Komentarze do wiadomości: Nowe centrum danych AI powstaje w tajnej lokalizacji, bo firma chce uniknąć sprzeciwu mieszkańców

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
27.01.2026 12:42
elathir
4
8
odpowiedz
6 odpowiedzi
elathir
119
Czymże jest nuda?

Jak ja się cieszę, że mieszkamy w Polsce w ramach UE, gdzie to jest raczej nie do pomyślenia w przeciwieństwie do USA czy Chin.

27.01.2026 11:42
prawdziwy
1
5
odpowiedz
prawdziwy
36
Konsul

Jak ja to uwielbiam: to dla twojego dobra, to dla waszego dobra,  ale naszego zarobku.

27.01.2026 12:35
kamikadze
3
5
odpowiedz
kamikadze
2
Centurion

Wincyj centrów, świat musi się rozwijać. Potrzebujemy mocy obliczeniowej, żeby ilość g*wno przeróbek na Instagramie rosła.

27.01.2026 11:42
prawdziwy
1
5
odpowiedz
prawdziwy
36
Konsul

Jak ja to uwielbiam: to dla twojego dobra, to dla waszego dobra,  ale naszego zarobku.

27.01.2026 12:31
Wronski
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wronski
37
Senator

Wybudujemy Centrum danych AI pod twoim nosem ale zeby ci to nie przeszkadzalo to ci o tym nie powiemy.
No po prostu XD

27.01.2026 13:11
Kwiliniosz
😂
2.1
Kwiliniosz
81
Generał

Wronski Nie no, przyznał, że powiedzą, ale pewnie dopiero gdy już zbudują i będzie musztarda po obiedzie.

27.01.2026 14:21
Wronski
2.2
Wronski
37
Senator

Powiedza po fakcie to prawie to samo

27.01.2026 12:35
kamikadze
3
5
odpowiedz
kamikadze
2
Centurion

Wincyj centrów, świat musi się rozwijać. Potrzebujemy mocy obliczeniowej, żeby ilość g*wno przeróbek na Instagramie rosła.

27.01.2026 12:42
elathir
4
8
odpowiedz
6 odpowiedzi
elathir
119
Czymże jest nuda?

Jak ja się cieszę, że mieszkamy w Polsce w ramach UE, gdzie to jest raczej nie do pomyślenia w przeciwieństwie do USA czy Chin.

27.01.2026 13:29
😉
4.1
Darek1785
7
Konsul

powstaje w tajnej lokalizacji

post wyedytowany przez Darek1785 2026-01-27 13:29:44
27.01.2026 13:40
elathir
4.2
2
elathir
119
Czymże jest nuda?

Wiadomo, ze chodzi o USA tutaj akurat, po prostu ukrywają gdzie.

27.01.2026 13:43
4.3
Darek1785
7
Konsul

Równie dobrze może być na Marsie lub Księżycu, a dwa, że takich centr może być tysiące jak nie więcej.

27.01.2026 13:44
elathir
4.4
1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Ale oni wprost powiedzieli, że będzie to w USA (jest to część programu budowy datacenter w USA) tylko gdzie konkretnie to tajne.

post wyedytowany przez elathir 2026-01-27 14:10:59
28.01.2026 00:33
4.5
1
Micelius
34
Pretorianin

elathir Erm... Tylko że UE wprowadza cenzurę, likwiduje gospodarkę, teraz też rolnictwo - żebyśmy żarli chemiczne paskudztwa z Mercosur, zakazane od dawna w krajach cywilizowanych, zalewa "inżynierami" i "doktorami"... Coś za coś, a ogólnie kiszka.

29.01.2026 22:36
Kasrkin
😂
4.6
Kasrkin
15
Generał

Tylko że UE wprowadza cenzurę, likwiduje gospodarkę, teraz też rolnictwo - żebyśmy żarli chemiczne paskudztwa z Mercosur, zakazane od dawna w krajach cywilizowanych, zalewa "inżynierami" i "doktorami"... Coś za coś, a ogólnie kiszka.

A były w tej bajce smoki? :D

27.01.2026 13:04
Graczysko
5
2
odpowiedz
15 odpowiedzi
Graczysko
3
Chorąży

Myślę, że gdzie by coś nowego nie tworzyć/budować, to zawsze będą obawy i będą beczeć, gdyż taka jest rola owiec, aby beczeć gdy nie znają, a więc się boją.
"Gęby ponure, spojrzenia tępe...
- Z czym to walczycie bracia?
- Z postępem...!" [Gałczyński]

27.01.2026 13:20
elathir
5.1
9
elathir
119
Czymże jest nuda?

No i jasno pokazałeś jak bardzo nie rozumiesz problemu.

Centra danych są dla lokalnej społeczności bardzo uciążliwe i nie generują żadnych korzyści, więc czemu ludzie mają chcieć mieszkać obok nich? Jak inwestorzy chcą takie postawić to niech:
1) zniwelują uciążliwe efekty ich dzialania
2) zwiększa korzyści dla lokalnej społęczności
3) stawiają je tam gdzie nie będą nikomu przeszkadzać (ale to znacznie zwiększa koszty budowy).

Tymczasem chodzi tutaj o oszczędności względem ludzi.

Jak by ci postawili spalarnie śmieć pod oknem dosłownie to też byś ją zaakceptował z otwartymi rękoma? Czy może jednak lepiej postawić ją za miastem?

27.01.2026 13:27
Graczysko
5.1
Graczysko
3
Chorąży

elathir Spalarnia śmieci pod oknem, to jednak co innego niż centrum danych stawiane nawet nie wiesz gdzie, jak blisko miasta itp., ale juz "płaczesz" na wszelki wypadek.;)
Poza tym czytałem, że najnowsze centra są projektowane tak, żeby nadwyżką ciepła ogrzewać pobliskie miejscowości, więc korzyści też się znajdą...

27.01.2026 13:32
5.2
8
robertoV
23
Generał

Poza tym czytałem, że najnowsze centra są projektowane tak, żeby nadwyżką ciepła ogrzewać pobliskie miejscowości, więc korzyści też się znajdą...
Miałeś kiedyś w domu małą serwerownię ? Ja miałem przez krótki okres i może nie jest to głośne, jednak buczenie i inne "niesłyszalne" częstotliwości są bardzo uciążliwe, zagwarantujesz ludziom wokół że będą mieli spokój ?

27.01.2026 13:38
Graczysko
5.1
1
Graczysko
3
Chorąży

robertoV Nie jestem projektantem serwerowni, więc jak mam coś gwarantować?
A ty "zagwarantujesz" ludziom, że będą mieli "niespokój", bo ty miałeś serwerownie pod łóżkiem i ci buczała, tak?

27.01.2026 14:01
elathir
5.2
9
elathir
119
Czymże jest nuda?

Jakby miało być w dogodnej dla mieszkańców lokalizacji to by go nie ukrywali.

A spalarnia śmieci nowoczesna potrafi być mniej uciążliwa.

Główne problemy z centrami danych w USA to:
- losowe przerwy w dostawie prądu. Ogólnie centra danych mają priorytet, więc jak są upały choćby i potrzeba więcej energii na chłodzenie to odcina się prad mieszkańcom.
- podobnie z wodą
- ponieważ sieć główna nie jest w stanie z reguły zapewnić dość prądu to obok stawia się generatory, najczęściej gazowe. Tak więc masz niewielką elektrownię pod oknem.

Oddawanie tego nadmiaru ciepła to raczej niewielka korzyść przy problemach. No i ten nadmiar jest oddawany głównie latem gdy i tak nie jest potrzebny, zimą tego jest niewiele bo jest zużywany na ogrzewanie pozostałych pomieszczeń. To jest raczej wyłudzanie kasy, bo ciepłownie są zmuszane by je przyjąć i za nie zapłacić, oczywiście stawka tańsza, korzystna wręcz ale co z tego, skoro sprzedają gdy nie ma popytu.

post wyedytowany przez elathir 2026-01-27 14:10:36
27.01.2026 14:39
Graczysko
5.1
Graczysko
3
Chorąży

elathir Jakby miało być w dogodnej dla mieszkańców lokalizacji to by go nie ukrywali.
Teraz jest taka histeria, że żadna lokalizacja nie wydaje sie mieszkańcom "dogodna".;)

Natomiast co do ogrzewania, to czytałem, ze w Finlandii pilotażowo dogrzewają 2,5 tysięczne miasto przy użyciu tej nadwyżki, więc to nie jest ciepło, które starcza ledwie na ogrzanie "pozostałych pomieszczeń" jak to napisałeś.

27.01.2026 14:51
elathir
5.2
8
elathir
119
Czymże jest nuda?

Pilotażowo dogrzewają i to w Finlandii.

Tak, na pewno to tak samo działać będzie w US, zwłaszcza w cieplejszych stanach i przy ich podejściu.

Ludzie protestują bo jak na razie te naprędce budowane centra AI w niemal każdym wypadku wiązały się z dużymi problemami, od zanieczyszczenia powietrza po problemy z dostępnością mediów.

Mnie to nie dziwi.

A w UE czemu nie ma protestów? Bo normy środowiskowe, zabudowy, priorytety w energetyce itd. zabezpieczają nas przed tego typu akcjami, stąd i nas sprawa wygląda inaczej.

27.01.2026 15:03
Graczysko
5.1
1
Graczysko
3
Chorąży

elathir A w UE czemu nie ma protestów? Bo normy środowiskowe, zabudowy, priorytety w energetyce itd. zabezpieczają nas przed tego typu akcjami, stąd i nas sprawa wygląda inaczej.
I dzięki temu UE jest światową potęgą technologiczna, oraz pionierami w AI i innych najnowszych technologiach,prawda? Mamy też tanią energię elektryczną i krystalicznie czyste powietrze, prawda? A nie czekaj...xD

Za to mamy nakrętki przymocowane do butelek itp. Dzięki ci UE za twoje "normy środowiskowe, zabudowy, priorytety w energetyce itd. [które] zabezpieczają nas przed tego typu akcjami, stąd i nas sprawa wygląda inaczej." ;)

27.01.2026 15:42
elathir
5.2
7
elathir
119
Czymże jest nuda?

Tylko widzisz, mnie interesuje mój standard życia i moich bliskich a nie to, że jakiś miliarder zarobi mniej lub więcej. Ja naprawdę nie widzę potrzeby by rezygnować z własnych praw by ktoś bogaty mógł zarobić więcej.

post wyedytowany przez elathir 2026-01-27 15:47:18
27.01.2026 16:28
Graczysko
5.1
Graczysko
3
Chorąży

elathir Tylko widzisz, ja nie uważam, że ów jeden z drugim "zły, okropny miliarder" chce tylko dołożyć sobie kolejne zera do portfela. Uważam, ze GENERALNIE owi "miliarderzy", którzy tak bardzo cie uwierają, nie odbierają nam ostatnich okruchów ze wspólnego tortu, tylko powiększają ten tort, dodając kolejne warstwy z których potencjalnie można czerpać - choćby tworząc nowe miejsca pracy i nowe możliwości.
Po prostu mamy troche inny punkt widzenia na rzeczywistość, tak myślę. Przede wszystkim dla mnie świat nie jest czarno-biały...

27.01.2026 17:35
elathir
5.2
7
elathir
119
Czymże jest nuda?

Mnie nie uwierają miliarderzy jako tacy, natomiast uwierają mnie inwestycje nic nie wnoszące poza nakręcaniem bańki spekulacyjnej.

Są dobre inwestycje i złe. Dobre dają miejsca pracy, stymulują społeczność, złe nic nie wnoszą konkretnego, często pasożytują na większości dla korzyści mniejszości.

W wypadku tych datacentrów pod AI koszty dla społeczności przewyższają korzyści. Miejsc pracy jak na lekarstwo, zyski dla nielicznych a koszty dotykają wszystkich.

Ja jestem zwolennikiem wolnego rynku a kapitalizm korporacyjny rodem z USA jest dla niego zagrożeniem równie dużym co komunizm.

28.01.2026 00:30
5.3
Micelius
34
Pretorianin

Graczysko Rozwój korporacyjny po amerykańsku i bida-rozwój po europejsku mają bardzo dużo wspólnego - od dekad poziom życia większości ludzi spada, a bogaci się mniej, niż 1% - czy to chodzi o inwestycje w AI, czy tzw. Zielony Ład... (Choć te pierwsze mniej rujnują całą gospodarkę.) Dlatego to fałszywa alternatywa: rozwój, czy wygoda ludzi. - Z postępem jest tak samo, jak z pracą czy jedzeniem - konieczne, ale rozsądnie i z umiarem. - Np. komunizm też był bardzo postępowy i naukowy, a cytowany przez Ciebie Gałczyński też radośnie wymachiwał jego sztandarem...

28.01.2026 10:26
Graczysko
5.1
Graczysko
3
Chorąży

elathir No dobrze, ale nie wiesz gdzie i dla kogo powstaje ta inwestycja, ale wiesz, że jest zła? 
Poza tym nie rozumiem jak ta inwestycja "nic nie wniesie tylko nakręci bańke spekulacyjną" skoro jest kosztem?
No i jak firmy maja rozwijac AI bez datacentrów?

29.01.2026 09:01
elathir
5.2
1
elathir
119
Czymże jest nuda?

Gdyby była dobra to by się nie kryli, w Europie się nie kryją, wiele dużych firm podchodzących do ich budowy rozsądnie i z uwzględnieniem problemów i potrzeb lokalnej społeczności również w USA się z tym nie kryje. Problem jest taki, ze przez bańkę spekulacyjną wielu podmiotom się śpieszy i budują byle jak, byle jak najszybciej bez uwzględnienia lokalnych potrzeb.

Jest to datacenter pod AI, więc z definicji mało przydatne. Gdyby było pod chmurę to jeszcze byłby z tego jakiś pożytek dla gospodarki, tymczasem żadna firma siedząca w AI nie generuje jeszcze wartości dodanej, wszystkie notują olbrzymie straty a firmy korzystające z AI jasno zauważają, że zyski z niego albo nie istnieją albo są marginalne. Co więcej samo w sobie AI niespecjalnie generuje miejsca pracy. Jest to inwestycja oparta o spekulację.

Chmura to trochę co innego, bo umożliwiając korzystanie z usług współdzielonych umożliwia biznesom skupienie się na sednie swojej działalności co zwiększa produktywność, korzyści są oczywiste i mierzalne a nie tylko obiecywane i powoduje to wręcz powstawanie kolejnych miejsc pracy. Jest to inwestycja generująca zyski zarówno inwestorom jak i korzyści gospodarcze.

No i jak firmy maja rozwijac AI bez datacentrów?

Ale kolejne data center maja tylko ułatwić uzależnienie klientów od AI zanim podniosą ceny znacznie. Nie poprawią one jakości samych modeli, nie uczynią ich przydatniejszymi. Podstawowym problemem stojącym na drodze pełnej użyteczności AI nie jest brak dostępności. Całe te inwestycja naprędce, bez ładu i składu służą tylko wyciąganiu kasy od inwestorów poprzez pokazywanie jak to się jest przed konkurencją w jakiś statystykach.

Ja nie jestem przeciwko budowie data centrów tylko za ich odpowiedzialną budową, ja to miało miejsce przed bańką AI. Jeszcze 4 lata temu budowa DC w okolicy uchodziła za pożądaną inwestycję. Dzisiaj już tak nie jest i to nie bez powodu.

29.01.2026 12:27
Graczysko
5.1
Graczysko
3
Chorąży

elathir Ale kolejne data center maja tylko ułatwić uzależnienie klientów od AI zanim podniosą ceny znacznie. Nie poprawią one jakości samych modeli, nie uczynią ich przydatniejszymi.
No jakżeż nowe dc nie poprawią działania samych modeli, a skalowanie LLMów, a "edge computing"?!

W ogólności, przy niektórych przypadkach "ZUA datacentrów" mozesz mieć trochę racji (tylko nie w EU, bo EU wg ciebie to wysepka zieleni w morzu g...obornika ;)).
Bo przy bańkach, owszem, sporo pieniędzy jest przepalanych, czy to przez niefrasobliwość, czy to z premedytacją z chęci szybkiego wzbogacenia się. Ale w końcu rynek się oczyści, bańka peknie i " jak przyjdzie odpływ, to zobaczymy kto pływał nagi" jak mawia klasyk.

No nic dzięki za dyskusje i za twoje wyjasnienia. Dobrze jest poznac inne punkty widzenia na dany temat, żeby lepiej go zrozumiec.
Pozdrawiam.:)

27.01.2026 15:37
Mqaansla
6
3
odpowiedz
Mqaansla
47
Generał

A postaw sobie człowieku "w tajemnicy" szopkę na narzędzia (obiekt jakby nie było ciut mniej uciążliwy) - to cie urzędy zjadą na wszystkie strony zanim jeszcze będziesz musiał ją zrównać z ziemią...

27.01.2026 16:35
ziomuje
7
odpowiedz
ziomuje
35
START

spryciarze. jesli lokalizacja jest tajna, to nie da się okreslić, gdzie jest

27.01.2026 17:08
Radzik
8
1
odpowiedz
Radzik
191
Jaroo the PiSsmaker

Może wydzierżawią lokalizację od Los Pollos Hermanos? :D

29.01.2026 22:33
WolfDale
😜
9
odpowiedz
WolfDale
95
~sv_cheats 1

Zdradzę Wam sekret, robią to w mojej piwnicy.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl