Komentarze do wiadomości: „Nie umiem ci wystarczająco podziękować”. Gracz Crimson Desert po 270 godzinach odkrywa maleńki wyświetlacz, który pozwala zaoszczędzić czas i uniknąć frustracji

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
13.04.2026 17:36
1
3
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

a bywa, że wystarczy samo wejście do środka.
90% lokalizacji tego tylko wymaga, bo w tych 90% nic nie ma, dlatego wystarczy się tam pojawić. 
Ta gra to jakaś aberracja, jeżeli chodzi o gry. Ciężko przypomnieć sobie grę, która, mimo że przeciętna, w większości elementów wręcz słaba, to nadal miałby w sobie coś, co sprawia, że chce się w tę grę grać. Ja tak mam. Im więcej w gram, więcej lokalizacji odwiedzam, tym bardziej dostrzegam to, jak tak gra, mimo że pełna, to tak naprawdę pusta. A mimo to, nadal gram. 
Dawno nie miałem tak z jakimś tytułem. 
Ależ tej grze przydałaby się ręka Redów czy R*, by wypełnić tę pustkę, która jest wszechobecna. 
Im więcej miejsc odkryjemy, tym do coraz mniejszej ilości zaglądamy, bo dobrze wiemy, że nic na nas tam nie czeka. 
Na mapie jest pełno wsi, posterunków, obozów, manufaktur i innych, a mimo to świat jest pusty. 
Jadąc szlakiem, widząc na mapie kolejną wioskę, po prostu ją mijamy, nie skręcamy, nie zaglądamy, bo dokładnie wiemy, że nic tam nie będzie. Jedynie można rzucić okiem na mapę czy nie ma jakiegoś ?. Redzi idealnie w Wieśku 3 pokazali jak zapełnić każdą wioskę, by gracz chciał do niej pójść. Z W3 pamiętam nazwy i bohaterów wielu wiosek i miejsc. W CD ani jednej oprócz głównej. W chwili obecnej mam odkryte całe pierwsze państwo i trochę tego drugiego. Nie ma chyba w całym pierwszym państwie drugiej karczmy niż ta w głównym mieście. Powinna być z aktywnym NPC od którego dowiemy się co jest 5 w danym miejscu. Postaci, którzy dadzą nam zlecenie. 
W wioskach bark jakieś NPCów, z którymi można pogadać, wejść w interakcje, dowiedzieć się coś o danym miejscu, postaci, która będzie żywa, a nie kolonem klona, z którym nic się nie da zrobić. Brakuje tu historii przekazanej przez npców. Brak w tych wioskach jakiegoś zarządcy, wójta, czy choćby właśnie karczmy. Jak już ktoś taki jest jak np. właściciel posesji, to nie da sie z nim pogadać, bo jest zwykłym NPCem. 
To samo z każdą lokalizacją. W posterunkach, obozach rycerskich, brak dowódcy czy kogoś, kto tym zarządza. Wyzwalamy obóz i rycerze, którzy się tam pojawiają, to zwykłe randomowe postaci, które mówią to samo co wszędzie. Nic kompletnie na temat wyzwolenia, sytuacji czemu dane miejsce padło otarią bandytów itd. U Redów czy R*, by to nie przeszło. Gdyby w W3 było tyle wiosek i miejsc, to niemal w każdym byłby przynajmniej jeden NPC, który miałby swoją unikalną ścieżkę dialogową, by móc z nim pogadać. 
Tu cholernie tego brakuje. Brak w tych miejscach nawet jakiś użytecznych NPCów jak kowale czy sklepikarze. Tacy choćby jak w pierwszym mieście. Od czasu do czasu jakiegoś spotkamy przydrożnego. Zamiast ich nawalić co jakiś czas, to lepiej jakby ich nie było, a w różnych wioskach, byliby jako właśnie karczmarze, sołtysi itp. Dać im nawet jakieś krótkie 2-3 zdania, które opowiedzą. Świat byłby autentyczniejszy. Przez brak takich NPCów świat wydaje się jak jakaś makieta z klonami zombie. Kompletnie nie zachęca do eksploracji tych wiosek, odbijania obozów czy odbicia ze szlaku do jakiegoś skupiska kilku budynków, bo nic za tym nie idzie. Po co mam odbijać kolejny posterunek, jak da mnie jako postaci nizc za tym nie idzie. Jakby chociaż odblokowywały się dzięki temu jakieś postaci, które oferują specjalne wyposażenie, coś unikalnego czego nie zdobędziemy tak łatwo, to miałoby to sens. 
Tak naprawdę to taka gra liniowa, z pobocznymi misjami, gdzie od lokalizacji fabularnej, do drugiej fabularnej, jest, mimo że wypełniona w detale i elementy 3D, to jednak pustka. 
Idę grać dalej :D

13.04.2026 19:05
1.1
1
odpowiedz
Jedys
7
Legionista

PCMREpic Ja jeszcze nie grałem w tą grę ale pewnie zagram. Co do twoich porównań do gier CD projekt czy do rock Star to w pełni się zgadzam że jest to gra bez fabuły. Jednakże jest to gra akcyjno-przygodowa i temu odbiega fabularnie od typowych RPG. W tej grze z tego co słyszałem większy nacisk jest postawiony na grywalność i mimo że brakuje fabuły to dzięki grywalności też można fajnie spełnić długie godziny. Ja szczerze to wolę rockstara i CD projekt i by gra miała jakąś fabułę ale są ludzie co ich fabuła wręcz irytuje i jest to dla nich wręcz coś nudnego i to pewnie do takich ludzi jest skierowana ta gra

13.04.2026 19:33
Bukary
1.2
odpowiedz
Bukary
247
Legend

Jakby chociaż odblokowywały się dzięki temu jakieś postaci, które oferują specjalne wyposażenie, coś unikalnego czego nie zdobędziemy tak łatwo, to miałoby to sens.

Akurat "wyzwalanie" niektórych obszarów sprawia, że pojawiają się wcześniej niedostępni sprzedawcy, z którymi można nawiązać bliższe relacje (100%) i którzy wtedy oferują unikalny sprzęt czy unikalne schematy.

13.04.2026 19:44
1.3
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

Jedys Fabuła w tej grze jest i to nawet bardzo długa, w miarę rozbudowana, jeżeli przymkniemy trochę oko. W miarę też nawet ciekawa. W moim poście nie chodziło mi o fabułę, a żywy świat, a nie pustą makietę. To sprawia, że duża część eksploracji, która w początkowych godzinach daje frajdę, w późniejszych przestaje, bo zdajemy sobie sprawę, że tak naprawdę nie ma po co eksplorować większości miejscówek. Jedyna motywacja, by gdzieś dalej iść, to możliwość wejścia wysoko, skoku i lotu z wykorzystaniem naturalnego spadku terenu. Tylko dla takich widoczków, bo to sprawia frajdę. Brak mi tu klasycznej eksploracji, gdzie dochodząc do jakiejś wioski, wyzwalając kolejną miejscówkę, coś mamy oprócz odhaczenia. Nie ma tu takich rzeczy, że jest człowiek ciekawy, co jest w tej wiosce wysoko w górach, którą z oddali widać, bo już z góry wiadomo, że nic tam nie będzie oprócz randomowych npców. 
Dlatego po pewnym czasie, przestaje się zwiedzać, zajeżdżać do mijanych wiosek, tylko idzie z fabułą. Przeto gra traci też mocno na grywalności, bo oprócz fabuły i zabawy mechanikami, nie ma potrzeby zwiedzania 90% mapy. 
Moim zdaniem gra trochę wyprzedziła czasy - dała nam pustą wielką mapę, której silnik ma masę mechanik dobrze zrobionych, ale brak w niej zawartości, czyli taka makieta dla gier, w których dużą część świata rządzi jakieś podpięte AI. 
Aż się o to prosi, by AI zarządzało życiem npców, państw itd.

13.04.2026 19:44
baltazar1908
1.4
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

PCMREpic
Dla mnie gra jest ok, ale jeżdżąc konno po ogromnej mapie, po pewnym czasie robi się to nudne. Poza tablicami ogłoszeń i możliwością ubicia jakichś bandytów nie ma praktycznie żadnych innych misji pobocznych. Wczoraj np. rozbiłem wzgórze niewolników Rocca, ale poza tym nic więcej się nie dzieje.
Na mapie spotykasz masę postaci, ale od żadnej z nich (przynajmniej mi się jeszcze nie zdarzyło) nie dostałem żadnej misji. Zostaje więc tylko zwiedzanie nowych lokacji albo granie w główny wątek, który niestety sam w sobie na to nie pozwala, bo szefostwo ma swoje umiejętności.

13.04.2026 19:50
1.5
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

Bukary Takich postaci w pierwszym państwie nie było ani jednej. Oczywiście mówię o klasycznym wyzwalaniu, a nie jakieś misji i fabularnej, do której jeszcze nie doszedłem. Mam odkrytą całą mapę Hernand i wszystko wyzwolone co się dało bez fabuły. Nie mam ani jednej postaci, która pojawiłaby się po wyzwoleniu.

13.04.2026 19:59
1.6
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

baltazar1908 Dla mnie też gra jest spoko. Jazda konna sprawiała frajdę, latanie nadal sprawia, ale doskwiera wszędobylska pustka. Widoki się opatrzyły, wioski kopiuj wklej, bez duszy, bez charakteru, bo właśnie brak charakterystycznych postaci. 
Czasami pojawi się jakaś mini misja, bo ktoś nas na szlaku zaczepi. Np. zaniesienie jedwabiu, bo gostkowi się wóz rozwalił czy jeszcze jakaś w lesie na południu, ale nie miałem czasu się zatrzymać, bo robiłem wyzwanie, by w 40 minut przejechać z jednego końca mapy do państwa na samej górze. 
Moim zdaniem po prostu zbyt dużo czasu spędza się w pierwszym państwie, przez co szybko się nudzi. Jednak te niemal 60h, to w zasadzie 3 gry współczesne. Myślę, że po prostu trzeba ruszyć dalej z fabułą, by odkryć kolejny kraj i w nim pobuszować. 
Wtedy może świeżość wróci, bo będą nowe widoki. Tylko nie wiem, po której misji ci rycerze z Demeniss przestają być wrogo do nas nastawieni. Jestem przed walką z Wroną. Bez tego nie ma co tam iść.

13.04.2026 20:41
baltazar1908
1.7
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

PCMREpic

Dokładnie, w tej grze nic wielkiego sie nie dzieje, mi sie jeszcze taka mini misja nie zdarzyła w sumie, w Hernand mam wysoki poziom zaufania które wystrzeliło po zdobyciu wzgórza niewolników Rocca na tablicy ogłoszeń nic już nie ma na ten moment.
Byłem trochę w Demeniss ale nic szczególnego nie znalazłem ani nie zdobyłem, poprawilem jedynie swoją zboroję w kuźni, może teraz ruszę na Pekniety Róg bo dal mi łupnia.

To zbieranie, ulepszanie zdobywanie skilli trochę przypomina mi KCD2 bo zanim
opuszczalem zamek
Trocki to zawsze miałem ten 16-17 poziom
miecza czy walki bo Żiżka szczególnie na hardcore był dość cieżki do pokonania.

13.04.2026 23:22
tynwar
1.8
odpowiedz
tynwar
102
Legend

Jedys ta, czasami ludzie nie rozumieją, że gry mogą mieć fabułę i wcale nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem, wiele rpgów to udowodniło. No ale co się dziwić jak są takie ludki, co twierdzą, że gry takie jak np. warcraft czy diablo od samego początku miały sens tylko w trybach multi xd.

13.04.2026 23:33
1.9
1
odpowiedz
Alien89
10
Chorąży

PCMREpic ta gra jest nudna do bólu. Fabuła jakby napisana na kolanie, eksploracja powtarzalna i na dłuższą metę bezcelowa a te milion mechanik zrobione po łebkach i zadna nie dopracowana jak należy. Ja pograłem 40h i sprzedałem pudełeczko dalej za stówkę, bo szkoda mi więcej czasu na to. Wielkie rozczarowanie, bo miała być świetna gra, a dostałem MMO wykastrowane z online by udawało single player. Dawno nie grałem w nic tak slabego.

14.04.2026 00:15
Ergo
1.10
odpowiedz
Ergo
104
Generał

tynwar 

ta, czasami ludzie nie rozumieją, że gry mogą mieć fabułę i wcale nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem

Z tym się zgadzam, ale  wiele rpgów to udowodniło. proszę pokaż mi grę rpg która to udowadnia? Gry rpg zawsze mają gameplay... To są zbyt złożone gry aby go nie mieć.

post wyedytowany przez Ergo 2026-04-14 00:15:49
14.04.2026 00:20
tynwar
1.11
odpowiedz
tynwar
102
Legend

Ergo
Pokaż mi gdzie napisałem, że gry bez gameplayu mogą bawić dzięki samej fabule?

14.04.2026 00:24
👍
1.12
1
odpowiedz
JakisChlop
19
Centurion

tynwar właśnie nigdzie nie powiedziałeś, ze nie mają gameplayu :P Powiedziałeś jedynie coś, co można interpretować jako "Gameplay nie musi być idealny. Da się bawić w grze z dobrą fabułą a słabym gameplayem" ale chłop musiał przeinaczyć Twoje słowa, bo inaczej nie miałby jak się przyczepić xD Czyli w sumie facet walczy nie z Twoim argumentem a jedynie z własną interpretacją Twoich słów.

post wyedytowany przez JakisChlop 2026-04-14 00:25:17
14.04.2026 00:28
Ergo
1.13
odpowiedz
Ergo
104
Generał

tynwar  No jeśli chodziło ci o to, że gracze mogą grać tylko dla fabuły i dobrze się bawić to luz.

14.04.2026 00:33
Ergo
1.14
odpowiedz
Ergo
104
Generał

JakisChlop A ty z czym walczysz? Brakuje ci dopaminki i musisz już kręcić gównoburze jak jakiś pryszczaty nastolatek któremu buzuja chormony?

Nie wiem czy wiesz, ale ludzie różnie interpretują to co ktoś napisał. Nikt nie siedzi nikomu w głowie i nie wie co tak naprawdę miał na myśli. A to co napisal tynwar nie było takie jednoznaczne.
Powiem więcej, nie zbyt dobrze napisał to co chciał przekazać.

post wyedytowany przez Ergo 2026-04-14 00:34:49
14.04.2026 07:41
1.15
odpowiedz
LuckyLuke SPY
94
Pretorianin

baltazar1908 Ale wiesz, że jakieś 80% misji pobocznych nie da się zacząć z tablic ogłoszeń?

14.04.2026 16:27
baltazar1908
1.16
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

LuckyLuke SPY

Doczytaj co napisalem
wczoraj i wtedy komentuj bo chyba pomyliłeś adres nieszcześliwie, zgłoś sie do PCMREpic prosze nie do mnie.

14.04.2026 16:47
😂
1.17
1
odpowiedz
JakisChlop
19
Centurion

Ergo wyjaśniłem cię moim krótkim komentarzem a ty tu zachowujesz się jak ten wspomniany przez ciebie pryszczaty nastolatek, więc weź melisskę i wyluzuj, bo dramat :P Przeczytaj mój komentarz raz jeszcze, jak każdy normalny człowiek a zobaczysz, że dobrze cię spuentowałem w poprzedniej wypowiedzi, więc nie wiem po co dyskutujesz, ale może lubisz po prostu zawsze mieć ostatnie słowo xD
A to, co napisał tynwar, to akurat było baaaardzo proste do zrozumienia, gdybyś tylko nie dopowiadał sobie wymyślonych bredni na temat tego, co mógł mieć na myśli. Czytanie ze zrozumieniem załatwia masę nieporozumień, więc pierw czytaj 50 razy zanim zaczniesz się wypowiadać :P

post wyedytowany przez JakisChlop 2026-04-14 16:53:55
14.04.2026 18:54
Ergo
1.18
odpowiedz
Ergo
104
Generał

JakisChlop 

Widzę, że trzeba wycisnąć pryszcza.

ta, czasami ludzie nie rozumieją, że gry mogą mieć fabułę i wcale nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem

Co do czytania ze zrozumieniem, to tak, musisz nad tym popracować bo akurat z tym zdaniem się zgodziłem, ślepy? To do okulisty.

Z czym się nie zgodziłem to było to zdanie.

wiele rpgów to udowodniło.

Dlaczego się nie zgodziłem? Bo to jest idiotyczny przykład. Gry rpg w większości przypadków mają dobry gamepkay i dobrą fabułę więc co i jak niby mają udowodnić?
Totalna bzdura...

Jak już chcesz udowodnić, że gry potrafią bawić samą fabuła, to za przykład podajesz słabą grę gameplayowo, a mocną fabularnie, jak np Senua.

Rozumiesz pryszczu? Czy trzeba ci to narysować?

14.04.2026 19:55
Bukary
1.19
1
odpowiedz
Bukary
247
Legend
Image

Panowie, czytam to, co piszecie, i oczom nie wierzę. ;)

Poza tablicami ogłoszeń i możliwością ubicia jakichś bandytów nie ma praktycznie żadnych innych misji pobocznych. Wczoraj np. rozbiłem wzgórze niewolników Rocca, ale poza tym nic więcej się nie dzieje.

W Hernand nie ma misji pobocznych? Na zrzucie ekranu z mojej rozgrywki widać, że na terenie tego regionu można ich otrzymać... ponad 200 (i nie wliczam w to misji w obozie Szarogrzywych, który również jest w Hernand). I nie wszystkie polegają na "ubijaniu bandytów". ;)

Po co mam odbijać kolejny posterunek, jak da mnie jako postaci nic za tym nie idzie.

Wyzwalanie obszaru ma istotny wpływ na rozgrywkę;
- dochodzi do repopulacji konretnych obszarów, gdzie pojawiają się nie tylko strażnicy i mieszkańcy, ale też osoby inicjujące nowe zadania oraz sprzedawcy;
- zawiera się sojusze z poszczególnymi frakcjami i gildiami, co ma wpływ m.in. na handel (z obozem Szarogrzywych) oraz na nowe zadania;
- powstają szlaki handlowe z placówkami królewskimi;
- pojawia się nowy towar w sklepie (lub w sklepach) reputacji na danym obszarze (np. u Haldwina w Hernand);
- pojawiają się możliwości zmiany otoczenia poprzez budowę na wyzwolonych obszarach nowych obiektów (mosty, widny, latarnie morskie itp.).

Aby więc w pełni korzystać z dobrodziejstw handlu i w pełni "otworzyć" ścieżki fabularne, trzeba wyzwalać konkretny obszar. Warto pamiętać, że konieczne jest nie tylko poprawianie reputacji z namiestnikiem królewskim (markiz itp.), ale też z poszczególnymi sprzedawcami. Zyskamy wtedy dostęp do unikalnych przedmiotów, broni, pancerzy, narzędzi, kontraktów na dostawy, przepisów (wytwarzanie), a także materiałów potrzebnych do wytwarzania (u wiedźm i u kowala) itp.

post wyedytowany przez Bukary 2026-04-14 19:56:07
14.04.2026 21:01
tynwar
1.20
1
odpowiedz
tynwar
102
Legend

Ergo
Eh, napisałem, że gry mogą mieć fabułę i nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem, to raz.
Dwa, to można już rozumieć jako "gry również mogą mieć fabułę i dzięki temu mogą dodatkowo bawić niż tylko z gameplayem". Poziom taki jak podwójne zaprzeczenie typu nie chcę nie oglądać co oznacza chcę oglądać. Naprawdę nic specjalnego.
Trzy, to udowadniały rpgi, czyli bawiły nie tylko gameplayem, ale również fabułą.
Cztery, napisałem tak, że koniec zdania dotyczy bezpośrednio poprzedniej części tego samego zdania. Czyli "mogą mieć fabułę i wcale nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem, wiele rpgów to udowodniło", pierwsza część mówi o fabule i gameplayu, a druga część nawiązuje bezpośrednio do pierwszej części, czyli rpgi udowadniały, że gry mogą bawić nie tylko gameplayem, ale i również fabułą. Nie oddzieliłem je, nie odseparowałem je jakoś specjalnie, więc to nie były różne wątki.
Pięć, ostatnie zdanie traktowało o podobnej sytuacji, w której stwierdzenie, że wymienione gry od początku miały sens tylko w trybach multi, było zwykła bzdurą. Również samo to, że mój pierwszy post tutaj był odpowiedzią do innego posta, który wspomina o tym, że niektórzy ludzie wolą tylko gameplay, a fabułę traktują jako uciążliwy element, powinno było bezpośrednio wskazać taką sytuację, czyli traktowanie fabuły jako bezsensownego dodatku, podczas gdy jest ona dodatkiem umilającym rozgrywkę.

JakisChlop
oj tak, niektórzy to za bardzo się rozpędzają ;).

post wyedytowany przez tynwar 2026-04-14 21:09:16
15.04.2026 00:25
😂
1.21
1
odpowiedz
JakisChlop
19
Centurion

Ergo to dlaczego siebie nie wyciśniesz, skoro pryszcze chcesz wyciskać? xD Akurat z tym czytaniem ze zrozumieniem, to mówiłem o tobie a nie o sobie, więc czemu jeszcze beczysz coś do mnie? :P Emocjonujesz się jak nastolatek po zerwaniu z pierwszą dziewczyną, nie jest ci wstyd? xD

Normalnie wytłumaczyłbym ci wszystko jasno i klarownie, ale po chwili rozmowy z tobą doszedłem do wniosku, że w zasadzie więcej zabawy mam z tego, że ciągle się zapętlasz zamiast przeczytać wprost to, co napisałeś i jak to jest odbierane xD A przy okazji nie pomaga ci to, że próbujesz mi ubliżyć swoimi 'genialnymi' porównaniami do nastolatka itp. więc wybacz, że nie umiem z tobą inaczej rozmawiać niż poprzez śmiech i stąd tyle emotek u mnie w wiadomościach (tak z góry wyjaśniam, gdybyś też do tego chciał się przyczepić) :P

post wyedytowany przez JakisChlop 2026-04-15 00:34:02
15.04.2026 03:35
Ergo
1.22
odpowiedz
Ergo
104
Generał

tynwar 
Źle zrozumiałem, uważam też, że Ty nie do końca dobrze przekazałeś to co chciałeś, ale przyznałem Ci racje i koniec tematu. :)

Nie wiem po co ten wypierdek się wtrąca...

15.04.2026 14:07
tynwar
1.23
odpowiedz
tynwar
102
Legend

Ergo
No dobra, nie zrozumiałem, "że gracze mogą grać tylko dla fabuły i dobrze się bawić to luz" zinterpretowałem jako stwierdzenie, że ja pisałem, że graczom w grach wystarczy sama fabuła, dlatego myślałem, że nie zrozumiałeś mnie.

Mimo wszystko uważam, że najważniejsze jest w "nie muszą bawić tylko i wyłącznie gameplayem, wiele rpgów", gdzie "nie ... tylko" mówi, że zarówno gameplay jak i fabuła mogą bawić oraz przecinek, który tylko dzieli zdanie, ale nie oddziela wątki, wiec "wiele rpgów" odnosi się do fabuły i również gameplayu. Kwestia tego jak się czyta zdania. No ale ok, być może faktycznie niewystarczająco jasno i precyzyjnie się wyraziłem.

13.04.2026 21:29
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
DeepDown
1
Junior

Po odwiedzenia jaskini jest zakreślona "v" tzw ptaszkiem...Chyba ze sie mylę. Ale ja tak mam na mapie

14.04.2026 00:06
2.1
odpowiedz
SokolbPL
19
Legionista

"Ptaszek" został dodany dopiero w aktualizacji 1.03.00, czyli chyba dopiero 2 dni temu, wcześniej trzeba było sprawdzać sposobem opisanym w artykule. Jednak nie rozumiem po co artykuł o systemie w grze, który jest już nieaktualny.

14.04.2026 08:00
2.2
odpowiedz
LuckyLuke SPY
94
Pretorianin

SokolbPL Ten "ptaszek" i tak jest bezużyteczny, bo mi nie pozaznaczał nawet wszystkich jaskiń w których już byłem.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl