Zoptymalizowali to już choć trochę? Ostatnio jak zaglądałem to na 3060ti + ryż 5600 mogłem zapomnieć o jakkolwiek komfortowej rozgrywce. Jeśli wciąż to tak wygląda, to ja jednak wolę tę "przestarzałą wersję", która śmiga, aż miło od tego ulepszonego remake`u w którym mogę co najwyżej ładne screenshoty sobie porobić. Żeby nie było, ja rozumiem, że mój sprzęt najwyższych lotów nie jest, ale takiego Alana wake`a 2 w Ray tracigu na średnio wysokich w 60fps jednak dźwiga ??
Aż musiałem sprawdzić. Ostatnie uruchomienie miało miejsce 21 grudnia 2025. Średnio miałem 110 FPS. Nie gram na super ultra ustawieniach, ale i też nie na potato mode. W tle był uruchomiony discord, gdzie udostępniałem rozgrywkę znajomemu oraz przeglądarka internetowa. Znam początki Evolved więc wiem, że twórcy ARK-a nie są mistrzami w optymalizację. Ale jak mam być szczery to właśnie preferuję bardziej starego ARK-a. Głownie przez możliwość zagrania ze znajomymi, którzy albo mają kupionego, albo załapali się na darmowego od EGS.
Ciężko optymalizować coś co się zrobiło metodą kopiuj+wklej ze starego silnika byle jak najszybciej "to" sprzedać. Jakby robili spokojnie od początku i wyciągnęli wnioski z tego co nie działało w starej wersji silniki i jak to poprawić korzystając z lepszy rozwiązań to byłby sukces taki, że wcale nie musieliby zapowiadać Ark2.