EverQuest to starożytna opowieść o innych czasach, innych ludziach i innych grach, zachłyśnięciu się pierwszymi grami MMo coś nieogarnianego dla współczesnych.
EverQuest II to smutna ballada o końcu świata gier MMO, wzruszająca i mile wspominana, choć o czasach które nigdy już nie wrócą.
EverQuest Next i Landmark to były tylko marzenia o minionym świecie. Projekty które nigdy nie miały szansę się zrealizować, bo nie było już zainteresowania Sony, Sony Online Entertainment przestało działać, licencję sprzedano, nie było pieniędzy ani czasu na tak wieli i ambitny projekt.
Zrobienie takiej gry zajęło by sporemu zespołowi wiele lat, nikt już nie chciał tyle czekać.
Jako że w tamtych latach SOE lubiło mnie bo robiłem mapy dla graczy do EQ2, układy zostały i miałem okazję zagrać w Landmarka w wersji Alfa. I wiecie co dobrze że ta gra nie wyszła bo trzeba by lat żeby coś z tego wydusić.
Wolę żeby ostatnim wspomnieniem było piękne grupowe zwiedzanie labiryntów w EQ2.
Tak czy inaczej piękne minione czasy.
Mam nadzieję że MMO jeszcze wróci w tej formie , tylko że ludzie z tamtych lat będą już dziadkami. :)
Tak, pamiętam Landmarka. Pamiętam obietnice w pełni modyfikowalnego terenu - to dało się zrobić, czegoś dowodził Wurm albo współczesny Enshrouded, pamiętam dobry trailer z tym lwem... i tyle.
Everquest Next, World of Darkness MMO, Fallout Online i przede wszystkim Titan od Blizzarda, to dla mnie 4 wielki gwoździe, które w ciągu kilku lat wbito w gatunek MMORPG. I tak sobie w tej trumnie on do dziś leży. Może za wyjątkiem rynku koreańskiego, ale to trochę inna bajka.
Nie chcę żeby to wyglądało jak reklama kanału, ale miałem od dawna taki pomysł, żeby przynajmniej skrótowo zebrać, uporządkować i opowiedzieć historię całego gatunku MMO. Udało mi się to zrealizować dzięki YT właśnie (a myślałem też nad stroną www). W każdym razie jeśli ktoś jest ciekawy jak to było od początku do dziś, to zapraszam, wydaje mi się, że jeszcze polskojęzycznym YT nikt tego aż tak szczegółowo nie opowiedział:
https://youtube.com/playlist?list=PLMEWai_qrScvyjH7ihKOnxpOW6sGjUcFF&si=vHVJUg_COjHyzDkO