Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Prawnicy kontratakują: radykalna decyzja Sony dała im mocny argument w walce o „Uczciwe PlayStation”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
13.07.2026 12:35
quark
1
1
odpowiedz
quark
87
Generał

Nie żebym chciał bronić decyzji Sony, ale przecież argumentacja tych prawników jest nieprawdziwa.

Jeśli znikną płyty, każdy posiadacz konsoli PlayStation nie będzie już mógł wybierać, gdzie kupować gry, i będzie zmuszony nabywać je wyłącznie w sklepie Sony.
Z pudełek znikają płyty, ale przecież pudełka z kodem dalej będą do zakupu w sklepach fizycznych, więc tak naprawdę PS Store nie będzie jedynym miejscem gdzie można będzie kupować gry. Co prawda dalej dostajemy kod do aktywacji gry w PSN ale wydaje mi się że ceny takich pudełek mogą być i tak konkurencyjne względem PS Store. Oczywiście do momentu, aż wydawcy z tych pudełek całkiem nie zrezygnują.

13.07.2026 13:02
DarthMadara
😒
1.1
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

quark dokładnie to samo miałem na myśli, $ony jest chciwe, ale nie głupie, i właśnie dlatego stworzyli pudełka z kodem by nikt nie mógł im zarzucić monopolu w sprzedaży gier. Monopol jest w cyfrze, ale ani UE im nie fiknie ani nikt, bo nie ma lobbystów na rzecz graczy. A to że to pozorna konkurencja to niestety nie zmienia nic. Więc dopóki nie zrezygnują z tych pudełek z kodami, to prawnicy nie mają za wiele do gadania. Po prostu należy się zbuntować przeciwko $ony i odejść do innych platform by dostali po kieszeni.

A bojkot konsumencki i tak się nie uda, bo wielu graczy to narkomani i kupią grę jak będzie tylko dostępna (bo mają durne nastawienie że oni czekać nie będą tylko muszą już mieć!) co pokazuje sprzedaż gier Black Ops (te gadki o hakerach na PC i X) czy GTA VI.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-13 13:10:40
13.07.2026 13:05
DarthMadara
1.2
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

quark Zaś ceny gier - nie, nie będą konkurencyjne, bo to dystrybucja kodów u $ony nie działa całkowicie inaczej niż u Valve, więc nie będą tanie i nie będą też w kluczykowniach w niskich cenach. $ony wyda kody tylko w formie papierowej, a nie że ktoś hurtowo kupi kluczyki z PSStore nawet w formie giftów - bo takiej opcji nie ma i nie będzie. $ony pokazał jak to będzie działało już kilka lat temu jak sprzedawał kluczyki w empikach do DLC i gier - i co? Były drogie, droższe od "promocji" w PSStore. Kluczyków nie będzie, bo nigdy też nie pojawią się w żadnych bundle'ach ani nie będą rozdawane.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-13 13:11:51
13.07.2026 19:02
1.3
odpowiedz
Syberys
1
Legionista

quark No właśnie nie, gdyż płyta to nośnik licencji. W przypadku kodów w pudełkach nośnikiem licencji jest PSN, gdyż bez niego i bez połączenia z siecią nic nie zrobisz z kodem. Na PS możesz włożyć płytę i grać jako "gość", gdyż nośnikiem jest płyta. Z kodem tak nie ma.

13.07.2026 19:41
1.4
odpowiedz
qorsyn
2
Legionista

Syberys Możesz tłumaczyć, dla nich to wygoda i pudelka dalej będą. Mają wbite, ze kupują KOD, a nie nośnik z grą, ze płacą pełna stawkę za tymczasowy hype na jeden tytuł, ktory nawet niewiadomo kiedy Ci zabiorą.

13.07.2026 12:59
USSCheyenne
2
2
odpowiedz
USSCheyenne
2
Centurion

Jeśli ktokolwiek może popsuć szyki takiej zarazie jak Sony, to tylko inna zaraza jaką są prawnicy ;)

13.07.2026 13:24
Ku'gath
3
6
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Mnie to akurat śmieszy coś innego bo Sony zbudował wokół siebie bazę fanatyków którzy zaciekli bronili latami PS, a to okazało się takim powolnym gotowaniem żaby. Śmieszne były te wszystkie wojenki konsolowe. Dzisiaj to śmieszy po 100 kroć jacy wszyscy byli naiwni.

13.07.2026 14:02
4
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Sebcza_k
45
Generał

Ja kupiłem PS slimkę z napędem, a gry w 80% mam w cyfrze, bo mi wygodniej. O steama też się pruli gracze, a teraz jak nie ma na steama to nie kupują :) Przejdzie wszystkim i tyle.

13.07.2026 19:13
tynwar
4.1
1
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Sebcza_k jasne, tylko potem nie zrób zdziwionego pikacza jak oni podniosą ceny jeszcze bardziej, bo przecież już nie muszą się obawiać tego, że gracz mając wybór będzie wybierał tańsze alternatywy w postaci fizycznych nośników, których jednak już niedługo zabraknie, a konkurencji żadnej nie będzie odnośnie dystrybucji gier.

13.07.2026 19:36
4.2
1
odpowiedz
qorsyn
2
Legionista

Sebcza_k Tiaaa wygoda wygodą, rozumiem, sam kupilem wiele tytułów z kanapy. Tylko że, są przypisane do konta. Nie ma ich w pudełku, nie możesz nic z nimi zrobić. To bądź teraz grzeczny, nie pyskuj na multi bo szkoda, zeby Ci ktoś zabrał coś, co KUPIŁEŚ. Rozumiesz?

13.07.2026 22:50
4.3
odpowiedz
Krzych111
29
Chorąży

Sebcza_k Tylko tu nie chodzi o wygodę, a o alternatywę. Podam Ci przykład z ostatnich dni, kupiłem nową płytę L.A. Noir za 66 PLN, w tym samym czasie na ps store kosztowała 169 złotych. Stara gra(sic!). Jeżeli nie będzie opcji kupienia na płycie, będziesz miał mniej promocji na cyfrze, bo co im zrobisz? Inna sprawa, to że jeżeli obniżą cenę na coś, to pasowałoby się szybko rzucić, bo się skończy, tymczasem na nośnikach ceny nie rosną.

14.07.2026 01:17
tynwar
4.4
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Krzych111 ja też dołożę grosza. Kiedyś kupowałem gierkę na pc, alien rage w empiku. Było 39.99 i promocja do 19.99. Kasując okazało się, że było nawet raptem 9.99. A tymczasem alien rage na steamie kosztował spokojnie ponad 150 zł i na promocji ponad 50 zł.

02.08.2026 08:07
4.5
odpowiedz
qorsyn
2
Legionista

tynwar Kiedyś, to miałem całą szafkę pudełek ' kolekcja klasyki ' czy cos takiego, wlasnie z empika jak mówisz po 20-40 zeta. Herosy, morrowind, nawet worsmy tam mieli, po prostu wszystko w sie gralo i będzie grane do tej pory. Dzieciak ( ja ) zanim dojechal do domu, to grał w gre czytając manuale, jakieś bonusy zawsze były, mapka a to plakat itp. a Teraz? Paragon/faktura zostaję

02.08.2026 14:49
tynwar
4.6
odpowiedz
tynwar
105
Legend

qorsyn ooo, ja właśnie też w ten sposób kupiłem fajną edycję, antologię TES. Wszystkie części i parę dodatków w postaci mapy tamriel i drobne dodatki. A to wszystko za śmieszny pieniądz. A w porównaniu z tym to już kupując obliviona i skyrima na steamie dałbym więcej niż za antologię xD.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl