Komentarze do opinii: Od wielkich konfliktów po drobne detale życia codziennego: oto gry, które traktują historię poważnie

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.01.2026 17:12
1
odpowiedz
dawdi7
28
Chorąży

Co do ankiety - robię tak cały czas, ale nie tylko jeśli chodzi o tematy historyczne. Zawsze gra jest dla mnie punktem startu, sprawdzam inspiracje - historię, mitologie, poprkulturę, sztukę, muzykę etc np wspomniany tutaj Pentiment 'kazał' mi sprawdzić dogłębniej tematy historyczne i religijne panujące w Bawarii i okolocach.

20.01.2026 17:33
Silvaren
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Silvaren
9
Konsul

Kingdom Come: Deliverance 1 i 2 – najbardziej wierny historii średniowieczny RPG
Kojarzę jeszcze Darklands. Były inne historyczne erpegi? W sumie Expedition: Vikings chyba też.

21.01.2026 16:12
Saed
2.1
Saed
167
Konsul

Silvaren Właśnie jestem w trakcie kolejnego podejścia do Darklands. Ta gra jest wręcz obsesyjnie historyczna (choć z domieszką fantastyki - ale na zasadzie "istnieje wszystko to, w co wierzyli ówcześni ludzie"). Mamy XV-wieczną rachubę czasu (godziny wg porządku klasztornego), system monetarny (fenigi>grosze>floreny), niemieckie lub łacińskie nazwy własne, wszechobecny kult świętych i przede wszystkim wiernie (jak na dostępną wtedy wiedzę) odtworzona mapa XV-wiecznego Świętego Cesarstwa Rzymskiego z okolicami (jest też kawałek Królestwa Polskiego). Nie ma takiej drugiej gry i nikt od tego czasu (1992) nie podjął się stworzenia czegoś choćby zbliżonego pod względem skali i wierności historii.

20.01.2026 17:53
3
2
odpowiedz
damianyk
161
Nośnik Treblinek

Uwielbiam KCD, ale ta autentyczność jest jednak trochę fasadowa. Np. kwestia wyglądu kobiet, zawsze piękne i z zadbanym uzębieniem. Wszędzie przewracające się książki, albo umiejętność czytania nabyta przez Henryka. Samo odtwarzanie mapy na podstawie danych historycznych to też częściowo zabieg marketingowy, bo tych materiałów źródłowych danego miejsca i czasu często nie ma albo są w nich luki. No i oczywiście sam awans społeczny Henryka, niemożliwy do zaistnienia w praktyce nawet gdyby był pańskim bękartem.
Tyle że turborealistyczna produkcja zainteresowałaby garstkę pasjonatów. KCD jest na tyle realistyczna na ile pozwala jej na to specyfika mainstreamowych tytułów. I mi to nie przeszkadza.

20.01.2026 18:12
abesnai
4
odpowiedz
1 odpowiedź
abesnai
110
Kociarz

Zestawiając tytuły przeważałyby produkcje Paradoxu, Creative Assembly i Anno. Jedną z moich ulubionych jest seria Ultimate General oraz nasze Ancestors Legacy.

post wyedytowany przez abesnai 2026-01-20 18:15:55
20.01.2026 20:18
elathir
4.1
1
elathir
120
Czymże jest nuda?

Akurat w wypadku Anno to się nie zgodzę. Te gry są ledwie inspirowane historią, ale w stopniu minimalnym.

20.01.2026 20:02
papież Flo IV
😍
5
1
odpowiedz
papież Flo IV
107
Kardynał

Zobaczyć wśród takiego zbioru historycznych perełek moje ulubione we. the revolution. Ty DM jak coś napiszesz to nie ma GOLa we wsi.
Co do Brothers in arms, to te historyczne archiwa to był świetny motywator do przejścia gry na wyższych poziomach trudności, bo im wyższy on był, tym więcej dodatków się odblokowywało. Aż poczułem chęć na remake, ale nie wiem czy w oczach Randy'ego zasługuję na bycie graczem premium:-(.

post wyedytowany przez papież Flo IV 2026-01-20 20:03:18
20.01.2026 20:20
elathir
6
odpowiedz
elathir
120
Czymże jest nuda?

Co do wyboru produkcji Paradoxu to paradoksalnie padło chyba na grę najmniej oddającą relania historyczne z ich historycznych gier (tych nowszych, pomijam te starsze). To jedna z moich ulubionych gier, ale zarówno Victoria 2 i 3, CK 2 i 3, czy IR, oraz cała seria HoI są jeszcze wierniejsze realiom historycznym. Nawet EU V.

20.01.2026 20:24
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Viirden_NPC
12
Konsul

Ja bym na pewno jeszcze umieścił całą serię Combat Mission i Close Combat. Uwielbiam Master of Command, to moja ulubiona gra zeszłego roku ale przyznać też trzeba, że gra jest jednak bardziej arkadowa niż historyczna (mowa oczywiście o bitwach).

21.01.2026 15:19
T_bone
7.1
T_bone
279
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Większość gier wojennych musi traktować historię poważnie, bo inaczej ich grupa docelowa by ich nie kupowała. To byłaby pewnie cała osobna lista.

21.01.2026 19:40
7.2
Viirden_NPC
12
Konsul

T_bone

W sumie racja. A na marginesie, będziesz miał jakiś tekst o Task Force Admiral? Lada dzień wychodzi w ea.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl