Komentarze do opinii: Od wielkich konfliktów po drobne detale życia codziennego: oto gry, które traktują historię poważnie

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.01.2026 17:12
1
odpowiedz
dawdi7
26
Chorąży

Co do ankiety - robię tak cały czas, ale nie tylko jeśli chodzi o tematy historyczne. Zawsze gra jest dla mnie punktem startu, sprawdzam inspiracje - historię, mitologie, poprkulturę, sztukę, muzykę etc np wspomniany tutaj Pentiment 'kazał' mi sprawdzić dogłębniej tematy historyczne i religijne panujące w Bawarii i okolocach.

20.01.2026 17:33
Silvaren
2
odpowiedz
Silvaren
6
Pretorianin

Kingdom Come: Deliverance 1 i 2 – najbardziej wierny historii średniowieczny RPG
Kojarzę jeszcze Darklands. Były inne historyczne erpegi? W sumie Expedition: Vikings chyba też.

20.01.2026 17:53
3
odpowiedz
damianyk
158
Nośnik Treblinek

Uwielbiam KCD, ale ta autentyczność jest jednak trochę fasadowa. Np. kwestia wyglądu kobiet, zawsze piękne i z zadbanym uzębieniem. Wszędzie przewracające się książki, albo umiejętność czytania nabyta przez Henryka. Samo odtwarzanie mapy na podstawie danych historycznych to też częściowo zabieg marketingowy, bo tych materiałów źródłowych danego miejsca i czasu często nie ma albo są w nich luki. No i oczywiście sam awans społeczny Henryka, niemożliwy do zaistnienia w praktyce nawet gdyby był pańskim bękartem.
Tyle że turborealistyczna produkcja zainteresowałaby garstkę pasjonatów. KCD jest na tyle realistyczna na ile pozwala jej na to specyfika mainstreamowych tytułów. I mi to nie przeszkadza.

20.01.2026 18:12
abesnai
4
odpowiedz
abesnai
107
Kociarz

Zestawiając tytuły przeważałyby produkcje Paradoxu, Creative Assembly i Anno. Jedną z moich ulubionych jest seria Ultimate General oraz nasze Ancestors Legacy.

post wyedytowany przez abesnai 2026-01-20 18:15:55
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl