W Path of Exile zgony to nieodłączony element nawet dla wysokiej klasy buildów. Problemem są zarówno zgony jak i brak konsoli, która "mówi" od czego konkretnie zginąłem (rodzaj ataku przeciwnika) i ilość zadanych obrażeń. Takie podejście w grze jak PoE ma o tyle sens, że wiem, gdzie moja postać ma słabe strony przy konkretnym typie ataku i czy mogę to naprawić. Co, do damych zgonów, to te się zdarzały w najmniej niespodziewanych momentach nawety od zwykłych mobków - generalnie balans w PoE nadal nie jest poprawiony pod tym względem.
Najczęściej prawdopodobnie giniesz od chaos damage albo physical damage. Jak giniesz szybko jak cie otoczy grupa wrogow to znacze ze masz za slabe recovery albo avoidance np dodge albo block. Jak giniesz od one shotów to masz za mało generalnej redukcji obrażeń np. spell supression albo endurance charge.
Death log nie za bardzo pomoże dostrzec te konkretne problemy w buildzie, tutaj o wiele bardziej ci pomoże wiedza jak konkretne typy obrażeń działają i jak sie przed nimi bronic, layerowanie defensywnych mechanik i obrona przed bardziej specyficznymi mechanikami jak crit damage, corrupted blood, shock itd.
Jezeli chodzi o typ obrazen to jest to dosyc oczywiste jaki typ obrazen potwory atakuja. Jak widzisz duzo fioletowego to jest to chaos damage, zielony to poison/chaos damage, fire jest oczywisty itd.
W Last Epoch jest death log i jest on wlasiciwe bezuzyteczny. Jestem w zonie w ktorej sa same potwory ktore wypuszczaja poison attacki a ja wtedy gine i dostaje komunikat ze poison damage mnie zabil. No dzieki za info :D
Wrecz przeciwnie, moze cie w blad death log wprowadzic, bo zabil cie w wiekszosci poison damage, ale ostatni hit dostales physical i teraz probujesz rozwiazac nie ten problem.
Bezi2598, kubas9732170346 - nie chodzi o obrażenia zadawane w ostatniej minucie, bo wtedy faktycznie konsola liczyłaby sporo danych. Dokładnie Bezi - chodzi właśnie o ostatni bądź dwa ostatnie hity. To w zupełności wystarczy, jeśli dostaję informację o rodzaju obrażeń (obrażenia pewnych przeciwnikó mają różne typy i kolor nie pomoże ustalić, czym dokładnie przeciwnik powalił moją postać). Jeden z moich buildów to Icestorm CI - build mirrorowy i bardzo wytrzymały, choć powolny - zdarzało mi się jednak zginąć na dobrze podkręconej T17 i mimo wszystko jaki rodzaj ataku i ile jednostek obrażeń zostało zadanych byłby z pewnością interesujący - przynajmniej dla mnie.
Co to za głupoty znowu wypisujecie. "Upokarzające zgony", myślisz o efektach które robią po śmierci. Tymczasem zmiana w klikaniu na altar??... Przecież, główny problem zgonów nadal zostaje, jak ma być koniec, skoro nadal wszystko inne zostaje... Aaa rozumiem click bait musi sie zgadzać, blokuje tą stronę, bez sensu