łagodnych zwalniać jak głupi i oczywiście taranuje na potęgę.
Wgląda jakby oni tor jazdy i czasy generowali z jakiegoś algorytmu a nie na postawie kilku przejazdów przez testerów

28.05.2026 06:39
12
odpowiedz
trumpf
17
Generał

pro tip

w opcjach accessibility ustawić speed na najniższy, wszystko będzie w koszmarnie zwolnionym tempie ale nie da się przegrać.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl