Komentarze do wiadomości: „Nienawiść pojawiła się natychmiast”. Deweloper ujawnia kulisy upadku studia Wildlight i spotyka się ze zdecydowaną reakcją

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
13.02.2026 10:53
1
8
odpowiedz
tybet2
165
Generał

wszyscy pracujący nad Highguard ludzie byli przekonani, że tworzą przyszły hit
Odklejka fest.

13.02.2026 10:53
1
8
odpowiedz
tybet2
165
Generał

wszyscy pracujący nad Highguard ludzie byli przekonani, że tworzą przyszły hit
Odklejka fest.

13.02.2026 15:28
1.1
L0nger93
1
Junior

tybet2 no trochę tak, aczkolwiek takie zamiary i ambicje nie są czymś złym

15.02.2026 08:00
1.2
MarioAleWLewo
5
Legionista

L0nger93  Ambicja nie jest zła, ale też fajnie wykazywać trochę pokory, zwłaszcza przy jakby nie patrzeć - debiutanckim projekcie tego studia. Można mieć doświadczenie, ale gdy idziesz na swoje i pierwsze reakcje nie są zbyt dobre - trzeba dopasować komunikację. A tutaj tego całkowicie zabrakło, a jakieś wypowiedzi późniejsze o tym, że "liczba grających nie ma znaczenia" pokazują, że tam od początku problemy były głębsze.

13.02.2026 10:54
Persecuted
2
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

Ta gra ciągle jest pod ostrzałem, ale odnoszę wrażenie, że mało kto wie dlaczego... Byłem ciekaw (bo osobiście nie gram w takie gry i nie mam pojęcia o tym gatunku), więc zajrzałem do "recenzji Steam" i ku mojemu zaskoczeniu, większość negatywnych ocena zaczyna się tam od "To nie jest zła gra, ale..." albo "Dała mi naprawdę mnóstwo świetnej zabawy, ale...". W tym sensie trudno nie przyznać developerom racji, że krytyka tego tytułu w dużej mierze wydaje się być rozdmuchana i pozamerytoryczna, koncentrując się na kwestiach pobocznych, ale nie na samej grze (np. "polityce firmy").

Z kolei faktyczne zarzuty zdają się wpadać w kategorię tych, z którymi boryka się większość debiutujących gier sieciowych i które można relatywnie łatwo poprawić, jak np. problemy z balansem, brak dostatecznego odrzutu broni, źle skalibrowane wspomaganie celowania, wymuszony crossplay itd. W tym sensie, cała ta nagonka rzeczywiście wydaje się być... nieco przypadkowa? Tak jakby faktycznie ludzie obrali sobie za cel, żeby za wszelką cenę dokopać losowej produkcji F2P. Konkretna krytyka jest spoko i na nią żaden twórca nie powinien się obrażać, ale besztanie dla samego besztania jest po prostu dziwne.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-13 11:01:10
13.02.2026 11:41
Mqaansla
2.1
1
Mqaansla
48
Generał

No to proszę: Na chodniku leży sobie masywna kupa, każdy wie, każdy widział - teraz nam ją konstruktywnie skrytykuj.
(i ani śmiej "besztać dla samego besztania")

Ps. Możesz nie wierzyć ale nikt mnie do automatycznego skreślenia tej gry nie musiał przekonywać - a na necie nie ma żadnych informacji na podstawie których można by rzucać wymówkami postępowców. Gra jest do bani bo, jak widać do bani są jej deweloperzy. A to że opinie niezależnych recenzentów są takie same jak opinie graczy, to nie kwestia ich narzucania, komuszku, tylko tego że nie zostały kupione jak tam gdzie taka korupcyjna patologia serwuje reklamy pod pozorem obiektywnych recenzji...

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-02-13 12:06:18
13.02.2026 13:01
Persecuted
2.2
4
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

No to proszę: Na chodniku leży sobie masywna kupa, każdy wie, każdy widział - teraz nam ją konstruktywnie skrytykuj.

Chciałeś zabłysnąć, ale twój idiotyczny przykład pokazuje, że nie rozumiesz czym tak naprawdę jest merytoryczna krytyka. Opisanie obiektywnych cech jakiejś rzeczy czy zjawiska (choćby nawet były to cechy postrzegane przez większość jako negatywne, jak wygląd czy zapach) to nie jest krytyka. Krytyka to subiektywna ocena oparta o gusta i preferencje oceniającego, a nie stwierdzenie faktu wynikającego z natury rzeczy. W tym sensie, da się merytorycznie skrytykować kupę, tylko trzeba mieć wobec niej określone oczekiwania i umieć umieścić je w określonym kontekście, a następnie zestawić je z rzeczywistością (tzn. jaka kupa jest, czego od niej oczekiwał recenzent i na ile jego oczekiwania były realistyczne). Sprowadzenie do absurdu niczego w kwestii konstruktywnej krytyki nie zmienia, pokazuje tylko twoją niedojrzałość.

a na necie nie ma żadnych informacji na podstawie których można by rzucać wymówkami postępowców.

Co to w ogóle znaczy? Jakimi wymówkami? Jakich postępowców? Co postępowość ma do tej gry?

A to że opinie niezależnych recenzentów są takie same jak opinie graczy, to nie kwestia ich narzucania

Ale opinie, jak pisałem, w większości są "to nie jest zła gra". Nie jest też bardzo dobra, ma liczne braki i bolączki, w większości typowe dla debiutujących na rynku gier sieciowych, ale nakręcanie takiej afery wobec produkcji, co do której konsensus, nawet wśród ludzi nastawionych krytycznie, jest taki, że jest ona "całkiem fajna", a nawet "bardzo przyjemna"? To nie jest normalne.

komuszku

Ty masz coś z głową? Co ma komunizm do tego? I skąd ci przyszło do głowy, że ja jestem komunistą? Zapomniałeś wziąć leków, czy coś?

tylko tego że nie zostały kupione jak tam gdzie taka korupcyjna patologia serwuje reklamy pod pozorem obiektywnych recenzji...

O co chodzi? Jakie kupione recenzje, jakie reklamy? Co to ma wspólnego z urządzaniem rozdmuchanej nagonki na tę grę? Ty chyba na serio cierpisz na jakaś formę paranoi...

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-13 13:20:28
13.02.2026 13:42
2.3
NekoRei
2
Centurion

Persecuted myślę, że to jest gra której nikt nawet by nie zauważył gdyby była wrzucona gdzieś w środek the game awards. To jeden z tych produktów który nie robi po prostu żadnego wrażenia. Ni to dobre ni to złego. Podczas zapowiedzi takiej gry masz dobry moment, żeby wyjść i zapalić fajkę. I to właśnie ten "pozytywny" szum który chciał wywołać Jeff został rozdmuchany zbyt mocno a nie na odwrót. Próbowano z tego zrobić coś więcej gdzie bardzo łatwo można było sprowadzić to wszystko na ziemię i wypunktować tą grę. To był super łatwy cel więc krytyka się posypała. Tak czy inaczej, nie było tutaj szans na nic więcej. Gdyby nie rozdmuchany temat to gra zamiast prawie 100k ludzi, miałby pewnie tysiąc lub dwa a i tak by nic nie dało gdyby o niej było cicho. Nawet tym bardziej. A na szum pozytywny nie było szans. Nikt nie porzuciłby swojej ulubionej gry multi, żeby grać w to. Konkurencja jest super duża w tym zegmencie. Nikogo nie obchodzi tutaj przyszły potencjał. Taka gra musi być lepsza tutaj i teraz od innych gier tego typu i tyle.

13.02.2026 15:25
2.4
1
L0nger93
1
Junior

Persecuted podzielam ten punkt widzenia

13.02.2026 19:53
Sebo1020
2.5
Sebo1020
194
Senator

Persecuted Tak ciężko jest zrozumieć, że gra jest niewypałem, bo po prostu jest nudna, z naprawdę dziwnymi pomysłami jak bieganie w trójkę po mapach wielkość niektórych państw, cały ten upadek gry przypomina mi podobny cyrk jak w przypadku Evolve, i nie wiem, kto tutaj jest na tyle odklejony, aby po komentarzach anonimów w internetach gry darmowej, (którą każdy może sobie pobrać i przetestować), będzie brał je na poważnie, zwłaszcza że przecież były ostatnio przypadki gier, które dostawały mocną krytykę po zapowiedziach, ale jak już doszło do ich premier, to opina graczy zmieniała się o 180 stopni, były to helldivers 2 oraz ostatnio wydany arc raiders gdzie do dzisiaj w te gry gra tysiące osób, sam jestem też ciekaw jak będzie wyglądała premiera maratona, bo już teraz po obsuwie gry już nie dostaje aż takich krytycznych komentarzy

I serio Adrian idealnie podsumował ego dewelopera, gdzie nawet po premierze nie jest w stanie przyznać się do błędów, to wszystko z winy złych hejterów z tweeter/x redita, brakuje jeszcze wątków politycznych, bo oczywiście na wszystko trzeba zwalić winę tylko nie na siebie, śmieszą mnie jego wypociny o trudności wydawania gier jako niezależne studio, na boga czy ten koleżka ostatnie 2 lata przespał pod kamieniem i nie wie, że to właśnie małe studia z małą ilością osób, które pouciekały z molochów, odnoszą dzisiaj sukcesy...

post wyedytowany przez Sebo1020 2026-02-13 19:54:10
15.02.2026 00:06
Mqaansla
2.6
Mqaansla
48
Generał

Persecuted
Chciałeś zabłysnąć, ale twój idiotyczny przykład pokazuje, ..., pokazuje tylko twoją niedojrzałość
Bla bla bla. To ty chcesz narzucać innym co im wolno a czego nie wolno lubić w imię magicznych zasad które wyciągnąłeś ze swojego najprawdopodobniej mocno zadymionego zadka...
Nie pokazałeś jak wolno (według ciebie) poprawnie skrytykować kupę, ale domagasz się tego od graczy negatywnie reagujących na jej cyfrowego analoga. Podzumowując: Jesteś w błędzie.

> a na necie nie ma żadnych informacji na podstawie których można by rzucać wymówkami postępowców.
Co to w ogóle znaczy? Jakimi wymówkami? Jakich postępowców? Co postępowość ma do tej gry?

To jest tzw. motyw. Jeśli gra nie jest do bani, to dlaczego wszyscy na nią najeżdżają, wliczając w to nawet tych którzy o tym że mieli najeżdżać nie wiedzieli? A postępowców wrzuciłem za ze względu za oderwane od rzeczywistości, roszczeniowe postawy i toksyczne podejście developera - określane często podejściem "postępowym".

A to że opinie niezależnych recenzentów są takie same jak opinie graczy, to nie kwestia ich narzucania
Ale opinie, jak pisałem, w większości są "to nie jest zła gra".

To jest twoja opinia tylko i wyłącznie - naciągana tak bardzo że stąd słyszę jak trzeszczy. Gdyby ludzie faktycznie ją podzielali to by w tą grę grali. Sam ogrywałem kilka gierek które publika zjechała od góry do dołu (i nie ja jeden), za zwyczaj jako wyraz fanboizmu ze strony graczy gry którą miała zdetronizować. Tylko że tamte gry były dobre, a ta nie jest.

Ty masz coś z głową? Co ma komunizm do tego? I skąd ci przyszło do głowy, że ja jestem komunistą? Zapomniałeś wziąć leków, czy coś?
Anty-merytokracja, politykowanie i wciskanie kitu - połączone z pożądaniem prawa do decydowania o tym na co inni wydają pieniądze do nich należące. Klasyczne markery/symptomy komunizmu.

> tylko tego że nie zostały kupione jak tam gdzie taka korupcyjna patologia serwuje reklamy pod pozorem obiektywnych recenzji...
O co chodzi? Jakie kupione recenzje, jakie reklamy?

Kolega persecuted stwierdził że gamingowe dziennikarstwo (zwłaszcza zachodnie) jest obiektywne...
Za poglądy tak absurdalne, to można nawet dostać artykuł na GOLu! xD
"Znaleźliśmy go: Gracz które uważa że recenzje dziennikarskiego mainstreamy są obiektywne istnieje i jest polakiem!"

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-02-15 00:16:50
13.02.2026 11:27
3
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
makaronZserem
54
Generał

Za każdym razem ten sam schemat postępowców, robią grę dla nikogo, piszą, nie podoba się, to nie graj, potem zwalają winę na graczy, a przecież ogrom jest osób politycznie poprawnych i dziwnym trafem nawet oni nie chcą grać w takie gry.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-02-13 11:30:36
13.02.2026 13:22
Persecuted
3.1
4
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

Ale co konkretnie jest postępowego w tej grze?

13.02.2026 16:50
Kwiliniosz
3.2
3
Kwiliniosz
82
Generał

makaronZserem Tu nie chodzi o postępowość, ale o dobór gatunku gry i sposób wykonania. Wybrali najbardziej wyeksploatowany i najmniej wdzięczny gatunek w którym trudno o efekt "wow", zrobili generyczną i pozbawioną tożsamości grę i mają pretensje do graczy, że sprawdzili i im się nie spodobało.

13.02.2026 16:57
Persecuted
3.3
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

zrobili generyczną i pozbawioną tożsamości grę

Ponownie, nie znam się na tym gatunku, ale widziałem na filmikach, że są tu np. pojazdy, fortyfikacja baz (można wybrać jedną z kilku) i całkiem fajny system destrukcji otoczenia (byłem zaskoczony, że można rozwalać całe ściany). Jak na ten gatunek (hero shooterów?), to chyba w miarę oryginalne, nie-generyczne podejście?

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-13 17:19:13
14.02.2026 10:16
3.4
1
BezziKami
1
Junior

Persecuted polecam zagrać, gra za darmo więc nic to nie kosztuje poza chwilą wolnego czasu, a zrozumiesz o co chodzi wszystkim ludziom, którym się ta gra nie podoba. Byłem do niej neutralnie nastawiony (nie oglądałem zwiastunu na TGA), ale już sam tutorial, czyli de facto pierwsza styczność z grą powiedzmy, że nie działał tak jak powinien i skutecznie mnie do gry zniechęcił...

13.02.2026 11:39
😂
4
2
odpowiedz
gamerX
116
Konsul

Wystarczy na 15 min odpalić, żeby zobaczyć, że 3vs3 na takich mapach nie miało sensu. Nie wspominając już, jak to chodziło. W niezłej bańce żyli.

13.02.2026 11:52
Wronski
5
1
odpowiedz
Wronski
38
Senator

No coz, widac ze i tak nie miala szansy dlugo sie utrzymac... no szkoda...

13.02.2026 15:19
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
L0nger93
1
Junior

No mieli fail start trochę jak Cyberpunk ale ogólnie gra wcale nie jest taka zła. Może nie jest jakas super ale też nie jest zła. Wydaje mi się, że zbyt łatwo graczom przychodzą fale krytyki, bo nauczyli się tak reagować na wielkie korporacje, które faktycznie na nie zasługują. No i mają ogromne wymagania bo rynek jest przeładowany. Trochę mi ich szkoda. Nawet recenzje na steam sie poprawiły po szybkich zmianach. Ogólnie bardzo dużo gier ma fatalne starty ale to nie powód, żeby tak traktować szczerą pracę tylu ludzi. Wstyd mi za społeczność graczy mimo, że duża część krytyki była uzasadniona.

13.02.2026 16:47
Kwiliniosz
6.1
Kwiliniosz
82
Generał

L0nger93 Może nie jest jakas super ale też nie jest zła.

A nie uważasz, że to trochę za mało w świecie w którym strzelanek jest tak dużo, że każda kolejna wywołuje u graczy odruch wymiotny?

13.02.2026 17:24
6.2
L0nger93
1
Junior

Kwiliniosz nie tylko strzelanek ale gier jest ogólnie bardzo dużo, przecież nikt Ci nie każe w nie grać albo nawet zwracać na nie uwagi

13.02.2026 15:19
7
odpowiedz
maciejwl
3
Junior

Bądźmy szczerzy. Gra jest po prostu nijaka. Nie jest zła ale nie dorasta konkurencji do pięt. Jest nudna i nudno się ogląda jak ktoś gra. Jak kleik ryżowy.

13.02.2026 15:35
dzl
8
odpowiedz
dzl
120
John Yakuza

Nie powiem, żebym się dziwił jego rozgoryczeniu. Jaki ten Highuard był taki był, ale kilka lat pracy poszło do piachu. I tak, ma też trochę racji, bo sam byłem świadkiem nagonki chociażby na twitterze, gdzie duże konta jechały mocno po grze, ALE...
...jak w innym newsie wspomniałem. Highguard to po prostu gra zbędna w mocno przesyconym i konkurencyjnym gatunku bez czegokolwiek co by ją wyróżniało. Ta gra była skazana na porażkę od momentu pre-produkcji. To jest po prostu gorzka rzeczywistość takich gier, pula graczy jest ograniczona, a większość osób gra w jeden, góra dwa popularne tytuły i się ich trzyma, bo po co mają sprawdzać co innego.

13.02.2026 16:52
Kwiliniosz
9
2
odpowiedz
Kwiliniosz
82
Generał

Trudno nie zgodzić się z Adrianem Chmielarzem, a na pocieszenie dla rozgoryczonego dewelopera napiszę, że Marathon szykuje się na taką samą katastrofę. Po prostu gracze mają dość nudnych, wtórnych i bezpłciowych strzelanek.

13.02.2026 17:17
ArtGenerator
10
odpowiedz
ArtGenerator
23
Centurion

Gra sama w sobie to po prostu dobra produkcja, ale przez wzgląd na masywną konkurencję na tym polu, która już siedzi tu od lat, Highguard nie ma tak naprawdę czym się wybić. Obecnie jest zbyt dużo produkcji tego typu - okraszonych niezłą grafiką, dużą bazą graczy zdobywanych od początku i sprawdzonym pomysłem na grywalność i klimat. Ogólnie uważam, że przy tym całem nadmiarze... nie mamy w co grać. Na przełomie stuleci grałem niemal we wszystko, co znalazło się na dysku mojego komputera, albo PSX-a. Wraz z kolejnymi latami doszedłem do momentu w którym albo codziennie grałem w Path of Exile lub Guild Wars 2, albo nie grałem w nic, pomimo dużej bilbioteki gier zarówno na Steam jak i innych platformach.

14.02.2026 10:33
11
odpowiedz
Saygram13
45
Centurion

I znowu to samo. Zamiast przyznać się, że zrobili ujową, nijaką grę, której nikt nie chciał to płaku, płaku... wredni gracze są dla nas niemili. Niech robią tak dalej, problem sam się rozwiąże.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl