Podoba mi się że teaser nie zdradza fabuły, ale gdyby nie tytuł to nikt by nie zgadł że to resident evil.
I dobrze ostatni film z serii Resident Evil ,,Welcome to Racoon city'' sprzed prawie 5 lat też miał miejsce w Racoon city, a dokładniej na posterunku policji który w RE Requiem prawie nie istnieje.
Wygląda to dosyć fajnie, jest kilka elementów z The Evil Within, ale RE ani widu ani słychu.
Może kolejne materiały coś zdradzą, osobiście cieszy mnie, że nie widzimy postaci i wydarzeń z gier, jaki byłby płacz o casting albo że zapomnieli pokazać jakieś małe wydarzenie z gry które jest nie istotne.
Takie "in-universe story" może wypalić.
W zwiastunie jest kilka smaczków dla graczy.
W 0:43 gdy bohater rozmawia przez telefon, widać zieloną roślinkę.
W 0:49 charakterystyczna zielona torba medyka.
W 0:52 szukanie zasobów.
Jest też szukanie kluczowych przedmiotów jak klucze.
Tak jak w grach, tutaj bohater ma coraz to lepsze wyposażenie, zaczyna z pistoletem, potem ma strzelbę a potem MP5.
Nie wygląda w ogóle na Resident Evil. Bardziej Silent Hill.
Mam wrażenie że reżyser kompletnie nie zrozumiał co jest esencją tej gry. Powiedziano mu że to horror, więc zrobił horror, a nie oto w tej serii chodziło.
Resident Evil w gatunku Survival Horror, zawsze stawiał większy nacisk na Survival niż Horror. To gra, gdzie patrzysz strachowi prosto w oczy, z uśmiechem i naładowanym magazynkiem, stawiając mu czoło, a nie chowając sie po kątach jak jakiś mięczak. To wyróznia własnie RE, spośród innych survival horrorów. I tu na zwiastunie w ogóle tego nie widze.
Dzisiaj na YT wyświetlił mi się ten zwiastun na kanale Projekt Parasol (świetny kanał o serii Resident Evil) i nawet mi się podoba. Ostatnie horrory tego Pana były całkiem niezłe, a z tego co pokazali na razie trudno dużo wywnioskować. Też mi się trochę z Silent Hill skojarzyło, ale w sumie wygląda całkiem nieźle i może to dobry pomysł na autorską historię w uniwersum. Trzeba pamiętać że każdy RE to też trochę inna gra, a mam wrażenie że największą inspiracją dla reżysera jest Resident Evil 7.