Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Nieszczególnie mnie to obchodzi”. Twórca megahitu Clair Obscur: Expedition 33 szczerze o przyszłości i ryzyku utraty części graczy

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
02.07.2026 14:32
1
5
odpowiedz
WindMorro
18
Pretorianin

Wspaniała produkcja, 110 godzin pyknelo

02.07.2026 16:12
2
5
odpowiedz
mam_nadzieję
3
Junior

Dobrzy twórcy robią gry, w które sami chcą grać.

02.07.2026 17:36
3
2
odpowiedz
Kadrion
54
Pretorianin

I o to chodzi.

Z jednej strony owszem, produkcja gry to biznes i tabelki w excelu, ale z drugiej, tej ważniejszej - gra jest dziełem kultury i nie może być pozbawiona pierwiastka twórczego, kreatywności ludzi, którzy ją tworzą, a o tym korpo dzisiaj zapominają wypuszczając taśmowo kolejne części "uwielbianych serii". Część ludzi się pewnie od nowej gry odbije, bo to nie to, bo spodziewali się czegoś jak ekspedycja 33, ale dobra gra, stworzona przez ludzi mających wolną rękę bez korpo smyczy przyciągnie zapewne nowe grupy odbiorców, a pozytywny wizerunek studia po poprzedniej produkcji tylko w tym pomoże.

I jak napisał wcześniej mam_nadzieję - dobrzy twórcy robią gry, w które sami chcą grać. Ament.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-07-02 17:37:27
02.07.2026 22:37
CJzSanAndreas
4
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

3 Expedition 33 najlepsze?

02.07.2026 22:57
Notanac
5
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Notanac
14
Centurion

Przeszedłem Clair Obscur: Expedition 33, przeszedłem Kingdom Come: Deliverance II. Nie mam pojęcia, jak ta pierwsza mogła wygrać z tą drugą

03.07.2026 09:13
5.1
odpowiedz
Kostrzu
15
Chorąży

Notanac Mam dokładnie to samo, ba nawet splatynowałem obydwie gry i kurde Expedition 33 to naprawdę fajna gra ale tak w wielu miejscach widać budżetowoś ze jak chcemy ja porównywać do gier AAA jaką jest KCD2 jednak to zdecydowanie jest tam za dużo uproszczeń.

Przede wszystkim gra jest niemiłosiernie stworzona na jedno kopyto. Dialogi są nudne albo "niedopowiedziane" a cała rozgrywka oparta jest tylko na walce, która mimo, że jest fajna to po 15h zaczyna mocno nużyć powtarzalnością.

03.07.2026 14:27
5.2
odpowiedz
WindMorro
18
Pretorianin

Kostrzu Nie przekonuje mnie argument "po 15h zaczyna mocno nużyć powtarzalnością". To jakbyś powiedział, że szachy po 15 godzinach trącą powtarzalnością. Masz tyle różnych konfiguracji - bronie/ umiejętności/ pikto, że mały zabieg potrafi zupełnie zmienić przebieg walki. Trzeba używać strategii, których są tysiące w różnych konfiguracjach. Lokacje są ekstra zaprojektowane i ja tam nie widzę żadnej powtarzalności, muzyka miażdży KCD2 na śniadanie. Masz swoje zdanie, ale to nie jest przypadek, że Expedition 33 wszędzie zdobywało GOTY kosztem KCD2

03.07.2026 00:36
6
1
odpowiedz
trumpf
19
Generał

CO było ok, ale bez przesady

03.07.2026 07:14
7
odpowiedz
galaktycznyhok3ista
1
Junior

A to nie tak ze dostala nagrode gry roku po czym ja zabrali? Ja to nawet nie kupowalem tej gry i jakos nie zamierzam

03.07.2026 11:17
PanDaneX
8
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

W końcu gra zdobyła wszystkie najważniejsze nagrody gry roku w branży oraz rozeszła się w ponad 8 milionach egzemplarzy cały czas nie rozumiem fenomenu tej gry XD

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl