Komentarze do wiadomości: Prawnicy kontratakują: radykalna decyzja Sony dała im mocny argument w walce o „Uczciwe PlayStation”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
13.07.2026 12:35
quark
1
odpowiedz
quark
86
Generał

Nie żebym chciał bronić decyzji Sony, ale przecież argumentacja tych prawników jest nieprawdziwa.

Jeśli znikną płyty, każdy posiadacz konsoli PlayStation nie będzie już mógł wybierać, gdzie kupować gry, i będzie zmuszony nabywać je wyłącznie w sklepie Sony.
Z pudełek znikają płyty, ale przecież pudełka z kodem dalej będą do zakupu w sklepach fizycznych, więc tak naprawdę PS Store nie będzie jedynym miejscem gdzie można będzie kupować gry. Co prawda dalej dostajemy kod do aktywacji gry w PSN ale wydaje mi się że ceny takich pudełek mogą być i tak konkurencyjne względem PS Store. Oczywiście do momentu, aż wydawcy z tych pudełek całkiem nie zrezygnują.

13.07.2026 13:02
DarthMadara
😒
1.1
odpowiedz
DarthMadara
5
Konsul

quark dokładnie to samo miałem na myśli, $ony jest chciwe, ale nie głupie, i właśnie dlatego stworzyli pudełka z kodem by nikt nie mógł im zarzucić monopolu w sprzedaży gier. Monopol jest w cyfrze, ale ani UE im nie fiknie ani nikt, bo nie ma lobbystów na rzecz graczy. A to że to pozorna konkurencja to niestety nie zmienia nic. Więc dopóki nie zrezygnują z tych pudełek z kodami, to prawnicy nie mają za wiele do gadania. Po prostu należy się zbuntować przeciwko $ony i odejść do innych platform by dostali po kieszeni.

A bojkot konsumencki i tak się nie uda, bo wielu graczy to narkomani i kupią grę jak będzie tylko dostępna (bo mają durne nastawienie że oni czekać nie będą tylko muszą już mieć!) co pokazuje sprzedaż gier Black Ops (te gadki o hakerach na PC i X) czy GTA VI.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-13 13:10:40
13.07.2026 13:05
DarthMadara
1.2
odpowiedz
DarthMadara
5
Konsul

quark Zaś ceny gier - nie, nie będą konkurencyjne, bo to dystrybucja kodów u $ony nie działa całkowicie inaczej niż u Valve, więc nie będą tanie i nie będą też w kluczykowniach w niskich cenach. $ony wyda kody tylko w formie papierowej, a nie że ktoś hurtowo kupi kluczyki z PSStore nawet w formie giftów - bo takiej opcji nie ma i nie będzie. $ony pokazał jak to będzie działało już kilka lat temu jak sprzedawał kluczyki w empikach do DLC i gier - i co? Były drogie, droższe od "promocji" w PSStore. Kluczyków nie będzie, bo nigdy też nie pojawią się w żadnych bundle'ach ani nie będą rozdawane.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-13 13:11:51
13.07.2026 12:59
Morena
2
odpowiedz
Morena
1
Chorąży

Jeśli ktokolwiek może popsuć szyki takiej zarazie jak Sony, to tylko inna zaraza jaką są prawnicy ;)

13.07.2026 13:24
Rumcykcyk
3
1
odpowiedz
Rumcykcyk
138
Ojciec Zarazy

Mnie to akurat śmieszy coś innego bo Sony zbudował wokół siebie bazę fanatyków którzy zaciekli bronili latami PS, a to okazało się takim powolnym gotowaniem żaby. Śmieszne były te wszystkie wojenki konsolowe. Dzisiaj to śmieszy po 100 kroć jacy wszyscy byli naiwni.

13.07.2026 14:02
4
odpowiedz
Sebcza_k
45
Konsul

Ja kupiłem PS slimkę z napędem, a gry w 80% mam w cyfrze, bo mi wygodniej. O steama też się pruli gracze, a teraz jak nie ma na steama to nie kupują :) Przejdzie wszystkim i tyle.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl