Pograłbym w takiego Henryczka, ale w feudalnej Japonii.
W KCD brakuje pór roku, a najbardziej zimy. Nocne mroziki i zbroja która nam odmarza tyłek. Szkoda, że w którymś DLC nie zrobili owej pory roku.
Bardzo dobrze, że nie będą doić serii KCD, mam jednak nadzieję że pozostaną przy swoim stylu. "Uniwersum" jest wyeksploatowane, ale realistyczne historycznie RPG to praktycznie zupełna nowość, a oni nie mają tutaj żadnej konkurencji, za to dużo doświadczenia.
Dokładnie.
W sumie utrzymanie gier w klimacie środkowej Europy też jest dosyć wyjątkowe.
A oni mają pod reką historię Węgier, polski i swoją. Jest w czym przebierać
oby nie poszli we wikingów jak cos tam kiedyś Vavra wypalił, bo za dużo tego na rynku.
Może i dużo, ale takiego realistycznego rpg w nordyckiej oprawie ala KCD to ja bym zobaczył. Bez magi, potworów itd to by było coś innego.
Ale jest jakiś dobry tytuł RPG w tym klimacie?
No nie bardzo. Jakby to zrobili tak jak KCD czyli bez biegania z dwoma toporami i na goła klate to myślę że by zaskoczyło
Ja mam nadzieję,że do KCD jeszcze kiedyś wrócą,że to będzie gra jednak robiona z przytupem i wyczekiwana . Tak jak np. "Elder Scrolls" lub " GTA"(wiecie co mam na myśli). Oczywiście nie twierdzę,że ich następne gry będą złe - wręcz przeciwnie, skoro chcą się trzymać RPG to kolejna gra może się okaże nawet lepsza niż KCD. Jednak siłą KCD jest właśnie jego " realistyczność", dlatego liczę ,że za kilka lat usłyszymy o " KCD 3" tylko np. w innym kraju i podczas innych wydarzeń historycznych.
Nie zabiją się kury znoszącej złote jaja. Jedynie potwierdzili że Heniek odwiesi miecz. Ale sama seria KCD jak nic wróci.
Możliwe że pójdą w podobną stronę co CDP. Dwie trzy swoje Marku wydawane na zmianę
Bardzo chciałbym aby kontynuowali gry w realiach historycznych, bez fantastyki.
Tak czy owak, będę tęsknił za Kingdom Comem. Piękna to była przygoda Henryka i mam nadzieję że kiedyś jeszcze powrócą do marki bo zakończenie zostawiło lekko uchyloną furtkę.
Mnie na razie DLC zawiodły. Oba. Więc może tym razem będzie lepiej.
Szkoda tylko że nie jest to DLC "domykające" historię Henryka. Coś jak "Krew i Wino" w cyberpunku. Tylko w sumie zostawi nas tak jak radzik po głównym wątku.
Coś słyszałem o klimatach nordyckich.
Mi wystarczy utrzymanie poziomu historii i dialogów z podstawowej wersji gry, ciekawszy gameplay niż zaklinowanie wrogów i jestem kupiony.
Ale coś mam dziwne wrażenie że wydawca ich zmusi do 3 części KCD
Ja bym chciał, żeby zrobili trzecią część. Dwójka miała bardzo otwarte zakończenie, które ciężko nazwać pożegnaniem z Henrykiem. Jest potencjał na wiele wątków. Choćby zaciągnięcie się Henryka i Żiżki do bitwy pod Grunwaldem.
Chciałbym zobaczyć bloodlines(może 3jka?) od tych twórców, myślę że dali by nam oni godnego następcę jedynki.
Czyli kończą rok i kończą KCD ale nie jest powiedziane że kończą na dobre cześć pierwsza którą skończyłem po dwójce (a kupiłem
ją w dzień premiery na steam) powstała 7 lat i ponad 8 miesiecy wcześniej więc do kolejnej cześci mamy jeszcze ponad 6 lat czyli wszystko jest możliwe.
Jeśli nie zrobią gry w której można stworzyć własnego bohatera/bohaterkę to choćby nie wiem jaka to była wspaniała gra, nie zagram. Pierwszy KCD miał mieć kreator postaci, czekałem na grę. Potem wymyślili Henryka i dla mnie po zawodach :(
Urzekła mnie twoja historia... Słuchaj, tak przy okazji: ty z tych, co w wątku o Civilization potrafią płakać, że nie kupią dopóki Civ nie stanie się RTSem? Dla kolegi psychiatry pytam.
Cieszę się, że jest Ci dobrze. Tylko nie zesraj się tam ... A nie, czekaj...za późno. ;)
E tam, tracisz dużo i to z błahego powodu. Szkoda przegapić świetne gry, dalej można czerpać przyjemność z gry, bo to po prostu świetne gry i one dają dużo funu, tylko trzeba przestawić swoje oczekiwania i będzie git.
No rozumiem, to trochę problematyczne. To tak jak np. niektórzy ludzie mający problem z graniem w stare gry, bo ich po prostu odtrącają i nie chcą rozumieć konstrukcji gier w dawniejszych czasach, archaizmu itp. Ja na szczęście nie mam z tym problemu. Aczkolwiek ja przez głęboki niedosłuch tracę trochę na braku napisów, np. rayman 3 (o dziwo i to wbrew temu, że napisy były w poprzedniej części), prince of persia the two throne (sytuacja identyczna) i sands of time (to jeden z powodów, dla którego czekam na remake).
Ja zaś chętnie zobaczę remake, bo jeśli wyjdzie porządny remake mocno oparty na bazie oryginału, ale wprowadzający dodatkowe rzeczy i te, które były planowane i miały być, ale zostały wycięte, a także ulepszający niektóre rzeczy, które nie działały lub po prostu nie były gotowe. A tego było sporo, np. arena w starym obozie, obóz bandytów z quentinem i jeszcze pamiętam tę problematyczną kolumnę z klasztoru zmiennokształtnych (tak jakby działała, ale przewracała się w drugą stronę i jeszcze śmieszna zawartość skrzyni po drugiej stronie xD) i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, których nie pamiętam już.
Trylogia Husycka i Urban Horn jako protagonista. Oczywiście jego pies Hasan naturalnie kontynuowałby mechanikę Orzecha z KCD. Akcja mogłaby rozgrywać się obok głownej linii fabularnej TH, np. w Pradze i jej okolicach, gdzie Horn miał interesy i kontakty. No i czas akcji to kilkanaście - kilkadziesiąt lat po KCD, czyli epoka, w której twórcy czują się wyśmienicie. Delikatna domieszka magii moim zdaniem dodałaby tajemniczości a nie popsuła immersji.
Pies Horna wabil sie Hasan? Z jakiej alternatywnej rzeczywistosci przybywasz wedrowcze? Pies Horna wabił sie Belzebub! 'Belzebub nie rusz!' skad tego hasana wziales? Hahahhaha
Wątpię żeby teraz poszli w full fantasy grę i raczej będą się trzymać historycznych klimatów.
Ale taka gra RPG osadzona w uniwersum Gra o Tron z mechanikami z Kingdom Come'a. To mogłoby się udać i nadal byłoby dość przyziemne.
Uwielbiam kiedy tak często mówią i piszą ściemy że to koniec, historia jest zamknięta, szukamy nowych wyzwań a finalnie i tak będą robić 3cią część :) I dobrze.
No miałem nadzieje ze zrobiątą trójkę, zamkną historie Henryka i pyk, można robić kolejny projekt.
no to zobaczymy co oni zrobią. Może jednak kcd 3, ale z innym bohaterem? A może jednak henryk ostatecznie powróci? A może jednak zupełnie nowa seria, oby też równie świetna co kcd.

Co do kwestii "co dalej" - Vavra dał tweeta z podpisem: "scouting" ;) samo miejsce to jakiś plan filmowy albo coś równie sztucznego
A ja bym chciał aby zrobili super RPG o Vladzie Palowniku. Od dziecka wziętego do niewoli sułtańskiej po morderczego księcia broniącego wschodnich granic przed Saracenami. Koniec historii jest tragiczny, ale ile jest tam walki i intryg.