Komentarze do wiadomości: Nowe centrum danych AI powstaje w tajnej lokalizacji, bo firma chce uniknąć sprzeciwu mieszkańców

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
27.01.2026 11:42
prawdziwy
1
3
odpowiedz
prawdziwy
34
Konsul

Jak ja to uwielbiam: to dla twojego dobra, to dla waszego dobra,  ale naszego zarobku.

27.01.2026 12:31
Wronski
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
35
Senator

Wybudujemy Centrum danych AI pod twoim nosem ale zeby ci to nie przeszkadzalo to ci o tym nie powiemy.
No po prostu XD

27.01.2026 13:11
Kwiliniosz
😂
2.1
Kwiliniosz
79
Konsul

Wronski Nie no, przyznał, że powiedzą, ale pewnie dopiero gdy już zbudują i będzie musztarda po obiedzie.

27.01.2026 12:35
kamikadze
3
2
odpowiedz
kamikadze
0
Legionista

Wincyj centrów, świat musi się rozwijać. Potrzebujemy mocy obliczeniowej, żeby ilość g*wno przeróbek na Instagramie rosła.

27.01.2026 12:42
elathir
4
2
odpowiedz
elathir
117
Czymże jest nuda?

Jak ja się cieszę, że mieszkamy w Polsce w ramach UE, gdzie to jest raczej nie do pomyślenia w przeciwieństwie do USA czy Chin.

27.01.2026 13:04
Graczysko
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Graczysko
1
Legionista

Myślę, że gdzie by coś nowego nie tworzyć/budować, to zawsze będą obawy i będą beczeć, gdyż taka jest rola owiec, aby beczeć gdy nie znają, a więc się boją.
"Gęby ponure, spojrzenia tępe...
- Z czym to walczycie bracia?
- Z postępem...!" [Gałczyński]

27.01.2026 13:20
elathir
5.1
elathir
117
Czymże jest nuda?

No i jasno pokazałeś jak bardzo nie rozumiesz problemu.

Centra danych są dla lokalnej społeczności bardzo uciążliwe i nie generują żadnych korzyści, więc czemu ludzie mają chcieć mieszkać obok nich? Jak inwestorzy chcą takie postawić to niech:
1) zniwelują uciążliwe efekty ich dzialania
2) zwiększa korzyści dla lokalnej społęczności
3) stawiają je tam gdzie nie będą nikomu przeszkadzać (ale to znacznie zwiększa koszty budowy).

Tymczasem chodzi tutaj o oszczędności względem ludzi.

Jak by ci postawili spalarnie śmieć pod oknem dosłownie to też byś ją zaakceptował z otwartymi rękoma? Czy może jednak lepiej postawić ją za miastem?

27.01.2026 13:27
Graczysko
5.1
Graczysko
1
Legionista

elathir Spalarnia śmieci pod oknem, to jednak co innego niż centrum danych stawiane nawet nie wiesz gdzie, jak blisko miasta itp., ale juz "płaczesz" na wszelki wypadek.;)
Poza tym czytałem, że najnowsze centra są projektowane tak, żeby nadwyżką ciepła ogrzewać pobliskie miejscowości, więc korzyści też się znajdą...

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl