Komentarze do wiadomości: OpenAI spaliło 34 mld dolarów w rok. Koszty działania ChatGPT wymykają się spod kontroli

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
16.06.2026 15:04
Bociek69
1
3
odpowiedz
Bociek69
63
Byle do Wiosny

Via Tenor

Ludzie korzystaja tylko z tego AI gowna bo jest za darmo. Jak zaczna kazac sobie placic za generowanie gowno grafik to 99% ludzi przestanie tego gowna uzywac i banieczka EJAJ peknie i bede wtedy tak sie z tego smial ->

Tak bedzie, robcie screeny. Tak samo bylo jak z tym gownem NFT, ktore chciano wciskac wszedzie a teraz nikt nwet o tym nie pamieta.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-06-16 15:08:12
16.06.2026 15:05
GIANT.ix
2
odpowiedz
1 odpowiedź
GIANT.ix
41
Pretorianin

Masło maślane...

16.06.2026 15:43
2.1
odpowiedz
pawel1812
81
Generał

GIANT.ix
Między wierszami można wiele przeczytać na temat bańki AI. Microsoft, Nvidia i kilka innych firm ciekawie sobie wymyśliły tą banieczkę AI.
Microsoft dał 23mld dolarów OpenAI, ta z tego 17mld wykorzystała u niego w płatności za chmurę. Dzięki czemu Microsoft mógł pochwalić się wzrostem przychodów pochodzących z inwestycji w AI. Nvidia też wrzuciła trochę od siebie, by rozbujać banieczkę.

Ostatecznie tylko Nvidia wychodzi na plus, cała reszta mocno przeinwestowała. Nie mniej jacyś klienci na bańkę się załapali. Zrobią z tego usługę płatną i bardzo mocno skurczy się rynek. Ostatnim krokiem będzie przed skurczeniem rynku będzie IPO na OpenAI jak banieczka powoli dobiega końca... I w ten oto sposób OpenAI odzyska zainwestowane pieniądze od frajerów, którzy wykupią akcje po mocno zawyżonej wycenie...

Standardowy schemat amerykańskiej bańki, która nie pykła, ale i tak zarobi na frajerach...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-06-16 15:45:24
16.06.2026 15:06
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
MadTrigger
7
Pretorianin

To może przez odpływ klientów ze względu na współpracę z pentagonem? Dokładnie tą samą współpracę której odmówiło Anthropic i teraz na gębę blokują im najbardziej zaawansowany model Fable5, żeby oni przypadkiem na plusie nie byli? Fable5 był świetny miałem okazję go chwilę używać zanim trump mi go zablokował. Mam nadzieję, że Europa zauważyła, że te AI są na krótkiej smyczy rządu USA i dziś są, a jutro nie. Opieranie na nich biznesu i uzależnianie się od nich to olbrzymi błąd. Przekazywanie im danych do nauki również nie jest rozsądne.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-06-16 15:09:54
16.06.2026 15:14
elathir
3.1
1
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

MadTrigger to raczej przez to, że OpenAI nie zarabia i 80% kosztów każdego tokena dokłada z własnej kieszeni (koszty energii, infrastruktury itd. i tutaj mowa o płacących użytkownikach). Copilot ostatnio podniósł ceny około 6-8 krotnie zależnie od zastosowania by zacząć wychodzić na zero.

16.06.2026 15:49
3.2
1
odpowiedz
pawel1812
81
Generał

elathir
Dopłaca, bo w planach ma IPO, więc trzeba maksymalizować przychody do debiutu na giełdzie, by móc naciągnąć "inwestorów" na wirtualną wycenę... To coś jak SpaceX... Mają pecha, bo SpaceX ich wyprzedziło i frajerów będzie mniej... Nie zdziwie się, jak teraz pompują banieczkę na SpaceX, żeby frajerów na IPO na OpenAI było więcej...

Te firmy co inwestują w AI jedna drugiej transferuje gigantyczne kwoty, by ta druga wykupiła u niej usługi i miała rosnące przychody... Ot pompowanie bańki, wirtualne przychody itp.
Ciekawe kiedy się zacznie sypać ten układ i jak dużo w tym utopią kasy frajerzy z Europy, przyczyniając się do wzrostu gospodarki USA, a spadku naszych zarobków...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-06-16 15:52:04
16.06.2026 15:57
elathir
3.3
odpowiedz
elathir
124
Czymże jest nuda?

pawel1812 no ciekawy jestem do ilu po IPO polecą ceny abonamentów. Ewentualnie czy nie polecą a firma trafi do sprzedaży po roku z powodu strat i MS wykupi ja po kosztach.

16.06.2026 17:20
3.4
odpowiedz
MadTrigger
7
Pretorianin

pawel1812 obawiam się, że ci frajerzy w Europie to nie Kowalski, ale fundusz emerytalny Kowalskiego i bank w którym ma lokatę, która poszła na pompowanie bańki.

16.06.2026 16:16
Widzący
😜
4
odpowiedz
Widzący
261
Legend

Do mnie dopłacają i to sporo, ma w GPT Plusa za 23€ czyli stówkę miesięcznie. Testuję granice przestrzeni latentnej i semantycznej. To kosztowna zabawa dla AI, jednocześnie wiem jak nie dać się zbyć szybkim domykaniem wątków. Zatem więcej kosztuję niż płacę, ku chwale przyszłości.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl