Komentarze do wiadomości: „Mój światopogląd legł w gruzach”. Adrian Chmielarz nie może uwierzyć w to, kto naprawdę stworzył Clair Obscur: Expedition 33

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
22.01.2026 08:23
lewel
1
odpowiedz
lewel
20
Pretorianin

Czasem świeże spojrzenie jest cenne

22.01.2026 10:11
2
odpowiedz
Puma90
4
Legionista

A mnie jako już w zasadzie weterana w branży to w ogóle nie dziwi. Patrząc z perspektywy programistów, to im dłuższy staż tym większe wypalenie, zamiast kreatywnych rozwiązań problemów, idą w takie w których relacja czas-efekt jest zupełnie nieoptymalny, dodając 10 warstw abstrakcji do prostego ficzera i po miesiącu sami nie ogarniają jak to działało, nie mówiąc o ludziach którzy wchodzą do takiego projektu. Młodzi bez doświadczenia często mają mniej wiedzy, dlatego częściej muszą kombinować jak sprytnie obejść dany problem i paradoksalnie są w stanie rozwiązać go dużo szybciej. Wiadomo, taki kod często jest bardziej podatny na błędy i zwykle gorszy architektonicznie, dlatego mimo wszystko ważne żeby ktoś doświadczony nad takimi ludźmi czuwał. I jak widać taką "hybrydową" strategie przyjęło studio Sandfall.

22.01.2026 13:04
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
stud3nciq
89
Pretorianin

Wczoraj pod tym artykułem była cała masa komentarzy, dzisiaj tylko dwa? Co to ma być, cenzura?!

23.01.2026 02:20
3.1
mam_nadzieję
1
Junior

stud3nciq też wróciłem sprawdzić i nie widzę już swojego komentarza.

01.02.2026 15:53
3.1
J-Marcin
14
Legionista

mam_nadzieję Czyżby był negatywny

22.01.2026 20:53
4
1
odpowiedz
iceblast007
1
Junior

Nie no Chmielarz potwierdza, że jest odklejony i co on porównuje z Jobsem. Jeszcze wierzy w te bzdety o 30 osobach jakby setek podwykonawców nie było tam, włącznie z popularnymi aktorami jak Serkis czy Cox… o wsparciu AI, wsparciu od M$ i ukrytym budżecie, który mówią, że sami nie wiedzą jaki jest nawet nie wspominam. Ok udało się po kosztach zrobić dobrą grę, ale do wysokobudżetowych to im jednak sporo brakuje w kwestiach technicznych czy gameplay’owych. Do spójności e33 też (pusty świat, monotonne łażenie, słabe Side questy z torami przeszkód na czele), ale jak ktoś mówi, że ten tytuł to jakość AAA z kilka razy większym budżetem to niech włączy Death Stranding 2… tam się jakość wylewa z ekranu z prawdziwie żywymi postaciami, a nie tymi makietami z dobrym tylko voice actingiem i to nie u każdego. „Piniądz” w tej branży stety lub nie, widać gołym okiem i nikt tego nie ukryje pod masą nagród, a raczej braku konkurencji, która każda jedna była wtórna już drugi rok z rzędu, bo 2024 też był biednym rokiem w branży, ale jakby twórcy e33 trafili na Elden Ringa czy BG3 to niemieliby nawet połowę tych nagród.

23.01.2026 12:44
5
odpowiedz
Sandro_de_Vega
74
Pretorianin

Dawno temu kompletnie się skompromitowałem na oczach wielu ludzi. Bo myślałem, że stereo w słuchawkach działa mi odwrotnie, i chwaliłem się rozwiązaniem. Po czym dotarło do mnie, że noszę je odwrotnie...
I teraz Chmielarz ma taki sam moment. Tylko ja miałem wtedy 14 lat. A jemu to już naprawdę wstyd w tym wieku takie głupoty gadać. 

Nawet przyjmując, że głównego teamu tworzącego grę(a więc nie licząc wszystkich addów, VA, tłumaczy etc) było 30. I załóżmy, że 15 z nich, nigdy gry nie tworzyło. Wciąż byli w pozostałej 15ce weterani ubisoftu. Możemy na ubi narzekać, ale ich gry są technicznie dobre. 
Ci nowicjusze nie tylko, że żyli w bańce, nie byli odizolowani od weteranów i ich opinii/rad/wiedzy. Ale my nawet nie wiemy czym się zajmowali.
Z tego co słyszałem. Main core studia(te 30 osób), wśród nich 8 osób zajmowało się mocapem, i było tam sporo muzyków. Weźmy przykładowo... jakiegoś ulicznego grajka. Gość w życiu nie widział gry komputerowej na oczy. Ale wywija na gitarze. Czy Chmielarza zdziwi to, że taka osoba jest częścią teamu tworzącego grę?

23.01.2026 22:43
Link
6
odpowiedz
Link
34
Senator

To pokazuje, że niektórzy są bardzo utalentowani i bardzo zdolni.

To żadna nowość dla mnie, że niektórzy młodzi coś wielkiego osiągnęli i to bez pomocą doświadczenie. Wystarczy, że masz ambicji, pasji, oraz talenty i ... odpowiednie wiedzy.

No, niektórzy młodzi mają świeże i kreatywne pomysły, czego starsi i doświadczone ludzie na to nie wpadną. No, mają dużo, pożyteczne energii.

post wyedytowany przez Link 2026-01-23 22:44:12
27.01.2026 09:54
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Itrabos
2
Junior

Pan Chmielarz mądrzył się nt. Bulb Boya na etapie produkcji, w której brałem udział, że ten gatunek jest martwy, a kolorystyka go nie przekonuje,  a po premierze gra pozamiatała i wszyscy dobrze zarobili. Nie jest to więc nowość w jego eksperckich mądrościach.

27.01.2026 09:59
kamikadze
7.1
kamikadze
2
Centurion

Itrabos często prawda o ludziach, którzy są kreowani na ludzi sukcesu jest mniej różowa od tego co prezentuje się na zewnątrz. Często o tym sukcesie decyduje nie wizjonerstwo, nie innowacyjność czy ciężka praca, ale np. bezwzględność i umiejętność osiągania celu "po trupach"

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl