Niech młode pokolenie patrzy i uczy się, jak to kiedyś było. Tytuły takie jak Sacrifice czy Jagged Alliance 2 budowały charakter.
Wyrazy uznania dla autora za stworzenie tego drogowskazu dla współczesnych konsumentów cyfrowej rozrywki.
Granie w te klasyki to powinna być praca obowiązkowa na wakacje dla każdego ucznia podstawówki i szkoły średniej😉
Prawie każdy symulator lotniczy z lat 90. się łapie.
Co kilka miesięcy świeciły na okładkach magazynów, dziś w dużej mierze wymazano je z historii PC.
No, dobre zestawienie, bardzo dużo solidnych gier, które wypadły z pamięci, bo nie było 23 sequeli do dziś.
Ze 2-3 gry bym wyrzucił, bo to średnie było, trochę rzeczy dodał. Niemniej lista solidna.
Przegladajac lezka sie zakrecila. Chociaz co do Homeworld mam mieszane uczucia czy gra jest zapomniana. Wyszedl Homeworld Cataclysm potem 2 odslona. Potem wyszedl rts na planecie spin-off Homeworld: Deserts of Kharak 2016 roku. No i calkiem niedawno Homeworld 3 w roku 2024. Dodatkowo jedynka i dwojka dostala remaster w 2015 roku. Wiec raczej ta gra nie zostala zapomniania.
Homeworld 2 to gra, ktora zawsze mam na kompie.
Condemned, Call of Cthulhu DCOTE, The Darkness
Tak mi sie wydaje, ze to zapomniane
Condemned nie bardzo mi się podobał (chociaż uwielbiam pierwszego F.E.A.R i cenię sobie twórczość Monolith) a w The Darkness nie grałem ale czytałem kiedyś jakieś komiksy (albo crossy z Alienem i Predatorem) które do dzisiaj wychodzą,więc Jackie Estacado nadal żyje w popkulturze a gry chyba się nadal całkiem dobrze trzymają

Exterminacja to mega wspomnienie bo to moja pierwsza kupiona gra. Ale jako strategia też dobrze wyglądała, dużo rozwijania jednostek i na mniejszych planetach całkiem trudna 🙂
Jaki jest sens wklejania tutaj tony przerobionych przez ai screenów na modłę nowoczesnej grafiki?
To samo z kolimatorem na screenie z Vietconga.
Singularity ostatnia gra od Raven, szkoda że takie fajne studio zostało zaorane do tworzenia głupich mapek dla Coda.
M$ pały dałyby im coś fajnego do zrobienia.
O, może ktoś będzie wiedział co to za tytuł. Wie ktoś co to mogła być za gra w 2D z postacią noszącą futurystyczny kombinezon bojowy, gra z lat między 2003 i 2008?
Swoją drogą to fajna lista. Ja dodałbym jeszcze np. shade wrath of angels, the suffering, bloodrayne. Shade na pewno jest mocno zapomniane, nie wiem jak the suffering i bloodrayne, ale myślę, że też zapomniane. A to też całkiem fajne gierki. To były czasy gdy wydawano wiele świetnych gier AA, których teraz mało kto robi.
A coś więcej o tej grze której szukasz?
A przypomniałem sobie coś o shade, jeśli ktoś by chciał kiedyś wypróbować to tego nigdzie nie można kupić poza starymi płytami od osób prywatnych. Ale wciąż można pobrać grę, np. archive.org. gdzie znajdziecie polską wersję. Gra naprawdę całkiem zapomniana.
Ale na pewno gra podobna była do starych metroidów.
Wiem tylko, że postacią w futurystycznym kombinezonie bojowym się sterowało, widok był z boku jak w metroidach. Nawet koloru kombinezonu nie jestem w stanie w pełni zidentyfikować, chyba srebrny zielonkawy, nie wiem dokładnie.
Zbyt krótko grałem, bo bracia wywalili grę i płytę nim zdążyłem ukończyć i stąd problem z identyfikacją.
Przykro mi, niestety raczej nic wielce pomocnego nie jestem w stanie opisać. Jak się nie uda, to nic nie szkodzi, mówi się trudno :P. W każdym razie dziękuję bardzo za chęci.
Pomogliście mi, dziękuję bardzo, długo tego szukałem pośród wielu podobnych gier, ale bez skutku. Okazaliście się być lepsi niż baza gier z filtrami ustawionymi na odpowiednie słowa kluczowe. Nie sądziłem, że tym razem uda się w końcu odnaleźć zagubioną grę :).
W jakim sensie zapomniane? ;P Bo ja tu widzę klasyczki jak Jagged Alliance 2 w którego pewnie do dzisia się ludzie zagrywają. :)
Arcanum, Flashpoint, Dungeon Siege, to gierki, których się nie zapomina. 😁
Ale jak już się przyczepiłem to zapytam kto z was grał w Spec Ops na psx? To myślę, że była bardzo niedoceniana i dzisiaj już chyba zapomniana seria gier.