Komentarze do wiadomości: Ostatnia ostoja pudełkowych gier. Już tylko jedna platforma sprzętowa zdaje się opierać naciskom dystrybucji cyfrowej

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
04.02.2026 13:12
1
2
odpowiedz
Moooras
139
Generał

Po tym jak Nintendo wyłączyło eShop na 3DSa, to ja już nic od nich nie kupię cyfrowo. Zwłaszcza, że fizyczne wydania najczęściej są kurde tańsze, nie wiedzieć czemu.

04.02.2026 14:19
1.1
Donk3y
5
Legionista

Moooras Doprecyzujmy, że Nintendo wyłączyło możliwość kupowania nowych gier na platformie 3DS. Gry wcześniej kupione cyfrowo można dalej pobierać z serwerów i oby taki stan rzeczy trwał jak najdłużej. Po prostu przestali zarządzać sklepem i aktualizować w nim informację co pewnie było kosztowne na tyle, że już się to nie opłacało.

04.02.2026 23:02
WolfDale
1.2
1
WolfDale
94
~sv_cheats 1

Normalna kolej rzeczy, nic nie jest wieczne i pod tym względem króluje pecet ze swoją całkiem niezłą wsteczną kompatybilnością i mnogością sklepów cyfrowych z grami.

Natomiast trudno mieć pretensje że sklep został wygaszony, ten kto miał kupić to kupił gry cyfrowo. Natomiast pudełek z nowymi grami na 3DS też już na rynku nie znajdziesz poza jakimiś leżakami czy kolekcjonerami co nigdy gry nie otworzyli.

04.02.2026 14:33
Felipe
2
odpowiedz
Felipe
23
Messiah

Ostatni normalni.

04.02.2026 21:52
3
odpowiedz
twojp467112
0
Legionista

Ale przecież można ściągać gry za darmo z neta ;D ? na chu mi pudełko chyba że mam stare konsole to ok

06.02.2026 10:27
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
GrubyWaz
0
Junior

Artykuł wprowadza w błąd i jest tendencyjny. Większość gier na Switcha 2 to nie są wydania fizyczne tylko game key cardy. Ostatnią ostoją konsolowych wydań fizycznych jest PlayStation 5, które większość gier ma w całości na nośniku

06.02.2026 10:30
rookkie
4.1
rookkie
10
Centurion

GrubyWaz ze switchem to zgoda, ale z drugiej strony gry są dzięki temu zbywalne. Mi osobiście ta forma nie przeszkadza.

08.02.2026 15:21
Mqaansla
5
odpowiedz
Mqaansla
47
Generał

Oczywiście w przypadku Nintendo pozostaje pytanie, jaką część tych „prawie 50%” stanowią zapakowane klasyczne kartridże czy nawet tzw. karty gier, a ile pudełka z kodem do pobrania gier.
Większość. Większość pudełek nie zawierała gier jak ostatnio sprawdzałem - a że rolą dziennikarza jest research i dostarczanie odpowiedzi na tego typu pytania, to zaprezentowana tajemniczy i intrygujący brak wiedzy sugeruje, że jest tak wciąż...

Ostatnia ostoja pudełkowych gier.
W najlepszym możliwym wypadku, Nintendo może być pod tym względem, co najwyżej podmywanym przez może klifem.

Ps. A jak chcesz gierek "pudełkowych" logistycznie raczej niż tylko technicznie, jest GOG czy indyki które możesz na legalu ściągnąć po zakupie na podobnych zasadach. Które można potem wrzucić na zewnętrzny dysk czy wypalić.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl