Niedawno firma usunęła za to The Enigma Protector z Resident Evil 4 (głównie z powodu niezadowolenia graczy). No to tym bardziej właśnie dziwne, że tak próbują to przepchnąć. Z kontrowersji to pamiętam jeszcze niechęć niektórych z tego względu, że jest to rosyjskie oprogramowanie.
Na kiego grzyba do tak starych gier dawać zabezpieczenia, skoro były one piracone pierdyliard razy?

Nie wiem, po co taki DRM The Enigma Protector i do czego służy, skoro wersje GOG z DRM-free i obrazy PSX (do emulacji) są dostępne w Internecie od bardzo dawna i prawie wszyscy piraci już dawno to mieli i ograli? Sprawia przykrość jedynie uczciwe graczy, co już zapłacili. Nie potrafię zrozumieć, czemu Capcom to zrobili.
Pozostaje mi tylko skomentować... ->
Dziwny ruch Capcomu skoro gra jest na GOG bez żadnych zabezpieczeń, fajnie że użytkownicy Steam też to w końcu dostali ale Capcom mimo że świetne i dopracowane gry robi i tak uparcie wrzuca zabezpieczenia. Oni to nie Ubikacja, naprawdę nie potrzebują zabezpieczenia bo gry i tak się sprzedadzą rewelacyjnie.
"nie jest on co prawda tak krytykowany jak Denuvo"
Czyżby? Bo mi się wydaje, że jest na odwrót. Wszyscy piszą, że przy tym kacapskim DRM gry chodzą gorzej niż przy Denuvo.