Komentarze do wiadomości: Nowe RPG akcji z otwartym światem od weteranów gatunku zachwyciło recenzentów rozmachem. Pod jednym względem NiOh 3 może się równać nawet z Elden Ring

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
04.02.2026 18:59
1
2
odpowiedz
krontes
53
Pretorianin

Na równi z Elden Ringiem? Dla mnie Nioh ma dużo lepszy system walki. I coś z czym większość się pewnie nie zgodzi to uważam że Nioh ma lepszy design bossów.

04.02.2026 19:47
1.1
LokalnyRzezimieszek
14
Generał

krontes + lepszy multiplayer.
From Software leci na tym sam systemie i na tych samych serwerach z Tesco.

04.02.2026 21:58
NOWAHUTANACZASIE
1.2
NOWAHUTANACZASIE
23
Konsul

krontes
Nie jeśli ktoś średnio przepada za orientalizmami, że się tak wyrażę;)

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-02-04 21:58:47
07.02.2026 09:38
1.3
PCMREpic
52
Generał

Oczywiście, że ma. FS klepie tych samych bosów i przeciwników non stop. Ile było narzekania i płaczów, że do ER wrzucono przeciwników z innych ich gier, tylko lekko zmodyfikowanych.
FS w Sekiro próbowało coś zmienić dodając system walki inny niż w poprzednich grach, bo widzieli, że ludziom spodobały się postawy z Nioh 1. Tylko co z tego, jak w ER już praktycznie z tego zrezygnowano, wrócili do starych solsów. ER to takie Solsy z udawanym otwartym światem. Jakby w Solsach dodać przestrzeń między lokacjami, a nie ekran wyczytywania, to byłoby to samo.
W grach od FS, ginie się nie przez błędy gracza, a przez błędy gry. Przez to, że ciągle wrzucają tych samych przeciwników w kolejnych grach, kpjują ich błędy jak np. zbyt duży model kolizyjny względem modelu 3D, co sprawia, że ciosy, które normalnie nas mijają, jednak nas trafiają.
W serii Nioh, ginie praktycznie zawsze przez nasz błąd. Nioh jest trudniejsze, ale przy śmierci nie ma frustracji jak w przypadku Solsów, gdzie giniemy przez lenistwo twórców.

04.02.2026 20:24
Korposzczurek
2
6
odpowiedz
Korposzczurek
49
Pretorianin

już widze te misje poboczne "dobry samuraju, yokai zadeptał mi ogródek i wyjadł bakłażany, sąsiadowi spustoszył piwnice i wychlał całą sake. Prosze przepędź go bo nasza rodzina umrze z głodu i pragnienia"

post wyedytowany przez Korposzczurek 2026-02-04 20:25:21
05.02.2026 00:29
LukaszKukaszTm
3
odpowiedz
LukaszKukaszTm
33
Pretorianin

Na liście życzeń.Ogra się wszystkie trzy części,jak Nioh 3 będzie po wszystkich dlc jeśli te są w planie twórców

05.02.2026 01:18
4
2
odpowiedz
taffer33
44
Centurion

Świetna gra ale jak dla mnie mega skomplikowana przez to ciągłe mieszanie trzech stylów walki (czasem trzeba je zmieniać przy tym samym przeciwniku nawet), ogrom umiejętności z różnymi kominacjami klawiszy, do tego jeszcze pilnowanie rytmu żeby lepiej zarządzać wytrzymałością... Paaanie idź pan w... Ale zacząłem swoją przygodę z soulslike'ami właśnie od pierwszego NIOH, dzięki temu takie Dark Souls, Sekiro czy Surge to była czysta przyjemność i wręcz relaks, gdzie do wyboru mam tylko atak i unik/parowanie :D Ale traumę po jedynce mam na tyle mocną, że nie mam na razie ochoty ani na dwójkę ani na trójkę.

05.02.2026 20:08
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
krontes
53
Pretorianin

Dla mnie system walki w Elden Ring jest zbyt mało responsywny. Jeżeli wciska się przycisk a postać stoi i nic nie robi to coś tu jest nie tak. A jeżeli robimy taki system walki to przeciwnicy też powinni trzymać się takich samych zasad co gracz.

post wyedytowany przez krontes 2026-02-05 20:09:42
07.02.2026 09:29
Ergo
5.1
1
Ergo
101
Generał

krontes To jest zamierzone, musisz dobrze znać ruchy przeciwnika i przewidywać. Po za tym dodatkowy delay jest na kontrolerze przez to, że masz na jednym przycisku unik i bieg. Dlatego unik działa z opóźnieniem bo gra musi najpierw rozkminic czy to bieg czy unik.

08.02.2026 10:07
5.2
krontes
53
Pretorianin

Ergo No właśnie. Do tego z wiekiem mój czas reakcji jest coraz gorszy i tak męczę się z tą Malenią. Pierwszą fazę mam w miarę wyuczoną i pracuję nad drugą.

post wyedytowany przez krontes 2026-02-08 10:07:28
07.02.2026 01:19
Link
😢
6
odpowiedz
Link
33
Senator

Brak PL dla Nioh 3 w porównaniu do Nioh 1-2... Serio?

07.02.2026 01:43
baltazar1908
7
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

Ściągam właśnie ale jeśli już jest o grze pisane dobrze to będzie dobrze.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl