Komentarze do wiadomości: Otwarty świat Forza Horizon 6 to wizja postapokaliptycznej, pozbawionej życia Japonii. Krytyka graczy rośnie jak grzyb atomowy, a twórca kiepsko się tłumaczy

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
05.03.2026 19:38
1
8
odpowiedz
Shars
108
Konsul

W każdej Forzie był normalny ruch uliczny, po co mieliby go nagle zmniejszać w 6? Dla mnie ich tłumaczenie ma sens, dzwony w NPCe są dosyć częste i zapewne chcieli tego na tej prezentacji uniknąć. Zresztą obstawiam że nawet jeśli na premierę byłby zbyt mały, to zwiększenie go to kwestia jednego hotfixa.

post wyedytowany przez Shars 2026-03-05 19:47:27
05.03.2026 19:38
1
8
odpowiedz
Shars
108
Konsul

W każdej Forzie był normalny ruch uliczny, po co mieliby go nagle zmniejszać w 6? Dla mnie ich tłumaczenie ma sens, dzwony w NPCe są dosyć częste i zapewne chcieli tego na tej prezentacji uniknąć. Zresztą obstawiam że nawet jeśli na premierę byłby zbyt mały, to zwiększenie go to kwestia jednego hotfixa.

post wyedytowany przez Shars 2026-03-05 19:47:27
05.03.2026 20:09
1.1
Ugly1904
12
Legionista

Shars mi już w pierwszym gameplayu od razu rzuciło się w oczy że Tokyo czyli jedno z  najbardziej zatłoczonych miast świata jest totalnie pusto. Nie ma w nim za wiele klimatu z prawdziwego Tokyo. Poza tym zwiększenie ruchu do naprawdę konkretnej liczby aby pojawiły się spore korki (i tak nieporównywalnie mniejsze do prawdziwych) nie jest to takie hop siup bo znacznie podciągają wymagania sprzętowe i żrą zasoby. Rozumiem że leśne dróżki mogą być dość puste ale nie Tokyo

05.03.2026 20:48
1.2
7
Shars
108
Konsul

Ugly1904 to gra o jeżdżeniu, nie o staniu w korku. Niema co się spodziewać dużego ruchu, raczej po prostu takiego do jakiego przyzwyczaiły nas poprzednie odsłony.

06.03.2026 07:46
1.3
NekoRei
2
Centurion

Shars ale jak nie masz ruchu ulicznego to nawet nie masz co omijać. Po prostu jedziesz i zamulasz bo nic nie ma. Zabija to kompletnie sens otwartego świata. No i sorry, ale to serio głupio wygląda po prostu jak jedziesz przez centrum Tokio i nie masz ani jednej osoby ani auta XD

06.03.2026 10:00
1.4
1
Shars
108
Konsul

NekoRei po prostu poczekajcie na premierę, jeśli faktycznie będzie pusto jak na nagraniu to wtedy możecie narzekać.

post wyedytowany przez Shars 2026-03-06 10:01:14
05.03.2026 20:12
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
DeltiX
48
Pretorianin

Miasta pokazują najmniej, a jak pokazują to nie wygląda to dobrze. Coś czuję, że Tokio nie wygląda do końca tak jak byśmy chcieli by wyglądało. Najpewniej będzie pełno barierek by na chodniki nie wjeżdżać, sporo zbyt szerokich ulic i może jeździć będzie się fajnie, ale po dziwnym miejscu.

05.03.2026 20:41
DarthMadara
2.1
2
DarthMadara
2
Pretorianin

DeltiX To nie jest Tokyo, tylko jakaś jego imitacja.
Żadna mapa Horizon nie jest oparta o rzeczywistość, tylko o fantazje twórców, i dlatego wyśmiewam tą serię, zwłaszcza gdy taki znienawidzony The Crew ma bardzo dobrze odwzorowane USA i Hawaje.

05.03.2026 21:02
2.2
Shars
108
Konsul

DarthMadara problemem The Crew jest głównie słaby model jazdy. I piszę to jaki zagorzały obrońca tej serii, chociaż z Motorfestem miałem kiepski początek przygody. Forza pod tym względem nokautuje każdą arcadeową ścigałkę. Po za tym ma też lepszą bazę pojazdów a kreator kalkomanii pozwala na odtworzenie w zasadzie każdego malowania, ten w TC jest raczej kiepski i ograniczony.

05.03.2026 21:06
DarthMadara
2.3
1
DarthMadara
2
Pretorianin

Shars a czy ostatnio grałeś w motorfesta? bo łatki zrobiły robotę, i widzę po projektach graczy że jednak da się odtworzyć malowanie tak samo jak w Forzie. Poza tym co ci z tego modelu jazdy jak jedziesz tylko samochodami bo jakieś imitacji tokyo? To żadna przyjemność, nuda, nuda, nuuuuuuda!

05.03.2026 22:25
2.4
Shars
108
Konsul

DarthMadara
Owszem, grałem. Mam na Steamie prawie 100 godzin a kilkanaście z tego wbite na Steam Decku. Lubię Motorfesta ale niema się co czarować, core rozgrywki każdej gry wyścigowej to jazda a ta w The Crew jest co najwyżej poprawna i to dopiero wtedy gdy pobawimy się trochę w ustawieniach. Forza zostawiła wszystkie arcadeówki daleko za sobą, a jak TC chcę w jakikolwiek sposób z nią konkurować to musi ogarnąć przede wszystkim model jazdy.

05.03.2026 20:25
GreedFire
3
1
odpowiedz
9 odpowiedzi
GreedFire
47
Pretorianin

Woke studio, woke gra. Czekam jeszcze na wtopę Fable :)

05.03.2026 21:23
Gandohar
3.1
14
Gandohar
34
Centurion

GreedFire Jak ścigałka może być "WOKE"?? Jak kulwa, jak? Kolejny jastrząb intelektu na krucjacie idelogicznej

05.03.2026 21:28
GreedFire
3.2
GreedFire
47
Pretorianin

No może być, playground robi też fable, które jest woke. Jak nie pamiętasz tej fabulki z FH5 to twój problem. Powiedz mi jak NFS Porshe, NFS Underground 1 - 2, mają nadal zajebisty model jazdy i więcej customizacji niż te nowe gry. Kiedyś gry robili fani dla fanów. Czego się spodziewać po babach tworzących gry. Ktoś kto wpadł na pomysł żeby w scigalce a tym bardziej w Japonii robić szerokie ulice... Nawet prędkości nie będzie czuć. Oczywiście gra i tak się sprzeda bo nie ma na rynku żadnych arcadowych ścigałek sensownych. Coś tam CarX street próbowało ale z taką grafą to sobie mogą...

05.03.2026 22:00
TRX
3.3
3
TRX
219
Generał

GreedFire Undergroundy mają zajebisty model jazdy? Co Ty ziomek z choinki się urwałeś? :D Zaraz się dowiem, że F1 Race z NESa ma zajebisty model jazdy xD

05.03.2026 22:02
Marky
3.4
Marky
34
Generał

GreedFire Ale ulice w Forzie rzadko mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. Np. zobacz sobie jak wygląda ulica prowadząca w FH 4 do zamku w Edynburgu w rzeczywistości. 
Jest znacznie węższa niż to co jest w grze. 
Po prostu ulice są szersze, żeby nie zabić gameplayu, bo gracze będą się na byle łuku obijać o budynki...

06.03.2026 06:24
GreedFire
3.5
GreedFire
47
Pretorianin

TRX Tak ja też się zdziwiłem. Zaisntalowałem niedawno wszystkie NFS i jednym z moich ulubionych jest też Carbon ale miał na tyle drewniany model jazdy, że odpuściłem już. Nie te czasy. Natomiast NFS Undeground urwał mi łeb. TAM SIE TAK PRZYJEMNIE JEZDZI, że aż szok mnie złapał w jakie gówno my dzisiaj gramy.

06.03.2026 09:03
Kwisatz_Haderach
3.6
1
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Lotus na Amidze ma zajebisty model jazdy. Tylko tru gierki a nie jakies podrabiance.
Tylko ze niektore samochody sa czarne i w teamie artystow byla baba... (BABA!), wiec moze niepasowac koledze powyzej, bo zbyt woke.

spoiler start

Niektorym to juz pieknie na dekiel siadlo lol. Ordynarny seksizm juz pominmy, ale oprocz tego pojechane ideologicznie w glowce rowno.

spoiler stop

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-06 09:08:12
06.03.2026 14:16
JamajkaSmoker
3.7
JamajkaSmoker
28
Chorąży

GreedFire Miliarderzy i ich chciwi żołnierze napchali ci gówna do głowy, a ty jeszcze się tym chwalisz publicznie, chapeau bas.

06.03.2026 14:23
GreedFire
3.8
GreedFire
47
Pretorianin

Ludzie denerwujący się na mnie. To wy będziecie grać w coraz gorsze gry. Tłumaczcie sobie to jak chcecie wtopy. Dla mnie przyczyny są jasne. Korpo, woke i zatrudnianie ludzi nie po umiejętnościach tylko po wszystkim innym aby się wykresy zgadzały.

06.03.2026 22:31
Kwisatz_Haderach
3.9
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Tlumacz to sobie jak chcesz. Dla mnie przyczyny twojego pierd....nia sa jasne. Pato-Jutuba z sianem zamiast mozgu mowiaca ci jak zyc i jak wyglada swiat, mizoginia, seksizm, rasizm.

Gry moga sobie byc coraz gorsze, nie oznacza to ze masz jakiekolwiek prawo obierac mozliwosc ich tworzenia ludziom o okreslonej plci czy kolorze skory/wlosow czy czegokolwiek innego co ci sie tam nie podoba (a podejrzewam ze jest to sporo rzeczy).
Masz prawo ich nie kupowac i ew. napisac dlaczego sa slabe z sensownymi argumentami (choc jesli ich nie kupisz i nie grales, to w sumie zostaje ci seksistowki sciek a nie argumenty), a nie bo "baba mnie bije".

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-06 22:36:57
05.03.2026 20:39
DarthMadara
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
DarthMadara
2
Pretorianin

Nie wiem czym się tutaj ekscytować. To przecież kolejne DLC do Horizon 3. I to zrobiona na odwal się.
Ogarnijcie sobie Motorfesta, to jest gra, a nie to samo tylko inna mapa, bez motorów.
Motorfest ma troszkę gorszy model jazdy ale za to wynagradza samolotami, motorami, itd. itp. i kosztuje śmieszne grosze.

05.03.2026 21:30
GreedFire
4.1
GreedFire
47
Pretorianin

Trochę się już zestarzało i nie wygląda przyjemnie. A dwa ścigalka na 60 FPS jest nieakceptowalna nie mówiąc już właśnie że przy tym jest ten paskudny model jazdy dający we wznaki szczególnie przy większych prędkościach.

05.03.2026 20:51
HETRIX22
5
odpowiedz
HETRIX22
220
PLEBS

O matko, ale tragicznie to miasto wygląda

05.03.2026 20:58
mgr. Kuba
6
odpowiedz
1 odpowiedź
mgr. Kuba
170
-

Ogólnie ładne to to i wątpię żeby tak mały ruch miał być finalnie w grze, natomiast mnie bardziej boli fakt tego jak cholernie szerokie są te ulice w tej grze. A w mieście to już w ogóle. Ja czaje że konwencja jest zabawowa i targetem są również dzieciaki (gra musi być łatwa) ale no razi mnie to w oczy.

05.03.2026 22:02
TRX
6.1
TRX
219
Generał

mgr. Kuba Horizon ogólnie jest zabawowy, ale tu faktycznie już jest przeginka. Dużo pustej, mega sterylnej przestrzeni. Nie po takie coś ulepszałem komputer.

05.03.2026 21:45
7
odpowiedz
boltven
1
Legionista

Lepiej jakby dodali opcja wyłączenie tych tępych driveavatarow w trybie offline, a nie te złomy tylko przeszkadzają w jeździe dowolnej

05.03.2026 21:58
8
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
35
Senator

Miasta w tej serii jakoś nie za specjalnie ładnie wyglądały. Ruch też nie był większy. Choć tu widać że prawie w ogóle go nie ma.

06.03.2026 00:20
Snow64
8.1
Snow64
17
Chorąży

FH2 i FH3 miały według mnie nieźle zrobione miasta.

post wyedytowany przez Snow64 2026-03-06 00:26:51
05.03.2026 22:11
9
odpowiedz
znawca18
3
Junior

Bo Forza to się skończyła na 4. Teraz to robią hindusi kopiuj wklej i sciemniaja dla Microsoftu że to tyle trwa. Gierka do zrobienia w 6m. Takie polskie Jdm to miażdży forze 6

06.03.2026 08:22
eJay
10
odpowiedz
eJay
264
Quaritch

Faktycznie, o ile poza miastami wygląda to naprawdę dobrze to samo miasto wygląda jak... zbudowane z jakichś klocków + 2-3 jakieś POI znane z reala. W porównaniu do takiego The Crew Motorfest to wygląda wręcz na miasto duchów. W TCW ten ruch też nie był duży bo chodzi o to aby też nie przesadzić z ilością aut przy tak szybkiej grze, nie mniej w FH6 twórcy poszli o jeden krok za daleko. Może to jeszcze poprawią w jakimś patchu, bo jednak chciałbym zobaczyć coś więcej niż 1 samochód na 2 minuty.

06.03.2026 09:21
Kwisatz_Haderach
11
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying
Image
Wideo

NIe gram w wyscigowki, ale z ciekawosci obejrzalem bo mysle sobie "e przesadzaja".

eheheh... no nie ma wiadomo czego we wsi, zeby to tak finalnie wygladalo.

Ruch musi byc ograniczony parametrami... wymieklem po poltorej minuty jazdy po nudnych drogach i po tym jak minelismy dwie takie same ciezaroweczki (niebieskie) jedna po drugiej (a 30 sekund temu byla taka sama).

Zas miasto... sprawia wrazenie wycietej z kartonu makiety. Nie wiem czy to przez brak ruchu ulicznego (a tak naprawde to braktycznie brak jakichkolwiek animacji na ekranie), czy przez dziwne i sztuczne oswietlenie, czy przez brak szczegolow na budynkach, itd...

Troche lepiej to wyglada pod koniec, pojawiaja sie jakies domki, jakies zurawie, jakies jezioro i nawet jakies wiatraki, tylko ponownie... GDZIE JEST ANIMACJA? JAKAKOLWIEK? Czemu te wiatraki sie nie kreca lol?

Doslownie jezdzisz po martwej makiecie w skali 1:1.

WTF?

EDIT: No i rzeczywiscie drogi jakies dziwnie szerokie. Albo (lub dodatkowo) dziwna skala samochodow npc. To na screenie to co to jest? Melex?
Ktos tez powinien powiedziec developerom, ze bydynki w miastach wystepuja tez w winnych kolorach niz bialy, szary i sraczkowato-czerwony.
To tez bylo wylaczone na potrzeby pokazu?
Miasto-depresja lol.

========
Dodam jeszcze ze to video z newsa ma mega zepsuta gamme/ustawienia hdr i doslownie jest wyprane z kolorow i swieci sie jak psu wiadomo co. Co poteguje wlasnie ten efekt o ktorym pisze wyzej, zwlaszcza w miescie.
Tutaj wyglada to duzo ladniej: https://www.youtube.com/watch?v=M4Cv1VpXM90 i zywiej. Okazuje sie ze budunki jednak maja szczegoly, cieniowanie i nie sa z kartonu.

Srly nie ogarniam jakim cudem ten gameplay z IGN wogole powstal, przeciez to wyglada jak gowno.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-06 09:56:11
Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl