Komentarze do wiadomości: Ponad 110 milionów litrów wody przepadło, a źródłem problemu okazało się jedno z największych centrów danych

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
12.05.2026 13:10
Korposzczurek
1
2
odpowiedz
Korposzczurek
52
Konsul

Czyli koniec końców to decyzja burmistrza/wojewody i jego świty o budowie tych centrów. A swoją drogą zupełnie poważnie to gdzie są Ci eko-oszołomy jak są potrzebni ? Czemu tam sie nie przyklejają i nie wylewają farby skoro takie centrum musi zasilić czasami nawet 1 elektrownia węglowa ?

12.05.2026 13:30
1.1
4
odpowiedz
Pan_Bondi
2
Legionista

Korposzczurek A jesteś pewien, że żadne lokalne organizacje ekologiczne tam nie protestowały? Ja na przykład tego nie wiem czy tam były czy nie, więc po prostu jestem pod wrażeniem zorientowania się w działalności ngo stanu Georigia.

12.05.2026 22:20
WolfDale
😊
1.2
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Oni się tylko tam przyklejają gdzie jeżdżą karetki do potrzebujących, bo o tym będzie głośno. A jakieś tam centrum danych, kogo to?

12.05.2026 14:48
PanDaneX
2
odpowiedz
PanDaneX
21
Generał

jak dla mnie jedyne wyjście to budowanie infrastruktury głęboko w oceanach/morzach albo w kosmosie. Wtedy nawet klasyczne elektrownie spokojnie można zamieć na bardziej ekologiczne rozwiązania.
Bardzo popieram dalszy rozwój AI ale nie możemy doprowadzić do sytuacji w której woda pitna stanie się dobrem luksusowym.

12.05.2026 14:55
Wrzesień
3
1
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Korporacja używała dwóch nielegalnych przyłączy do pobierania wody z lokalnej sieci wodociągowej
Skoro przyłączenia były nielegalne, to chyba nie powinno mieć znaczenia czyim partnerem jest firma. Przepisy powinny działać niezależnie od tego.
Nie dziwię się, że mieszkańcy wkurzeni z powodu braku jakiejkolwiek kary.

12.05.2026 15:04
Kwiliniosz
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwiliniosz
84
Generał

Mnie najbardziej ciekawi jakim cudem 110 mln litrów wody kosztowało 147 tys dolarów. To wychodzi 0,0013 $ za litr wody.

12.05.2026 15:34
Herr Pietrus
4.1
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Albo 13$ za m3. Chyba całkiem możliwa cena.

12.05.2026 15:21
IsyGold
5
3
odpowiedz
IsyGold
12
Legionista

Za to włodarze bielska-białej już klaszczą uszami licząc swoje zyski, ponieważ takie centrum danych ktoś planuje uruchomić w miejscu fabryki fiata. Wygląda na to, że mieszkańcy mają niezbyt dużo do gadania.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl