Komentarze do wiadomości: „Lepiej, żeby ARC Raiders poniosło porażkę?”. Twórca Helldivers 2 broni AI w grach, podczas gdy Activision musi się tłumaczyć z jej wykorzystania w CoD

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
16.11.2025 16:35
1
odpowiedz
solonaryba
9
Legionista

Jakoś nikomu nie przeszkadzają roboty spawające czy malujące nadwozia naszych samochodów. A co z lakiernikami i spawaczami? Wielka afera, bo technologia dobiera się fo poftfeli tych którzy do tej pory czuli się bezpiecznie.

16.11.2025 17:58
VoidCosmonaut
2
odpowiedz
1 odpowiedź
VoidCosmonaut
3
Chorąży

AI już nie zniknie i po jakimś czasie już będzie czymś normalnym. Jak wdrażali elektryczność to też były krzyki, że producenci lamp naftowych pójdą z torbami, jak wprowadzano maszyny parowe to np. w Łodzi odbył się bunt wśród producentów tekstyliów tzw. Luddyzm Łódzki związany z zastąpieniem pracowników przez maszyny.

17.11.2025 12:49
2.2
KozaSWD
52
Pretorianin

Ja osobiście nigdy nie lubiłem sztucznej muzyki. Nie mówiąc już o gównie jak Auto-Tune. No ale sami wielcy ,,artyści" zgotowali sobie ten los. Teraz AI super ich podrabia i ciężko to odróżnić. Dlaczego? Bo od wielu lat to co tworzyli brzmiało sztucznie i powtarzalnie.

16.11.2025 18:21
3
odpowiedz
TobiAlex
212
Legend

Naprawde ludzi pop.... To kazde narzedzie jak kazde onne. Ja sie pytam gdzie ci wszyscy placzkowie byli jak np. muzycy zaczeli korzystac z sekwencerow? Gdzie ci wszyscy placzkowie byli jak graficy zaczeli korzystac z tabletow fraficznych? Gdzie ci wszyscy placzkowie byli jak developerze przesiedli sie z DirectX 11 na 12???

16.11.2025 23:38
4
odpowiedz
pawel1812
77
Generał

"Programistów" bojących się o swoją pracę, którą miałoby zastąpić AI mi jakoś nie szkoda. Bo w rzeczywistości, Ci którzy mogą zostać w ten sposób zastąpieni, wykonywali powtarzalne prace, które można było zastąpić szablonem, robiącym to samo... I szczerze mówiąc taki szablon dość często sprawdzałby się w tej kwestii lepiej niż jakiekolwiek z obecnie istniejących AI...
Ale ile jest takich programistów, którzy mogliby stracić pracę rzeczywiście na rzecz AI, a nie AI jest tylko pretekstem do zwolnienia? Mam wrażenie, że bardzo mało.
Gdyby programowanie było takie łatwe, że model językowy na poziomie kilkulatka byłby w stanie się tym zajmować, nie byłoby chętnych do zatrudniania seniorów zarabiających kilkukrotnie więcej od juniorów... No bo juniorem da się to samo zrobić taniej... No to niestety tak nie działa i większy jest problem ze znalezieniem pracy jako junior...

Co do testów automatycznych... No to do tego nadal potrzebni są testerzy... Nie dajcie sobie wmówić, że nie...

Za pomocą samego AI po zastąpieniu nim wszystkich pracowników powstanie co najwyżej AI Slop...

AI może być problemem w zasadzie dla dużych korporacji. Bo mali twórcy z pomocą narzędzi wykorzystujących AI mogą dużo szybciej stać się ich konkurencją... Pytanie na ile taki twórca będzie się w stanie przebić. Bo już teraz jest ciężko, a w erze AI Slopu będzie coraz gorzej...
Mam wrażenie, że potężne narzędzia są obecnie większym zagrożeniem dla zatrudnionych niż samo AI znajdujące się w nich...

AI budzi kontrowersje głównie w przypadku złodziejstwa prac artystów, z których całkiem duża część miała gdzieś wydane przez siebie zgody na wykorzystanie w AI i innych tworach(łącznie z reklamami) wszystkiego tego co wrzucą na portale Mety (takowe zgody istniały w regulaminie mety na wszystko co tam wrzucamy i to długo przed bańką AI). No i deepfake, ale w grach nie będzie raczej deepfake'ów.

post wyedytowany przez pawel1812 2025-11-16 23:49:48
17.11.2025 06:35
5
odpowiedz
AluArggone31
5
Junior

Co to za pie***lenie że poniosłoby porażkę gdyby nie użyli AI? W takim przypadku gra jest po prostu słaba jeśli bez AI by sobie nie poradziła

17.11.2025 12:56
6
odpowiedz
KozaSWD
52
Pretorianin

Tak czytam komentarze i mam wrażenie że czegoś nie rozumiecie. AI to nie jest po prostu kolejna technologia, która sprawi że rynek pracy się zmieni i będzie trzeba się dostosować. AI po prostu prędzej czy później zastąpi każdego. To nie znaczy że nie będzie niszy w którą się nie będzie dało wstrzelić. Ludzie zmęczeni AI będą chcieli zapłacić za coś ludzkiego. Jednakże ile osób sie z tego utrzyma? Nieliczni. Tylko koneserzy docenią owoce ludzkiej pracy, ale większość osób będzie miała to w d.. i tylko najlepsi cokolwiek zarobią. Większość będzie zmuszona być na bezrobociu.

17.11.2025 13:44
7
odpowiedz
zanonimizowany1408089
13
Pretorianin

Na tej planecie nie istnieje AI i istnieć nie będzie. Nie da się napisać myślącego programu w systemie zero jedynkowym. To z czym mamy do czynienia to sieci neuronowe, które potrafią w ograniczony sposób wykonywać powierzone zadania.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl