Co do ankiety - robię tak cały czas, ale nie tylko jeśli chodzi o tematy historyczne. Zawsze gra jest dla mnie punktem startu, sprawdzam inspiracje - historię, mitologie, poprkulturę, sztukę, muzykę etc np wspomniany tutaj Pentiment 'kazał' mi sprawdzić dogłębniej tematy historyczne i religijne panujące w Bawarii i okolocach.
Kingdom Come: Deliverance 1 i 2 – najbardziej wierny historii średniowieczny RPG
Kojarzę jeszcze Darklands. Były inne historyczne erpegi? W sumie Expedition: Vikings chyba też.
Uwielbiam KCD, ale ta autentyczność jest jednak trochę fasadowa. Np. kwestia wyglądu kobiet, zawsze piękne i z zadbanym uzębieniem. Wszędzie przewracające się książki, albo umiejętność czytania nabyta przez Henryka. Samo odtwarzanie mapy na podstawie danych historycznych to też częściowo zabieg marketingowy, bo tych materiałów źródłowych danego miejsca i czasu często nie ma albo są w nich luki. No i oczywiście sam awans społeczny Henryka, niemożliwy do zaistnienia w praktyce nawet gdyby był pańskim bękartem.
Tyle że turborealistyczna produkcja zainteresowałaby garstkę pasjonatów. KCD jest na tyle realistyczna na ile pozwala jej na to specyfika mainstreamowych tytułów. I mi to nie przeszkadza.