Przy całej krytyce UE, to jednak na tym polu, ale także w przypadku udanego wdrożenia do porządku prawnego inicjatywy stop killing games oraz w przypadku uniwersalnego standardu ładowarek - są to - przynajmniej na pierwszy rzut oka - regulacje idące w dobrym kierunku.
Ostatnio też u Rysława Andrzej Muzyczuk opowiadał też o przeznaczonym na rynek UE modelu laptopa Lenovo, który właśnie z tego powodu, miał możliwość wymiany wszystkich istotnych elementów.
https://youtu.be/DvbnfLTohdw?si=drQHR3sBMgOlwQYm
Lenovo Thinkpad T14 gen. 7 - rozebrali go na serwisie iFixit i dostał wysoką ocene.
To dziwne, że od razu po prostu takiej nie wprowadzili. Przepisy są od 2023 znane więc już mogli dostosować.
I z tego co widzę w poradniku od ifixit wymiana baterii i czegokolwiek innego jest trudna, więc sporo będą musieli zmienić. Już chyba lepiej im w 2027 wprowadzić rewizję konsoli, jakieś v2.
https://www.ifixit.com/Guide/Nintendo+Switch+2+Battery+Replacement/190141
Sam bym w Switchu 2 chyba nie dał rady wymienić baterii, a robiłem to w Switchu Lite, 2DSie XL, wymieniałem ekran i głośnik w Game Boyu Color, górny ekran z taśmą w DSie i analoga w PSP 2000 plus koledze kiedyś wymieniałem napęd w PS3 Slim, więc jakieś tam doświadczenie mam.
Kto normalny kupuję tę konsolę? tam coś jest poza to kolejnym raz odgrzewanym marianem i poksami oraz zeldą
Tylko pociągi mają gniazdka, auta też, więc potrzeba długiej pracy baterii jest taka sobie... Zreszta jesteś w stanie tyle trzymać tą konsole w rękach ? Bo ja mam SteamDecka, ręce odpadają dużo szybciej, niż bateria.
Ta konsola nie ma w sobie nic co jako posiadacza switcha 1 skłoniłoby mnie do zakupu.
Nintendo zaraz będzie miało ten sam problem co reszta. Brak bengerow! Róbcie gry do cholery.
I bardzo dobrze, pewnie producenci będą ograniczać jakieś elementy. Ale skoro w PSP, NDS, GBA SP itd. bez problemu dało się wymienić ogniwo to tak samo powinno być w aktualnych sprzętach.
Skoro będą musieli tak przebudować konsolę, to na bank będzie to model V2 na co liczę. Mam nadzieję że naprawią wszystkie bolączki, a może i jakiegoś Lite zrobią przy okazji. Mam nadzieję tylko w przypadku tego drugiego że tym razem dadzą opcjonalną możliwość podpinania do TV.
I to samo powinno również spotkać laptopy, wyjmowane ogniwo jak jeszcze dziesięć lat temu i prosty demontaż klapki z dostępem do niezbędnych podzespołów laptopa jak RAM, dyski, bateria od BIOS, karty WIFI czy wentylatorów. Bo aktualne laptopy jak mam jakiegoś otworzyć to czasem mam ochotę wsadzić sobie wkrętak w oko z milionem śrubek i idiotycznych zatrzasków. Apple pewnie ma już sraczkę i kombinuje co by tu zrobić żeby ktoś sobie bateryjki nie wymienił.
Zabawne że coś co było normalnym standardem i rozumem człowieka teraz musi być wymuszane przez prawo...
Czy możecie przestać używać słowa pstryczek jako tłumaczenie switch. Switch powinno się tłumaczyć jako przełącznik konsola bowiem była ewenementem który pozwalał na przełączanie trybu stacjonarnego i mobilnego.