Komentarze do wiadomości: Pokolenie Z nie chce już studiować programowania, a 76% osób wybiera radykalnie inne ścieżki kariery. Stanowi to problem dla Amazona, Apple i Google

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
21.01.2026 21:27
trismegistos
1
1
odpowiedz
trismegistos
1
Legionista

Dziś wszyscy chcą być influencerami lub trenerami personalnymi ;)

21.01.2026 21:39
rookkie
1.1
6
rookkie
9
Centurion

trismegistos z tekstu wynika coś innego, że późne pokolenie z i wczesne alfa chcą raczej stabilności. Bycie Influencerem to nie jest stabilna praca. Myślę że kolejne pokolenie czyli alfa, to będzie zupełnie coś innego. Odwórcenie się od gier, social mediów, postawienie na real life. Moze nawet na rodzinę. Kto wie. trendy się zmieniają.

post wyedytowany przez rookkie 2026-01-21 21:39:36
21.01.2026 23:53
1.1
pawel1812
76
Generał

rookkie To że te zawody nie sa synonimami stabilności, nie oznacza że pokolenie Z sie nie łapie w pułapkę łatwości wykonywania takich zawodów. Millenialsi się w nią w zasadzie nie łapali, bo jak sie wychowywaliśmy takich zawodów w ogóle nie było. 

Te zawody wydają się bardzo proste, do czasu jak nie zacznie się tego robić. Wtedy okazuje się, że to katorga. 
W sumie zawód programisty też wydawał się dla nas świętym gralem, a w rzeczywistości to trudny kawałek chleba. 
Mógłbym być i programistom i influencerem (trenerem personalnym nie), ale dużo przyjemniej mi się wykonuje pracę fizyczną. 

I nie mówię to z perspektywy, że kiedyś tam coś liznąłem, tylko rzeczywiście gdybym chciał iść w programowanie czy influencerkę, to wiem jak to zrobić, hobbystycznie umiem programować na kilka różnych sposobów, z influencerką gorzej, bo tam trzeba bardzo dużo pracy włożyć, żeby cokolwiek osiagnąć, kobietom łatwiej osiągnąć jakiś podstawowy poziom (ale faceci dochodzą w tym wyżej, bo się zwykle bardziej starają już od samego początku). 
Ja też nie mam czysto fizycznej roboty, ale bardzo cenię sobie ruch, bez niego jestem dużo mniej produktywny.
I nie jest to też praca fizyczna stricte za najniższą krajową, to też daje trochę sensu...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-01-21 23:54:53
21.01.2026 21:35
Herr Pietrus
2
4
odpowiedz
Herr Pietrus
239
Jestę Grifterę

Jaki ot problem, skoro doskonały soft pisze AI, co udowadnia chociażby Microsoft ze swoim Windows 11?
AI pojawiło się w doskonałym momencie, chwała Panu Kurteczce, Altmanowi i spółce.

21.01.2026 21:41
sakkra
😁
3
odpowiedz
sakkra
81
Generał

Żaden problem - miliony ludzi z Indii czeka żeby pracować dla Google. Mają nawet bossa z Indii

21.01.2026 22:10
4
3
odpowiedz
premium219623
18
Chorąży

Nie bez znaczenia jest fakt, że dzisiaj wcale nie łatwo się zaczepić na start w jakiejś firmie soft generującej. Taki młodzik kończy studia, idzie na rozmowę kwalifikacyjną, a tam wymagania z kosmosu. Kiedyś się szło do pracy i w niej uczyło rzemiosła. Od kilku lat na rozmowach młodzi muszą znać freamworki, zasady dobrego programowania, etc. A i tak wiadomo, że nawet jak wykują, by zostać przyjętymi to pożytek z nich na początku niewielki. Tyle, że niektórzy się z czasem wyrobią. Tak czy inaczej, ciężej dużo teraz zacząć. Próg wejścia dużo większy. To i się ludziom nie chce. Nie dziwię się.

21.01.2026 23:21
5
odpowiedz
asasin24
44
Konsul

Młodzi wiedzą, że opowieści o karierze snute przez starsze pokolenia są stekiem bzdur i nie zamierzają nawet startować w wyścigu szczurów, w którym tak naprawdę przegrali już na starcie. Korporacje to tylko wyzysk, ciągłe podnoszenie celów do osiągnięcia i tak marnej premii, kłamstwa na temat ścieżki kariery, konieczność poświęcania pracy swojego czasu wolnego i wiele innych wad. Lepiej mieć spokojną głowę i stabilizację, a czas wolny spożytkować lepiej, niż na dokańczanie prezentacji albo innego bzdurnego zlecenia, bo deadline był na wczoraj. I to jeszcze ludzie robią dla korporacji, dla której są tylko słupkiem w excelu, który można wyrzucić z powodów "restrukturyzacji" w dowolnym momencie. 

A z drugiej strony, to przecież wszystkie pazerne korpo w ostatnich latach zwalniają na potęgę, w zamiast pracowników stawiają na ejaj. Więc o co ten lament? Sami jasno komunikują, że chcą trwałej redukcji zatrudnienia, a teraz otwierają oczy, że młodzi mają ich gdzieś i nawet nie próbują się do nich dostać? Żałosne.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl