Komentarze do wiadomości: Mega aktualizacja i wielka promocja przyniosły niemal wyłącznie zawód. ARK: Survival Ascended wciąż mierzy się z krytyką

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
26.02.2026 20:00
Zapau
1
1
odpowiedz
Zapau
22
Chorąży

Zoptymalizowali to już choć trochę? Ostatnio jak zaglądałem to na 3060ti + ryż 5600 mogłem zapomnieć o jakkolwiek komfortowej rozgrywce. Jeśli wciąż to tak wygląda, to ja jednak wolę tę "przestarzałą wersję", która śmiga, aż miło od tego ulepszonego remake`u w którym mogę co najwyżej ładne screenshoty sobie porobić. Żeby nie było, ja rozumiem, że mój sprzęt najwyższych lotów nie jest, ale takiego Alana wake`a 2 w Ray tracigu na średnio wysokich w 60fps jednak dźwiga ??

27.02.2026 02:06
1.1
1
Jarkan
8
Legionista

Zapau Ryzen 7 5700, RX 9060 IT w wersji 16GB oraz 16 GB RAM działa mi na tyle komfortowo, że nie mam ochoty wydłubać sobie oczu. Chipset A520 w dodatku. Więc nie jest też rewelacyjny build. Ale wszystkie nowe tytuły śmigają. W tym ASA bez spadków FPS.

27.02.2026 05:46
Zapau
1.2
Zapau
22
Chorąży

Jarkan  no i tu pytanie : kiedy ostatnio grałeś? Ja sprawdzielm na samym początku i po kilku pierwszych aktualizacjach, później odpuściłem. Ja na swoim setupie również gram w niemal wszystko w 1440p na conajmniej średnich, w większość na wysokich bez większych pierdnięć ze wsparciem dlss... A tutaj działy się dziwne rzeczy. Żeby uzyskać cokolwiek blisko 60fps musiałem grać w 1080p, włączyć skalowanie i zjechać prawie wszystko na niskie... A to już wyglądało gorzej niż evolved. Możemy też mieć różne definicje pojęcia komfort ;) Jeżeli grałeś względnie niedawno to być może się pokusze sprawdzić jak to śmiga na dziś dzień.

01.03.2026 23:32
1.3
Jarkan
8
Legionista

Aż musiałem sprawdzić. Ostatnie uruchomienie miało miejsce 21 grudnia 2025. Średnio miałem 110 FPS. Nie gram na super ultra ustawieniach, ale i też nie na potato mode. W tle był uruchomiony discord, gdzie udostępniałem rozgrywkę znajomemu oraz przeglądarka internetowa. Znam początki Evolved więc wiem, że twórcy ARK-a nie są mistrzami w optymalizację. Ale jak mam być szczery to właśnie preferuję bardziej starego ARK-a. Głownie przez możliwość zagrania ze znajomymi, którzy albo mają kupionego, albo załapali się na darmowego od EGS.

27.02.2026 14:39
Edziek
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Edziek
13
Pretorianin

Ile oni jeszcze będą walczyć z tą optymalizacją? To jest w ogóle do uratowania?

27.02.2026 14:57
2.1
robertoV
24
Generał

Ciężko optymalizować coś co się zrobiło metodą kopiuj+wklej ze starego silnika byle jak najszybciej "to" sprzedać. Jakby robili spokojnie od początku i wyciągnęli wnioski z tego co nie działało w starej wersji silniki i jak to poprawić korzystając z lepszy rozwiązań to byłby sukces taki, że wcale nie musieliby zapowiadać Ark2.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl