Ex Machina jest swietna. Stary film i moze juz troszeńkę trąci myszką ale w tym momencie zadaje właściwe pytania. Aktualnie uważam Garlanda za najlepszego rezysera. Anihilacja, Warfare, Cyvil War... ale przede wszyztkim absolutna perła to niedoceniony serial Devs. Byl na HBO jest na Disneyu. Devs nie daje mi spokoju do dziś. Niestety serial, jak wszystkie filmy Garlanda stawia jeszcze wiecej pytań niz daje odpowiedzi i ale za to angażuje i daje do myślenia. Uwielbiam to w filmach Garlanda. Na końcu po prostu siedzę i sie zastanawiam czy tak mogloby być. Myślę że Garland należy do najbardziej inteligentnych reżyserów swojego pokolenia. Czekam na każdy jego film. Niejednoznaczności, pole do interpretacji i w jakiś sposób rzeczywista brutalność która jest częścią zdeżenia przekonań, filozofii z materią w jego filmach mocno mnie intryguje. Do tego muzyka, dzwiek i obraz. No i to że nie boi się zostawić nas z bohaterami i ich emocjami na dluższą chwilę, zamiast uciekać w tiktokowe cięcia. Miodzio.