Komentarze do wiadomości: OpenAI zgarnia 122 mld dolarów i przyspiesza rewolucję, którą już odczuwasz

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
01.04.2026 14:00
prawdziwy
1
odpowiedz
prawdziwy
36
Konsul

Jak to… cały YouTube krzyczy, że stracili finansowanie, że mają problemy, a tu setki miliardów wskakują im na konto, ehhh. Dalsze pompowanie bańki.

01.04.2026 14:06
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
gzress
14
Legionista

1 kwietnia?

01.04.2026 14:27
T_bone
2.1
T_bone
278
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

gzress Komunikat jest z 31 marca.

01.04.2026 14:20
3
odpowiedz
MadTrigger
4
Chorąży

Ot korpo komunikat typu "Dziś zakończyliśmy ostatnią rundę", "OpenAI staje się podstawową infrastrukturą dla sztucznej inteligencji"," tworzy potężny kanał dystrybucji do miejsc pracy","najszybciej osiągnęła" bla bla bla naj.
Mnie bardziej interesuje kto zainwestował te 122mld$, skąd je miał i co z tego będzie miał. Tego tam nie ma, a to dużo ciekawsze. Ogólnie miałbym to w d..., ale coś czuję, że na tym stracę i materialnie i niematerialnie choć nie jestem jawną stroną tego biznesu.
Te miliardy to linie kredytowe. Te pieniądze nie istnieją, to obietnice. Za to zwrócić trzeba będzie realną gotówkę z procentem zupełnie jak w kredycie hipotecznym, gdzie bank musi mieć realnie tylko ułamek kwoty na którą daje ci kredyt, ale oddać musisz już realną kasę. No to mamy 122mld wirtualnej kasy która ma się zmienić w >122mld realnej za jakiś czas. W hipotecznym zabezpieczeniem jest dom czyli raczej coś trwałego, a tu zabezpieczeniem są fundusze emerytalne, inwestycyjne, banki, JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Mizuho, Royal Bank of Canada, SMBC, UBS, HSBC, Santander, fundusze ETF zarządzane przez ARK. Ogólnie wygląda to tak, że jakby biznes nie poszedł to zapłącą zwykli ludzie, albo jedni, albo drudzy, ale z całą pewnością nie osoby decyzyjne i winni porażek. Ot najwyżej twój fundusz emerytalny przyniesie straty. One wyjdą na swoje tak czy siak, za to twój fundusz emerytalny straci twoje pieniądze. Jak pękła bańka na rynku nieruchomości to przynajmniej nieruchomości były tanie.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-04-01 15:00:16
01.04.2026 14:27
Amadeoosh
😁
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
Amadeoosh
19
Generał

Zaraz pęknie bilion kapitału (tak, dokładnie, tysiąc miliardów) dla firmy której główny produkt to net loss (nawet 200$ subskrypcje przynoszą straty bo są droższe w utrzymaniu niż cena usługi), od początku istnienia nie mieli żadnego kwartału na plusie, i w ogóle mieli być nonprofit.

Fajnie się bawią techbros z krzemowej. Zaraz IPO i wycena pofrunie to the moon, to będzie mój ulubiony meme stock obok tesli (która ma market cap większy niż top10 automotive razem wzięte, LOL).

A żeby przynosić zyski? Kto by sobie takimi bzdurami zaprzątał głowę. AGI już za chwilę, już za pół roku nie będzie programistów, itp itd.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-04-01 14:38:04
01.04.2026 14:55
Drackula
4.1
Drackula
244
Bloody Rider

O czym ty piszesz? Całkowite inwestycje w open AI to 186mld$ wliczając ostatnie 122.

01.04.2026 15:00
Amadeoosh
4.2
Amadeoosh
19
Generał

https://openai.com/index/accelerating-the-next-phase-ai/

Today, we closed our latest funding round with $122 billion in committed capital at a post money valuation of $852 billion.

01.04.2026 15:04
Drackula
4.3
Drackula
244
Bloody Rider

Wycena =/= kapitał

01.04.2026 15:10
Amadeoosh
4.4
Amadeoosh
19
Generał

Touche, redagowałem i nie zauważyłem początku posta. W drugim akapicie jest już "wycena", tak jak miało być w całym poście.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl