Komentarze do opinii: Ostatni rozkaz Peaky Blinders brzmi: można sobie darować. Immortal Man to stylowa, ale jednak wydmuszka

Forum inne
Dodaj komentarz
24.03.2026 10:17
TyreseMaxey
1
odpowiedz
TyreseMaxey
17
Pretorianin

a kogos to dziwi? na netflixie wiekszosc to chlam, ale widocznie ludzie chca takie badziewie ogladac, bo liczba subskrypcji rosnie

24.03.2026 10:26
2
odpowiedz
toyminator
97
Senator

Widziałem. Niezły, ale bez szału. Dwie sceny dobre. Jedna z granatem świetna.
Końcówka z autem, i postrzałem, to nie wiem o co ci chodzi. Tom chciał umrzeć. I tyle, umarł. Syn przejął biznes i wsio. Fakt, można by to lepiej zrobić, ale zrobili tak.
Ogólnie nie potrzebny film. A następnej serii nie tykam. Niby lata 50 po wojnie są ciekawe...ale w USA, a nie w Anglii. 
Parę ciekawych rzeczy jak Smog ,racjonowanie żywności(szczególnie to jeśli chodzi o gang) i rozwój sprzętu(kradzież) można by było pociągnąć. Ale ja raczej spasuję.

24.03.2026 12:36
3
odpowiedz
jako8436703776
1
Centurion

Beznadziejne odpadłem po 20 minutach

24.03.2026 13:02
Persecuted
4
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

Dla mnie prawdziwe PB "skończyło się", kiedy poszli w klimaty ojca chrzestnego - wielka polityka, salonowe intrygi, drogie garnitury itd. W mojej ocenie największą atrakcją tej serii były brudne i biedne ulice industrialnego Birmingham, uliczne gangi itp., a bez nich sporo klimatu odpadło.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-03-24 13:02:47
24.03.2026 20:44
BFHDVBfd
4.1
BFHDVBfd
178
Requiescat in Pace

Persecuted Cała fabuła serialu kręci się wokół wdrapywania się Tommy'ego i rodziny Shelby po trupach, na szczyt. Mieli wiecznie chodzić w brudnych fatałaszkach?

Zawsze w serialach z większą ilością sezonów znajdzie się narzekacz "panie, 1 sezon to było coś, teraz to już ni ma to samo". Za każdym razem. Akurat Peaky Blinders trzymało poziom przez wszystkie 6 sezonów i dobrze oddawało klimat wdrapywania się na szczyt - od brudnych ulic Birmingham, aż po większą politykę.

post wyedytowany przez BFHDVBfd 2026-03-24 20:47:39
25.03.2026 11:10
Persecuted
4.2
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

BFHDVBfd

Cała fabuła serialu kręci się wokół wdrapywania się Tommy'ego i rodziny Shelby po trupach, na szczyt

Ja to rozumiem, ale po prostu późniejsze sezony nie dały mi tego, za co pokochałem ten serial. Zainteresowałem się nim, bo spodobał mi się klimat industrialnego Birmingham. Gdyby od początku poszli w "ojca chrzestnego tylko na wyspach", to w ogóle bym go nawet nie zaczął oglądać, bo mnie takie historyjki za bardzo nie kręcą.

Mieli wiecznie chodzić w brudnych fatałaszkach?

Mogli, po prostu zmniejszając skalę i spowalniając rozrost wpływów rodziny Shelby. Zamiast pchać ich na salony, mogli zrobić więcej walk o ulice, dzielnice czy nawet całe miasta. Szmuglowanie, napady na banki, wojny gangów, fałszerstwa, zastraszenia, wymuszenia, byłoby co robić. Np. Assassin's Creed Syndicate robiło to dobrze, dawało ci z czasem więcej możliwości, ale nigdy nie wynosiło cię ponad poziom ulic i rynsztoków.

Akurat Peaky Blinders trzymało poziom przez wszystkie 6 sezonów

Nie zgadzam się. Np. sezon 4, w którym Luca Changretta przybywa się mścić, był zupełnie idiotyczny. Na tamtym etapie Shelby miał pod sobą setki żołnierzy, a policja i połowa angielskiego parlamentu siedziała mu w kieszeni. I mimo tego musiał osobiście zastawiać ryzykowne zasadzki i brać udział w strzelaninach, bo kilkunastu Nowojorczyków rzuciło mu wyzwanie na jego własnym terytorium? Serio? Scenarzyści wpadli w pułapkę, którą sami na siebie zastawili. Chcieli Tommy'ego, który jest człowiekiem czynu i nie boi się pobrudzić sobie rąk (jak dawniej), ale jednocześnie zrobili z niego bossa w drogim garniturze, który albo spędza dni w parlamencie, gadając z Churchillem, albo we własnej rezydencji pod miastem. Tego nie da się łatwo pogodzić i wyszło jak wyszło.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-03-25 13:24:41
24.03.2026 23:56
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Khamulsky
1
Junior

Najgorsze nie jest to że sam film śmierdzi bylejakością. To by można było przeżyć bo Peaky Blinders miało wzloty i upadki w scenariuszu. Problem tkwi w tym że ciężko tak naprawdę stwierdzić kto jest głównym bohaterem i co tak naprawdę jest głównym wątkiem (mimo wszystko w serialu sezony miały swoją główną oś i wiadomo było co jest pięć). Dodatkowo Duke ma w sobie tyle charyzmy co Finn w ostatnim sezonie mimo że Duke w tym samym sezonie był idealnym następcą dla Tommy'ego. W filmie Duke okazuje się być nijaki, miękki, niby twardy ale w sumie to nie.
Dodajmy też że jeśli traktować film jako swoiste przedłużenie serialu to Tommy widział podział imperium pomiędzy synów: legalne dla Charlesa i nielegalne dla Duke'a. W filmie wychodzi że te nielegalne to w zasadzie nie istnieją więc Duke para się oficjalnie, nie potajemnie, tym, za co przysłano Campbella do B'gham w pierwszym sezonie. Imho film nie warty wizyty w kinie tudzież wykupienia subskrypcji na Netflixie

25.03.2026 21:23
5.1
Yoegath
1
Legionista

Khamulsky strasznie sie zawiodłem...

Forum Forum inne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl